Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 3 de gener del 2018

Dilluns 1 de gener: els primers litres de l'any 2018 i garbí a 50 km/h

La primera posta de sol de l'any 2018 va ser molt bonica i acolorida, gràcies a l'arribada d'una capa de núvols mitgencs. Imatge captada des de Vall-llobrega, amb una vinya en primer pla.

Amb l'arribada del nou any, a Palamós també van arribar els primers litres del 2018. El sistema frontal fred que ens va creuar al llarg de la matinada del passat dilluns 1 de gener, es va poder reactivar lleugerament quan va arribar a la costa baix-empordanesa.
Els cúmuls gruixuts van amenitzar les primeres hores de l'any que hem començat, amb un bon ruixat que deixà un total de 2,0 mm a la nostre vila. Tot i no ser cap gran quantitat, la precipitació va caure amb certa intensitat i l'aigua va poder córrer pels carrers, alhora que els netejava.

Altres dades de precipitació recollida al Baix Empordà, el passat dilluns 1 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 2,3 mm., Sobrestany 2,2 mm., Palafrugell 1,6 mm., Bellcaire d'Empordà 1,2 mm., Calonge 0,7 mm., La Tallada d'Empordà 0,3 mm., Verges 0,2 mm.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 1 de gener a les 03:12h. Veiem ruixats un xic intensos a la costa del Baix Empordà.

Afortunadament, aquestes primeres precipitacions de l'any 2018 sembla que poden tenir una continuïtat de cares al proper cap de setmana. La formació d'una borrasca a sobre la península Ibèrica, farà augmentar de forma molt important la inestabilitat atmosfèrica.
Amb els mapes actuals, a Palamós podrien començar a caure ruixats o plugims a partir del dissabte a la tarda. La situació de pluja, amb una marcada mar de fons de llevant, continuarà durant la matinada i el matí del diumenge. Malgrat que hi podria haver una gran pausa entre el diumenge a la tarda i el matí del dilluns, a partir del migdia podria tornar a ploure. Tot i que no s'espera cap gran temporal de pluges, a la nostre zona es podrien acumular de 20 a 30 mm (amb els mapes d'avui), la qual cosa seria una autèntica benedicció.
El més gran espectacle, però, el podrem veure a les muntanyes gironines, ja que per sobre dels 1000 metres podrien caure de 50 a 75 cm de neu nova, sobretot a la zona de Vallter o Núria.

Mapa de previsió de neu nova acumulada pels propers cinc dies. Veiem com pot caure un bon tou de neu al Pirineu, Prepirineu i al Montseny. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 1 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 7,9ºC. Estat del cel: de matinada hi havia el cel ennuvolat, i s'aprecià la caiguda d'un ruixat intens., amb el pas de les hores el cel va quedar estrellat, i de bon matí només hi havien 1/8 Ci, amb cúmuls mar enllà., al migdia es van veure 4/8 Ac i As., a la tarda s'observà un augment important dels núvols alts i mitgencs, amb de 4/8 a 6/8 Ci, Ac i As, i 1/8 Cu, posta de sol amb cel rogenc.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SO, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del SO, S i SSO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del S, SO, O, ONO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h hi hagué vent del SO, O, ONO, NO i NNO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 50 km/h S.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, nombrosos blancalls., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,7 metres a les 03:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La primera posta de sol de l'any 2018 va ser molt bonica i acolorida, gràcies a l'arribada d'una capa de núvols mitgencs. Imatge captada des de Vall-llobrega, amb una vinya en primer pla.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 1 de gener al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada més o menys important respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 4,7 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 4,1 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,6 ºC.
A Palamós descendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 16,6 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,3 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va ser una mica més alta que la del dia abans, la qual cosa va evitar que hi haguessin gelades a la comarca.
A Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 2,3 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà també ascendí 2,3 ºC i a Monells va pujar 1,8 ºC. L'excepció es va produir a Castell d'Aro, ja que la mínima va baixar 0,2 ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,5 ºC més alta.
Els 1,4 ºC que hi van haver a La Bisbal d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 1 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,6 ºC (1,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,3 ºC (2,2 ºC)., Torroella de Montgrí 15,7 ºC (2,9 ºC)., Monells 15,7 ºC (1,7 ºC)., Castell d'Aro 15,3 ºC (3,9 ºC).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 1 de gener a les 03:12h. Veiem ruixats un xic intensos a la costa del Baix Empordà.