Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 d’abril del 2018

Dissabte 7 d'abril: mar de llevant, més pols sahariana i quatre gotes de fang

La posta de sol del passat dissabte 7 d'abril ens va mostrar el cel de color marronós degut a la presència de polsim del Sàhara. Imatge captada des del port de Palamós. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

La intrusió de polsim del Sàhara que havia començat en les jornades anteriors es va amplificar durant el passat dissabte 7 d'abril, amb l'arribada de fins a 1943 mil·ligrams per metre quadrat.
Igual que la jornada anterior, altre vegada es va escapar alguna roina o plugim inapreciable, però en aquest cas des del matí fins a primeres hores de la tarda. Aquestes quatre gotes ni tan sols mullaren el terra, però van ser suficients per embrutar de fang les superfícies exteriors, sobretot pel que fa als vidres dels cotxes.
A part de la pluja de fang, un altre dels efectes més destacats que deixà aquesta pols en suspensió o calitja tan típica d'aquesta època de l'any, es pot veure clarament en el recull de fotografies que vaig realitzar des del port palamosí.
El color blanquinós que presentava el cel durant la tarda, va anar derivant cap a un color groguenc-marronós a mesura que el sol anava caient per l'horitzó de ponent. També s'observaren alguns altocúmuls acompanyant aquesta posta de sol carregada de pols. El cel amb cabretes, sens dubte, ens indicava l'arribada de la pluja generosa que va caure ahir diumenge, la qual va arribar a acumular fins a 39,6 mm a La Fosca i 32,8 mm al barri vell de Palamós, caiguts, en la seva major part, al migdia-primeres hores de la tarda.

D'altre banda, el polsim del desert del Sàhara que ens va visitar no fou l'únic fenomen remarcable de la jornada. La configuració sinòptica, amb un àrea de baixa pressió al Mediterrani occidental i un anticicló a l'est d'Europa, va tornar a provocar que les isòbares tinguessin un llarg recorregut marítim que arrencava des d'Algèria o Tunísia. Això va deixar-nos un marcada mar de fons d'entre llevant i xaloc, amb onades de 1,5 a 2 metres d'altura, especialment a partir del vespre.

Així mateix, els núvols que taparen el cel durant la matinada i l'arribada d'una massa d'aire temperat procedent del Mediterrani, amb isotermes de 11,0 ºC a 850 hPa, van fer pujar de forma important la temperatura mínima respecte el dia anterior. En aquesta sentit, el cas més destacat és el de La Tallada d'Empordà, indret on tingueren una mínima 6,3 ºC més alta que la del divendres (divendres 3,4 ºC i dissabte 9,7 ºC). A Palamós la nit tampoc va ser gaire freda, ja que la mínima va marcar 12,5 ºC.

Mapa de pols en suspensió del passat dissabte 7 d'abril a les dues de la tarda. Veiem la situació abans descrita. 

La posta de sol del passat dissabte 7 d'abril ens va mostrar un cel que canviar de color, passant del blanc al marró, degut a la presència de polsim del Sàhara. Imatge captada des del port de Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 7 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 16,9 ºC, mínima 12,5 ºC.
Estat del cel: al llarg del matí s'observaren de 6/8 a 8/8 As, Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica amb fang, boirines i boira als relleus costaners., al migdia hi havien de 4/8 a 6/8 As, Ac, Cu, Sc i St, alguna roina esporàdica amb fang i ullades de sol., al llarg de la tarda obertura de grans clarianes amb sol o resol, entre 1/8 i 3/8 Ac, posta de sol marronosa degut al polsim del Sàhara, alguns raigs crepusculars.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent de direcció N, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del N i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'aprecià vent del NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi hagué vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h NNE.
Estat de la mar amb forta maror, mar de fons d'entre llevant i xaloc.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mar de fons observada el passat dissabte 7 d'abril al vespre. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.

Mar de fons observada el passat dissabte 7 d'abril al vespre. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 7 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar una mica cap a l'interior, però a la costa van ascendir.
Per exemple, a Castell d'Aro i a Palamós la màxima va ascendir 1,7 ºC respecte el divendres, en canvi, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,1 ºC i a Monells la màxima fou 1,7 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 19,0 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,9 ºC de Palamós foren la màxima més freda.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va ascendir a totes les poblacions de forma important respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 6,3 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 5,0 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 4,8 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 1,2 ºC.
Els 7,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 7 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,6 ºC (10,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,1 ºC (8,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,0 ºC (9,7 ºC)., Torroella de Montgrí 17,7 ºC (9,1 ºC)., Monells 17,7 ºC (7,2 ºC).

Més fotos de la posta de sol del passat dissabte 7 d'abril, amb polsim del Sàhara, alguns altocúmuls i raigs crepusculars