Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 28 de desembre del 2017

Projecten un parc astronòmic al Puig Cargol

El Puig Cargol (357 msnm), vist des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan. Podem veure una recreació virtual que ens mostra la futura ubicació de l'Observatori Astronòmic del Puig Cargol.

Recentment, l'Associació Astronòmica Gavarres-Comarques de Girona, ha sol·licitat les autoritzacions necessàries per a la construcció d'un parc astronòmic al cim del Puig Cargol (357 msnm). Es preveu que aquest parc ocupi una extensió de dues hectàrees, entre els termes municipals de Calonge (unes 1,8 hectàrees) i Palamós (unes 0,2 hectàrees). El projecte constructiu està valorat en un milió d'euros i es preveu que la major part del seu finançament, un 70 %,  provingui de fons europeus, i la part restant, un 30 %, seran aportats per la AAGCG i la Mancomunitat de Municipis de Palamós i Sant Joan-Calonge i Sant Antoni-Vall-llobrega.
El cim del Puig Cargol, al massís de les Gavarres, és un lloc idoni per a l'observació dels astres, gràcies a la seva alçada, la seva ubicació geogràfica i a la poca contaminació lumínica existent. De fet, anys enrera aquest indret ja s'havia postulat per tal d'ubicar-hi el radar meteorològic que finalment es va situar al Puig d'Arques.

Si se superen tots els tràmits administratius, es preveu que aquest centre dedicat a l'observació i estudi de l'univers pugui ser una realitat en el decurs de l'any 2019. El projecte també contempla la millora i condicionament de la pista forestal que porta al Puig Cargol, així com diferentes intervencions per reduir el seu impacte paisatgístic i ambiental. En aquest sentit, es preveu que el seu impacte visual sigui mínim, ja que des de la distància tan sols es podrà observar la torre i la cúpula principal que tindran una alçada de 16 metres.

Imatge virtual del futur Parc Astronòmic del Puig Cargol. Es preveuen diverses mesures correctores per integrar-lo a l'entorn. Entre d'altres actuacions, es plantaran un centenar d'espècies vegetals autòctones de les Gavarres. Des de la llunyania només es veurà la cúpula principal. La cúpula petita i els altres edificis quedaran integrats a l'entorn, mitjançant motes i plantació d'arbrat. 

Un observatori únic 

L'Observatori Astronòmic del Puig Cargol serà un dels més importants de Catalunya.
La major part d'instal·lacions estaran completament automatitzades i comptaran amb un equipament astronòmic d'última generació, entre ells el telescopi més gran de la província de Girona. Les seves avançades instal·lacions permetran des de la divulgació de l'astronomia, per al públic no iniciat, fins a la investigació científica, per als astrònoms professionals.

L'instrument principal de l'observatori és un telescopi catadiòptric de configuració Dall-Kirkham de 50 centímetres de diàmetre, situat a l'Observatori-Aula, que compta amb una cúpula de 12 metres de diàmetre situada sobre una torre de 16 metres d'alçada, completament automatitzada.
Aquest espai combinarà les funcions d'observatori, amb un espai habilitat per a que 100 persones puguin restar assegudes mentre gaudeixen de l'observació astronòmica. Aquest telescopi està completament automatitzat i conté l'equipament necessari per a l'obtenció d'imatges astronòmiques d'alta qualitat.
La cúpula principal també disposarà d'un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet la recreació tant del cel actual com de qualsevol època, així com la reproducció de pel·lícules en format cúpula completa que permeten mostrar al visitant aspectes diferents dels puraments astronòmics, amb les més altes prestacions gràcies al sistema 3D actiu.

El planetari tindrà una capacitat per a 100 persones.

L'observatori també tindrà una cúpula més petita, de 6 metres de diàmetre amb un telescopi catadiòptric de configuració Schmidt-Cassegrain de 40 centímetres de diàmetre. Aquest telescopi completament automatitzat es completa amb l'equipament necessari per a l'obtenció d'imatges astronòmiques d'alta qualitat.

Un catadiòptric Meade ACF de 16 polzades (406 mm), amb una focal F8 instal·lada sobre una muntura equatorial 10Micron GM3000 HPS.

Un refractor triple apocromàtic TS ED80mm. Aquest instrument dota a l'observatori d'una alta versatilitat, ja que permet l'astrofotografia de camp ampli, així com l'observació de la cromosfera solar mitjançant un filtre d'hidrogen Alpha Daystar Quark Chromosphere (0.3-0.5A).

La càmera principal és una Moravian G4-9000, amb el xip KAF-9000, muntada sobre una roda porta filtres de 7 posicions, amb filtres de banda estreta H-Alpha, OIII, S-II i filtres fotomètrics Johnson-V, així com un filtre especial per a la recerca d'exoplanetes.

La secundària és una vídeo càmera Atik Infinity, adequada per a la vídeo astronomia en sessions amb projector.

També es podrà gaudir d'un telescopi refractor de 15 centímetres de diàmetre i altíssima qualitat òptica. Aquest telescopi excepcional es completa amb l'equipament necessari per a l'obtenció d'imatges astronòmiques d'alta qualitat i amb l'equipament més avançat per a permetre l'observació del Sol amb telescopi.

Un celòstat. Aquest aparell consisteix en un sistema de seguiment i obtenció d'imatges a temps real del Sol. Aquestes imatges són projectades automàticament a la planta baixa de la Cúpula Gran, permetent l'observació d'un disc solar de més d'un metre de diàmetre.

Un conjunt de telescopis portàtils amb els seus accessoris, format per més de 20 aparells de diverses tipologies òptiques: refractors, reflectors Newton i catadiòptrics. Permetran acostar al màxim l'observació del cel als visitants nocturns.

Esquema de la cúpula principal amb el seu telescopi.