Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de desembre del 2017

Diumenge 10 de desembre: festival de núvols lenticulars i comença el temporal

Mar de fons de llebeig, amb forta maror, i altocúmuls lenticulars cobrint el cel, el passat diumenge 10 de desembre a la tarda.

El passat diumenge 10 de desembre, ja es van començar a notar els efectes del canvi de temps que ens ha dut un fort temporal de llebeig en aquest inici de setmana.
El pas d'un front càlid i el vent intens de component oest que bufava en altura, van deixar-nos un cel molt fotogènic, gràcies a l'aparició de nombrosos altocúmuls lenticulars.
Tot i que el cel es va mantenir bàsicament ennuvolat, l'entrada d'isotermes de 7 ºC a 850 hPa, i el vent un xic reescalfat que hi va haver en superfície, van fer pujar amb força la temperatura màxima respecte el dissabte. A Monells la temperatura màxima va ser fins a 6,2 ºC més alta respecte el dia abans, ja que el passat dissabte van tenir 10,1 ºC i el passat diumenge registraren 16,3 ºC.

L'altre aspecte destacat del panorama meteorològic va ser la presència d'una marcada de fons de llebeig, amb maror o forta maror (ones de 1 a 2 metres).
Pel que fa al vent, el protagonista va ser el vent de llebeig o garbí (SO, SSO i S), que si bé va deixar-nos una llarga pausa durant el matí, després que hagués bufat amb força durant la matinada, al llarg de la tarda va anar augmentant d'intensitat, i a les vuit del vespre ja bufava a uns 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 56 km/h.
El vent de llebeig, la mala mar, els núvols lenticulars i la forta devallada del baròmetre, amb un mínim de 993 hPa, eren els teloners del mencionat temporal.

Altocúmuls lenticulars observats des del port de Palamós, el passat diumenge 10 de desembre a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 10 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,5ºC, mínima 8,3ºC. Estat del cel bàsicament ennuvolat, amb estones de resol., al llarg de tot el dia es van veure 7/8 o 8/8 Ac i As, nombrosos núvols lenticulars.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, OSO, SO i SSO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:00h va bufar vent del SO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del OSO, SO, SSO i S, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va bufar vent del SO, SSO i S, a 30 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 56 km/h SO.
Estat de la mar amb maror al matí i forta maror a la tarda, ones de 1 a 2 metres., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h, de 2,7 metres a les 16:00h i de 2,34 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,38 metres a les 14:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 993hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de fons de llebeig, amb forta maror, i altocúmuls lenticulars cobrint el cel, el passat diumenge 10 de desembre a la tarda.

Altocúmuls lenticulars observats des del port de Palamós, el passat diumenge 10 de desembre a la tarda.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 10 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 6,2 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 5,6 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 5,5 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 5,9 ºC.
En aquest sentit, els 16,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,0 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir pocs canvis respecte el dissabte i, a més, aquests van tenir comportaments segons el lloc.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 0,6 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,8 ºC i a Monells no va variar.
A Palamós va ascendir 1,9 ºC.
Els 0,6 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 10 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,6 ºC (5,4 ºC)., Monells 16,3 ºC (0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 16,3 ºC (1,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,2 ºC (0,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0 ºC (1,3 ºC).

Recull de fotos dels altocúmuls lenticulars i de la mar de fons que hi havia el passat diumenge