Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 d’abril del 2018

Dilluns 9 d'abril: l'endemà de les pluges

L'aigua saltava amb alegria i omplia la gorga de la resclosa del Molí de Més Amunt, situada a la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni), el passat dilluns 9 d'abril.
Les pluges generoses d'aquesta primavera, han fet que l'aigua circuli amb més o menys cabal per moltes de les rieres que recullen l'aigua caiguda al massís de les Gavarres. Sens dubte, es tracta d'una magnífica reserva hídrica que beneficiarà amb escreix la flora i la fauna de les nostres contrades, així com els conreus.

Temps assolellat a la badia de Palamós, el passat dilluns 9 d'abril a primeres hores de la tarda. L'astre rei va dominar la situació meteorològica del primer dia d'aquesta setmana, però cal esmentar alguns detalls.
Al llarg de la matinada encara van caure algunes febles precipitacions en forma de roina o plugim. A Palamós van recollir-se 0,2 mm. A la resta del Baix Empordà es van comptabilitzar 3,0 mm a Les Olives., 2,2 mm a Palafrugell-Estadi., 1,7 mm a Castell d'Aro., 1,2 mm a La Bisbal d'Empordà o 1,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres registres.
També s'ha de fer esment a la llampegada que es va veure durant la nit, mirant cap a l'horitzó oest o nord-oest. El pas d'un embossament d'aire fred durant el vespre, amb isotermes de -29 ºC a 500 hPa, va fer crèixer algun Cumulonimbus al prelitoral de Girona.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 9 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,8 ºC, mínima 10,3 ºC. Estat del cel dominat pel sol., de matinada cel tapat i alguna roina., a primeres hores del matí es van veure 5/8 Ac i Sc., a les hores següents s'apreciaren de 2/8 a 3/8 Cu i Sc., al migdia-primeres hores de la tarda hi va haver cel serè o de 1/8 a 3/8 Cu a l'horitzó oest., a la tarda s'observà l'arribada 1/8 a 4/8 Ac i As per ponent., a la nit es va veure llampegar cap a l'oest i nord-oest.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NO, O i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció S i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h S.
Estat de la mar amb maror, mar de llevant al matí i mar de vent a la tarda.
Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com)

Vídeo de l'aigua que baixava per la resclosa del Molí de Més Amunt (Calonge i Sant Antoni), el passat dilluns 9 d'abril. 

Mapa de llamps del passat dilluns 9 d'abril. Podem apreciar que a l'oest i nord-oest de Palamós, a la llunyania, hi van haver tempestes durant la nit.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 9 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un ascens important a totes les estacions  meteorològiques de l'interior, gràcies al temps assolellat i a l'entrada de garbí.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 5,9 ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí pujà 5,8 ºC i a Monells va ascendir 5,4 ºC.
A Palamós ascendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 20,1 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,8 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar de forma més o menys remarcable respecte el diumenge.
A Monells la mínima va descendir 4,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va baixar 3,1 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,8 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,5 ºC mésbaixa.
Els 4,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 11,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 9 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,5 ºC (6,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,4 ºC (7,2 ºC)., Torroella de Montgrí 19,2 ºC (8,0 ºC)., Monells 18,8 ºC (4,6 ºC)., Castell d'Aro 18,0 ºC (7,5 ºC).

Primer pla del salt d'aigua de la resclosa del Molí de Més Amunt, a la riera dels Molins (Calonge i Sant Antoni), el passat dilluns 9 d'abril.

Cel serè i mar de fons a Cala Rovira (Castell-Platja d'Aro), el passat dilluns 9 d'abril a les 14:33h.