Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 d’abril del 2018

Dilluns 2 d'abril: la temperatura torna a remuntar

Núvols prims i banc de núvols baixos apareguts durant el capvespre del passat dilluns 2 d'abril. Font: http://palamos.cam

Tal com sol succeir en aquesta època de l'any, on l'atmosfera presenta un gran dinamisme, la temperatura es va comportar com una muntanya rusa. Després del refredament de l'ambient que es va notar durant el cap de setmana, el mercuri es va recuperar de forma clara el passat dilluns 2 d'abril.  En aquest sentit, podem comprobar com la temperatura màxima va pujar de dos a tres graus centígrads respecte el dia anterior i de forma general a tota la comarca. Això va provocar l'aparició d'alguns registres que fregaren els 20 ºC de màxima, com per exemple els 19,8 ºC de Les Olives o els 19,5 ºC de La Bisbal d'Empordà.

Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va pujar de forma més important, i les tímides gelades dels dies anteriors van desaparèixer de l'interior del Baix Empordà. Per exemple, a Monells la temperatura mínima va ser 4,9 ºC més alta que la del diumenge (-1,9 ºC diumenge i 3,0 ºC dilluns).
A Palamós l'ascens de la temperatura mínima encara va ser més fort, amb una matinada poc freda, ja que el mercuri només va descendir fins a 11,6 ºC. Això representa que la mínima va ser 6,3 ºC més alta que la del diumenge (diumenge 5,3 ºC i dilluns 11,6 ºC). Aquesta pujada tan marcada del termòmetre es va produir per la presència de vent de migjorn a 10-15 km/h de mitjana durant la nit-matinada, alhora que també hi van haver abundants núvols prims que impediren la pèrdua de calor per radiació.

Aparició de núvols baixos el capvespre del passat dilluns 2 d'abril. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dilluns 2 d'abril del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,4 ºC, mínima 11,6 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí es van veure 7/8 Ci, Cs i As, esteles d'avions., amb el pas de les hores s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i As., el migdia-primeres hores de la tarda es presentà radiant, però amb una fina capa de 5/8 a 7/8 Ci i Cs, algunes esteles d'avions i un tènue halo solar a estones., a la tarda-vespre van augmentar els núvols, amb resol, entre 5/8 i 8/8 Ci, Cs i As, a més, també van formar-se núvols baixos, amb de 1/8 a 4/8 Sc i St. La foto superior ens mostra que aquests núvols baixos tenien la base a uns 250 msnm.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent de direcció SSO, S i SSE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h va bufar vent de direcció SE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi va haver vent del SE i E, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 32 km/h SO.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons de migjorn.
Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com (Palamós-La Fosca))

Posta de sol del passat dilluns 2 d'abril, amb resol, a causa de la presència d'una capa extensa de núvols alts i mitgencs. També s'observa un banc de núvols baixos. Font: http://palamos.cam

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 2 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un ascens prou destacat a totes les estacions  meteorològiques.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 3,1 ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí pujà 2,9 ºC i a Monells va ascendir 2,4 ºC.
A Palamós ascendí 2,0 ºC.
En aquest sentit, els 19,8 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,4 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va pujar de forma important respecte el diumenge.
A Monells la mínima va ascendir 4,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 4,5 ºC i a Castell d'Aro ascendí 4,0 ºC.
A Palamós la mínima va ser 6,3 ºC més alta.
Els 3,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 11,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 2 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,5 ºC (3,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,9 ºC (3,4 ºC)., Monells 18,7 ºC (3,0 ºC)., Torroella de Montgrí 18,4 ºC (5,1 ºC)., Castell d'Aro 17,1 ºC (5,6 ºC).