Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 d’abril del 2018

Dissabte 14 d'abril: més pluja, mar de fons i la Fosca queda plena de barquetes de Sant Pere

La platja de la Fosca plena de barquetes de Sant Pere, amb mar de fons de llevant i cel ennuvolat, el passat dissabte 14 d'abril al migdia. Els corrents i la mar de fons esdevinguda en les jornades anteriors, van deixar grans acumulacions d'aqueste espècie d'hidrozou propera a les meduses. Malauradament, les imatges curioses que deixà aquest fenomen sobre la sorra de la platja, van tenir un contrapunt molt desagradable. Les persones que van anar a passejar a La Fosca o a prendre quelcom en els establiments existents, van haver de suportar la intensa pudor de peix podrit que desprenien les acumulacions d'aquests petits animals en descomposició.

Un grup de surfistes gaudint de la mar de fons que hi havia el passat dissabte 14 d'abril a La Fosca.
Per sort, la mar de fons no només va tenir efectes negatius en forma d'arribada d'extensos bancs de barquetes de Sant Pere o la mateixa pèrdua de sorra. Com podeu veure a les fotos, les grans onades van portar nombrosos surfistes fins aquesta platja del litoral palamosí.    

Bassa formada a la platja de Sant Esteve de la Fosca, degut a les pluges caigudes la darrera setmana. Imatge captada el passat dissabte 14 d'abril.
La pluja que va començar de nou durant la tarda del divendres, es va perllongar en forma d'alguna roina al llarg de la matinada i primeres hores del matí del dissabte. No obstant això, el migdia ens va portar pluja o plugim un xic més destacables. 
A Palamós es van acumular 4,6 mm a La Fosca i 3,2 mm al barri vell. També cal destacar que el cel es va mantenir ennuvolat fins a primeres hores de la tarda., a partir d'aleshores s'obriren algunes tímides clarianes o resol, tot i que la presència de l'astre rei no durà gaire, i a darreres hores de la tarda el cel quedà ben tapat altre cop. 

Mar de fons a la platja de la Fosca, amb el cel ennuvolat i surfistes, el passat dissabte 14 d'abril al migdia. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.
La pluja del dissabte no només es concentrà a Palamós, sinó que també va arribar a la resta del Baix Empordà, amb major o menor mesura. 
Altres dades de precipitació recollides a la nostre comarca, el passat dissabte 14 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic: Les Olives 9,8 mm., Verges 7,0 mm., Palafrugell 6,4 mm., Calonge 6,2 mm., Castell d'Aro 6,0 mm., Monells 5,7 mm., La Bisbal d'Empordà 5,1 mm., La Tallada d'Empordà 5,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 5,0 mm., Sobrestany 4,8 mm., Torroella de Montgrí 4,8 mm., Bellcaire d'Empordà 4,6 mm. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 14 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 15,4 ºC, mínima 12,6 ºC.
Estat del cel dominat pels núvols., de matinada cel tapat, boirina i roina., al matí i al migdia cel ennuvolat, amb 8/8 Cu, Sc i St, boirina i boira a les Gavarres, plugim o pluja, siguent més destacada al migdia., a mitja tarda obertura de petites clarianes o resol, amb de 3/8 a 7/8 Ci i As, a més de 3/8 a 5/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 05:00h hi va haver vent de direcció E i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 07:00h vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi hagué vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h N.
Estat de la mar amb maror, mar de fons d'entre llevant i xaloc.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014Pa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com)

3 fotos més de la platja de la Fosca plena de barquetes de Sant Pere en descomposició, el passat dissabte 14 d'abril. La pudor que desprenien era molt desagradable.




Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 14 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys ímpetu a quasi tot arreu, gràcies al cel ennuvolat.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,2 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,0 ºC i a Torroella de Montgrí la màxima va ser 0,4 ºC més baixa.
L'excepció va tenir lloc a Palamós, on la màxima fou 0,5 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 15,8 ºC de La Tallada d'Empordà i de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,4 ºC de Monells foren la màxima més freda.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va ascendir a totes les poblacions de forma important, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 6,1 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 5,5 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 5,4 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 2,5 ºC.
Els 9,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,8 ºC (10,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,7 ºC (10,0 ºC)., Torroella de Montgrí 15,6 ºC (11,2 ºC)., Castell d'Aro 15,4 ºC (12,0 ºC)., Monells 14,4 ºC (9,1 ºC).

Més fotografies de la mar de llevant i els surfistes que hi havien a la Fosca el passat dissabte 14 d'abril