Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 d’abril del 2018

Diumenge 8 d'abril: pluja generosa de primavera i arriba una borrasca de llibre

Mapa de superfície amb fronts del passat diumenge 8 d'abril a les vuit del vespre. Podem apreciar la presència d'un pertorbació centrada sobre Catalunya.

Fins ara, la primavera d'aquest any s'està presentant força generosa en relació a les precipitacions.
Després de la bona ploguda que hi va haver el passat 24 de març, aquest darrer cap de setmana ens ha portat una altre tongada de pluges generoses, concentrades, majoritàriament, entre el migdia i la tarda del passat diumenge 8 d'abril.
La presència d'un índex AO negatiu en aquesta primera quinzena del mes d'abril, ha facilitat que el front polar s'hagi desplaçat cap a latituds més meridionals. Aquest fet ha obert un autèntic passadís de borrasques que han quedat atrapades entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló dinàmic que s'ha anat movent des de l'est d'Europa fins a Escandinàvia.
L'àrea de baixa pressió que ha quedat estancada entre les illes Britàniques i la península Ibèrica, ha acabat generant un rosari de pertorbacions, una de les quals ens va creuar per sobre durant la jornada dominical.
A Palamós, aquesta pertorbació ens va deixar una jornada plujosa, però amb alguns matisos. Tot i que a primeres hores del dia va caure pluja de fang o plugim que embrutà molt les superfícies exteriors, amb el pas de les hores, sobretot entre el migdia i la tarda, la pluja fou més neta, intensa i ben caiguda, la qual cosa va anar perfecte per netejar el fang que havia caigut i regar els camps i els boscos.
En total, a la nostre vila es van comptabilitzar 45 mm al Pla de Sant Joan (dada de Josep Ribas), 39,6 mm a La Fosca i 32,8 mm al barri vell (dades de Meteoclimatic).
La pluja també va afectar la resta del Baix Empordà, però amb una marcada irregularitat., de fet, les dades ens indiquen que aquesta vegada on ha plogut més és la zona compresa entre Calonge i Palafrugell.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat diumenge 8 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

Calonge 48,0 mm., Palafrugell-Estadi 31,7 mm., Les Olives 30,8 mm., La Bisbal d'Empordà 30,1 mm., Monells 28,4 mm., Castell d'Aro 22,0 mm., Verges 21,0 mm., La Tallada d'Empordà 18,8 mm., Torroella de Montgrí 15,8 mm., Bellcaire d'Empordà 15,8 mm., Sobrestany 14,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 14,0 mm.

Mapa de pressió en supefície previst per dimecres a les 11:00h. Veiem una pertorbació de llibre a sobre Catalunya.

Cal destacar que aquesta situació de pluges tindrà un nou capítol a partir d'avui al vespre, ja que s'espera que ens arribi una pertorbació molt activa, de llibre.
A Palamós preveiem que pugui ploure de forma generosa entre el vespre o la nit de dimarts a dimecres, i sobretot al llarg del dimecres, amb acumulacions que altre vegada podran arribar o superar els 40 mm a la nostre zona. Aquestes pluges vindran acompanyades per una forta mar de fons, i també una mar de vent de migjorn o llebeig que arribarà a 1,5 o 2 metres d'alçada durant avui dimarts i de 2,5 a 3,5 metres demà dimecres.
Tot i que el vent de llebeig podrà ser moderat, amb cops forts avui al matí, caldrà anar molt amb compte, ja que el vent encara podrà ser més intens durant la matinada de demà dimecres i també a la tarda, amb de 20 a 24 nusos de velocitat mitjana a la costa i de 30 a 35 nusos mar endins. Aquesta situació podria provocar alguns desperfectes. 

Cel ennuvolat i mar de fons a La Fosca, el passat diumenge 8 d'abril al vespre.

A part de les pluges, la mala mar també va ser la protagonista de la jornada dominical, amb mar de fons de llevant. Les onades arribaren a tenir de 2 a 2,5 metres d'alçada, la qual cosa va ser un bon alicient pels nombrosos surfistes que s'atansaren fins a la platja de la Fosca.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 8 d'abril a les 13:54h. S'observen pluges sobre Palamós.

Temps plujós i emboirat a la badia de Palamós, el passat diumenge 8 d'abril a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat diumenge 8 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,8 ºC, mínima 10,8 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí cel d'aspecte marronós, amb 8/8 Ns i St, pluja de fang o plugim, mala visibilitat, boirines i boira cap als relleus costaners., a partir del migdia la pluja s'intensificà i va ser més neta, amb 8/8 Ns i St, boirina o boira., a la tarda cel bàsicament ennuvolat, amb alguna tímida clariana al vespre, pluja o plugim fins al vespre, amb de 7/8 a 8/8 As, Ns, Cu, Sc i St.,  a la nit cel tapat i caiguda d'alguna gota dispersa.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, NE i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h hi va haver vent del SO, S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va entrar vent del O, SO i S, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h E.
Estat de la mar amb forta o maror o maregassa, ones de 2 o 2,5 metres, mar de llevant.
Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com)

Surfistes i grans onades, el passat diumenge 8 d'abril al vespre.

Mar de fons a La Fosca, el passat diumenge 8 d'abril a primeres hores de la tarda. 

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 8 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un clar descens respecte el dia abans, degut al cel ennuvolat i a les pluges.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,5 ºC respecte el dissabte, a Castell d'Aro baixà 4,4 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 4,3 ºC.
A Palamós la màxima descendí 3,1 ºC.
En aquest sentit, els 14,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar lleugerament respecte el dissabte, gràcies al cel tapat.
A Monells la mínima va pujar 2,0 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà pujà 0,6 ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,2 ºC.
L'excepció apareix a Palamós, indret on va descendir 1,7 ºC.
Els 9,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 8 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,2 ºC (10,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,6 ºC (9,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,5 ºC (10,3 ºC)., Monells 13,4 ºC (9,2 ºC)., Torroella de Montgrí 13,4 ºC (9,8 ºC).

Surfistes gaudint de les onades que hi havien el passat diumenge 8 d'abril a La Fosca.