Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 18 de gener del 2018

Dimarts 16 de gener: poc vent i molta mar de fons

Vídeo del passat dimarts 16 de gener a les 16:48 h. Veiem la mar de fons del SSO que hi havia, amb ones de 1,5 metres d'alçada. També s'observa el cel asserenat. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

El passat dimarts 16 de gener, hauria pogut ser una jornada molt tranquil·la, meteorològicament parlant, si no fos per la notòria mar de fons, d'entre migjorn i llebeig, que afectà el litoral palamosí.
La configuració sinòptica al Mediterrani occidental va estar marcada per un clara inflexió de les isòbares (vegeu mapa inferior). El seu llarg recorregut marítim de sud-sud-oest a nord-nord-est, va aixecar un fort onatge de mar de fons que incidia directament a la badia palamosina, amb grups d'onades que assolien 1,5 metres d'alçada.

Així mateix, tal com sol passar en situacions de nord-oest o oest que afecten a Catalunya, la nostra comarca va quedar al marge del vent. A Palamós tan sols es van detectar 23 km/h de ratxa màxima, i durant bona part de la jornada hi va haver vent en calma o vent fluixet de component sud-oest, sud i sud-sud-est.

L'altre aspecte destacat del panorama meteorològic va ser el clar ascens que va experimentar la temperatura màxima a totes les poblacions, també a la nostre vila.
Aquesta pujada del mercuri es va produir per l'entrada d'una massa d'aire més càlida que la del dia anterior, amb isotermes de 11,1 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i per l'ambient assolellat que hi va haver. La màxima més elevada es va enfilar fins als 20,0 ºC a La Bisbal d'Empordà. No obstant això, la bonança de dia no es va notar de nit, ja que la temperatura mínima va ser més baixa que la del dilluns, però tampoc es van registrar gelades, amb els 0,7 ºC de Monells com a mínima més baixa.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 16 de gener a les 13:00h. Observem la inflexió que tenien les isobàres entre Catalunya i les Illes Balears. Aquest fet generà una forta mar de fons de garbí o llebeig a la badia de Palamós.  

Més dades meteorològiques del passat dimarts 16 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,7 ºC, mínima 5,6 ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí hi va haver cel serè., al migdia s'observaren de 1/8 a 3/8 Ci., a la tarda cel ras.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del SO, O i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:30h va bufar vent del SO, S i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SO, SSO i S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del SO, OSO i O, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 23 km/h O.
Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons del SSO., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,44 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols alts i temps assolellat, el passat dimarts 16 de gener al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimarts 16 de gener al Baix Empordà, es veu com aquesta va experimentar un ascens més o menys clar respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 5,3 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà pujà 4,0 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 3,5 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 2,2 ºC.
En aquest sentit, els 20,0 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,7 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir un comportament a la baixa a totes les poblacions, respecte el dia abans, degut al cel ras que hi hagué de matinada i a la falta de vent.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 3,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 3,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,1 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,3 ºC més baixa que la del dilluns.
Els 0,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 16 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,0 ºC (1,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,6 ºC (0,9 ºC)., Monells 18,1 ºC (0,7 ºC)., Castell d'Aro 17,7 ºC (3,3 ºC)., Torroella de Montgrí 17,6 ºC (1,3 ºC). 

La posta de sol del passat dimarts 16 de gener amb cel serè. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).