Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 d’abril del 2018

Divendres 13 d'abril: tornen les pluges, amb boira a les Gavarres i mar de fons

Boira afectant el sector del Puig Cargol, al massís de les Gavarres, el passat divendres 13 d'abril al migdia. Imatge captada des de Cap Gros.

Després que les pluges s'agafessin un descans durant el passat dijous, aquestes no es van fer esperar gaire i retornaren amb força el passat divendres 13 d'abril.
Tal com es preveia, la presència d'una àrea de baixa pressió, amb un mínim de 1004 hPa a la nostre vila, l'arribada d'un front oclús durant la tarda-vespre i la formació d'una línia d'inestabilitat al llarg de la matinada del dissabte, amb vent humit de component est en superfície que saturà l'aire d'humitat, van fer crèixer núvols productors de precipitacions.
Tot i que el matí ja es va presentar ennuvolat i amb boira a les Gavarres i boirines més avall, la pluja va retornar a partir del migdia-primeres hores de la tarda, de forma feble en un principi, i de forma moderada a partir de la tarda-vespre.
La boira present al massís de les Gavarres va ser un clar indici de l'arribada de noves pluges, de fet, ja ho diu la dita "Boira a les Gavarres, aigua a samalades"
A Palamós, la pluja o plugim va acumular un total de 10,0 mm a La Fosca o 7,6 mm al barri vell. No obstant això, durant la matinada i el matí del dissabte va seguir plovent. En total, en dos dies, es van comptabilitzar 10,8 mm al barri vell de Palamós i 14,6 mm a La Fosca.

Dades de precipitació caiguda durant el passat divendres 13 d'abril al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic (falta sumar-hi la pluja del dissabte):

Castell d'Aro 30,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 24,0 mm., Monells 19,0 mm., La Bisbal d'Empordà 16,5 mm., Calonge 15,2 mm., La Tallada d'Empordà 13,8 mm., Les Olives 12,0 mm., Verges 11,4 mm., Bellcaire d'Empordà 8,0 mm., Palafrugell-Estadi 6,6 mm., Torroella de Montgrí 6,1 mm., Sobrestany 6,0 mm.

Així mateix, a part del cel tapat, les boires i la pluja, l'altre factor determinant del panorama meteoròlogic de la jornada, va ser que encara es mantenia una marcada mar de xaloc, amb onades de 1 a 1,5 metres d'alçada.

Mar de fons observada el passat divendres 13 d'abril al migdia a cala Margarida.

Mapa de superfície amb fronts del passat divendres 13 d'abril a les 20:00h. Veiem un front oclús a sobre nostre.

Mapa de superfície amb fronts d'ahir dissabte 14 d'abril a les 02:00h. Veiem una línia d'inestabilitat a sobre nostre.

Més dades meteorològiques del passat divendres 13 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,9 ºC, mínima 10,1 ºC.
Estat del cel dominat pels núvols, amb boirina i boira als relleus de les Gavarres., al matí s'observaren de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St., a partir del migdia aparició de roina o plugim en un principi i pluja moderada les hores següents, amb 8/8 Ns i St.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del E, ESE i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h bufà vent del SE, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30 hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del NE, E i ESE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h SSE.
Estat de la mar amb maror, mar de fons d'entre xaloc i migjorn, SSE.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 87%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cop de mar a l'escull de la Negra de cala Margarida, el passat divendres 13 d'abril.

Cel tapat de núvols baixos, amb boira als contraforts de les Gavarres, al sector del Mas Nou, el passat divendres 13 d'abril al migdia. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 13 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un petit ascens a la major part de localitzacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,6 ºC respecte el dijous, a Monells pujà 0,8 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,4 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, indret on va descendir 0,5 ºC
A Palamós va ascendir 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 17,0 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,9 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar lleugerament a quasi totes les poblacions.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 0,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,8 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,3 ºC.
L'excepció es va produir a Palamós, on la mínima va ser 1,4 ºC més alta.
Els 3,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 10,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 13 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,0 ºC (4,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6 ºC (5,2 ºC)., Monells 16,6 ºC (3,0 ºC)., Torroella de Montgrí 16,0 ºC (5,9 ºC)., Castell d'Aro 15,5 ºC (6,5 ºC).

Mar de fons observada el passat divendres 13 d'abril al migdia a cala Margarida. També veiem el cel tapat de núvols baixos.