Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de gener del 2018

7 de gener: les pluges més generoses dels últims mesos i els surfistes acaronen les ones

La mar de fons de llevant va deixar estampes com aquesta a La Fosca, el passat diumenge 7 de gener, amb grans onades que eren molt adients per practicar surf.

Tal com es preveia, el passat diumenge 7 de gener ens va portar les esperades pluges. Tot i que entre les sis i les set del matí s'observà una bona llampegada cap a l'horitzó oest i sud-oest, amb algun tro llunyà, la pluja es va fer pregar una mica més.
Finalment, la pertorbació mediterrània ens va enviar un primer braç de precipitacions durant el matí-migdia, les quals viatjaren de nord a sud. El vent del sud que bufava en altura, es va encarregar de portar una intrusió de polsim del Sàhara, amb la qual cosa hi va haver pluja de fang. No obstant això, el fang que va caure seria ràpidament esbandit en les hores següents.

Al llarg de la tarda va arribar el premi gros, degut a l'arribada d'un front de precipitacions més important. A la nostre vila vàrem poder gaudir d'una pluja molt ben caiguda, "d'aquella d'anar fent", i es van poder acumular un total de 14,4 mm al barri vell de Palamós (dada de Meteoclimatic) o 12,8 mm a la zona del Passeig del Mar (dada de l'estació de l'Àlex Castelló).
Tot i no ser unes precipitacions "per tirar coets", es tracta d'una autèntica benedicció, ja que feia dos mesos que no plovia tant. Per trobar més de 10 mm caiguts en un sol dia, cal remuntar-nos fins al 4 de novembre del 2017. Aquell dia van caure 19,8 mm.
A la resta del Baix Empordà la regada fou general, amb un màxim de 24,4 mm a Torroella de Montgrí i un mínim de 8,0 mm a Sant Feliu de Guíxols.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà el passat diumenge 7 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Torroella de Montgrí 24,4 mm., Les Olives 22,2 mm., Sobrestany 20,2 mm., Verges 17,6 mm., Monells 17,5 mm., Bellcaire d'Empordà 16,4 mm., La Bisbal d'Empordà 15,3 mm., Palafrugell 15,2 mm., Calonge 13,9 mm., La Tallada d'Empordà 13,3 mm., Castell d'Aro 9,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 8,0 mm.

Imatges composades dels radars meteorològics del passat diumenge 7 de gener entre les 18:00h i les 18:54h. Veiem l'extensió i la intensitat de les pluges que ens van afectar:




Aquest episodi de pluges, tal com es preveia, també va anar acompanyat per una notable mar de fons de llevant i gregal, amb onades d'entre 2 i 3 metres. Com podeu veure al recull d'imatges, la platja de La Fosca es va omplir de surfistes que gaudiren de la mala mar.
Mar endins, al davant del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado assenyalava un onatge significant de 3,52 metres a les 16:00h i una alçada màxima de 6,25 metres a les 12:00h.

Un grup de surfistes esperant la gran onada, el passat diumenge 7 de gener a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 7 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel dominat pels núvols., de matinada cel ennuvolat i roina inapreciable., a primeres hores del matí cel ennuvolat i Cb cap a l'horitzó SO, O i NO, llampegada i trons molt llunyans., al llarg del matí s'observaren de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St, plugim de fang al migdia., a la tarda cel ennuvolat amb 8/8 Cu, Ns, Sc i St.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent en calma o vent del E, ESE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SE, E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del S, SO i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del O, OSO i SO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h va bufar vent del S, SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent en calma o vent del NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h S.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, mar de fons de llevant, ones de 2 a 3 metres., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,52 metres a les 05:00h davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 10:00h, de 3,52 metres a les 16:00h i de 3,4 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,25 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat diumenge 7 de gener. Veiem abundant aparat elèctric cap al sud-oest, cap a l'oest i cap al nord-oest de Palamós

Imatge de la càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat diumenge 7 de gener a les sis del matí. Veiem un núvol de tempesta (Cumulonimbus Calvus) il·luminat per una descàrrega elèctrica a la dreta de la imatge. 

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 7 de gener al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma poc important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,9 ºC respecte el dissabte, a Monells baixà 0,9 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,4 ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, amb una mínima 0,7 ºC més alta.
A Palamós la màxima va baixar 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 15,6 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,2 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va ascendir a tot arreu sense excepcions, amb major o menor mesura, però els registres van tenir lloc a darreres hores del dia.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 3,8 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà pujà 3,7 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 2,5 ºC.
A Palamós va ascendir 1,6 ºC.
Els 2,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 7 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 15,1 ºC (5,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (4,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7 ºC (4,9 ºC)., Castell d'Aro 14,5 ºC (5,1 ºC)., Monells 14,4 ºC (2,9 ºC).

Recull de fotos del temporal de mar i dels surfistes que hi havien el passat diumenge 7 de gener a La Fosca