Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de desembre del 2017

Dissabte 16 de desembre: tramuntana freda i cel ras

Cel ras durant la posta de sol del passat dissabte 16 de desembre, amb algun núvol baix anecdòtic a l'horitzó oest i nord-oest. Font: http://palamos.cam

Els núvols que ens havien visitat en jornades anteriors, van desaparèixer per complet el passat dissabte 16 de desembre.
El vent de tramuntana va deixar-nos una atmosfera nítida, però també va ser la responsable d'agreujar la sensació de fred, sobretot després de la posta de sol. Tal com sol succeir, el vent del nord va entrar després del sistema frontal que ens va creuar el dia anterior, el qual, malauradament, només ens va deixar quatre gotes dins una tardor extremadament seca. Aquesta falta de precipitacions durant la tardor, és la continuació d'un altre un any que serà molt sec, si no hi ha un canvi d'última hora, per no dir un miracle.

El vent del nord va arribar fins a 56 km/h de ratxa màxima al barri vell de Palamós i assolí una velocitat mitjana de 20/25 km/h en el seu punt àlgid. Com és normal, el vent va ser molt sec i va fer baixar el grau d'humitat relativa fins a un mínim del 35 %.

Previsió que la tramuntana pugui tornar a enfortir-se

Tot i que en les darreres hores la tramuntana ha anat a la baixa i el vent fluixet de garbí haurà de prendre el relleu a la badia de Palamós, es preveu que el vent del nord es torni a enfortir a partir d'avui al vespre.
L'arribada d'un front oclús, a part de portar-nos un nou augment dels núvols i alguna precipitació poc important al llarg d'avui dilluns (amb més possibilitats a la tarda-vespre), en forma de plugim o algun petit ruixat, també tornarà a obrir les portes al vent del nord.
La tramuntana reapareixerà amb força durant la nit d'avui dilluns i la matinada de demà dimarts, amb marcades fluctuacions d'intensitat, podent arribar a una velocitat mitjana de 40 km/h en el seu punt àlgid, i alguna ratxa de 65-75 km/h en el nostre sector costaner.
La tramuntana es mantindrà a uns 20-30 km/h de mitjana fins dimarts a la nit, llavors aniria afluixant fins a desaparèixer durant el dimecres.

Mapa de vent en superfície previst per la propera nit. S'observa tramuntana a 35-40 km/h de mitjana a la nostre zona. 

Mapa de vent en superfície previst per dimarts a les quatre de la matinada. La tramuntana encara bufarà més forta, a uns 40-45 km/h de mitjana a la nostre zona.

Dades meteorològiques del passat dissabte 16 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,3ºC, mínima 5,8ºC.
Estat del cel asserenat a la vertical, però cap a l'horitzó oest i nord-oest es va veure algun núvol baix 1/8 Sc, a més, mar endins també es va veure algun cúmul molt gruixut (Cu congestus), sobretot a la tarda.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNO i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h hi hagué vent del N i NNO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 56 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,81 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h i de 3,63 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,33 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè i cúmuls mar enllà, el passat dissabte 16 de desembre a les 17:28h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 16 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van variar molt poc respecte el divendres i, a més, també van tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 1,9 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà no va canviar i a Palamós baixà 0,2 ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 14,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,4 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar de forma més o menys important a totes les poblacions.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 2,8 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,0 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,3 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 0,4 ºC.
Els -3,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 16 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,9 ºC (0,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,7 ºC (-2,1 ºC)., Monells 12,3 ºC (-3,6 ºC)., Torroella de Montgrí 12,2 ºC (0,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 11,8 ºC (-1,7 ºC).