Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 21 d’abril del 2018

Dijous 19 d'abril: la primavera omple de flors l'entorn rural de Palamós i Sant Joan

Camps florits a la vora del mas Bofill, el passat dijous 19 d'abril al migdia. Una jornada més, el dia radiant que vàrem tenir va fer brillar la magnífica paleta de colors que ens ofereix l'exhuberant floració que estem tenint aquesta primavera.
Tal com us vaig avançar, les pluges generoses esdevingudes el passat mes de març i durant aquest mes d'abril, han sigut una autèntica benedicció per les nostres contrades. Actualment podem comprobar com els camps de conreu (sobretot els de colza), les vores dels camins i els marges, amb les seves flors boscanes, s'han convertit en una veritable simfonia de colors. Això ho podem veure a la plana de Castell, als plans de la Torre Mirona o a prop del mas Bofill, així com al pla de Vall-llobrega. Sens dubte, una bona manera d'admirar aquests paisatges vestits de primavera, pot ser tot resseguint la Via Verda que va cap a Palafrugell i els seus diferents ramals.

Camp de colza als plans de la Torre Mirona, el passat dijous 19 d'abril. 
Tot i l'ambient assolellat que vàrem tenir, la temperatura màxima va baixar lleugerament respecte el dia anterior, degut a l'entrada d'una massa d'aire no tan càlida, amb isotermes de 8,3 ºC a 1500 metres, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h (el dia abans hi havien isos de 10,5 ºC). 

Més dades meteorològiques del passat dijous 19 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 21,7 ºC, mínima 12,8 ºC. Estat del cel dominat pel sol., albada amb el cel serè, però aquest presentà un aspecte terrós degut a la presència de polsim del Sàhara., al migdia cel ras a la vertical, però el cel no era blau del tot, ja que el polsim del Sàhara li donava un to blanquinós., al migdia-primeres hores de la tarda s'observaren grans cúmuls a l'horitzó oest i nord-oest., al vespre cel serè, amb posta de sol de color terrós.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent del N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h va bufar vent de direcció NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del E i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vàrem tenir vent de component E i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i al vespre, marejol a les hores centrals.
Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com)

Fer un tomb pels camps i pels boscos de Palamós i Sant Joan, actualment és una autèntic regal pels sentits. Imatge captada a la plana de Castell el passat dijous 19 d'abril.

Primer pla d'una roella.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 19 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquesta va descendir de forma tímida respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 1,4 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,3 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 0,4 ºC. A Castell d'Aro hi trobem una excepció, ja que la màxima va pujar 0,2 ºC.
A Palamós descendí 0,7 ºC.
En aquest sentit, els 24,2 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,7 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons l'indret, però sense gaires variacions respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empodà la mínima va pujar 1,6 ºC respecte el dimecres i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,6 ºC, per contra, a Castell d'Aro la mínima fou 1,2 ºC més baixa i a Palamós baixà 0,3 ºC.
Els 6,7 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 19 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 22,9 ºC (9,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,7 ºC (8,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,5 ºC (9,3 ºC)., Torroella de Montgrí 22,5 ºC (9,5 ºC)., Monells 22,1 ºC (6,7 ºC).

Recull de fotos de l'espectacle primaveral que podem veure en l'actualitat a l'àrea rural Palamós i Sant Joan