Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de desembre del 2017

Dimecres 6 de desembre: el gebre cobreix de blanc el paisatge

Gebrada amb les herbes ben blanques al camí Ral, a prop del pont d'en Blau, ahir dimecres 6 de desembre a primeres hores del matí.

La humitat aportada pel vent de mar que va bufar la tarda del dimarts, el vent en calma, el cel ras i una elevada pressió en superfície, amb inversió tèrmica, ajudaren amb escreix a la formació de gebre durant la nit i matinada d'ahir dimecres 6 de desembre.

Tot i que la temperatura mínima registrada pels observatoris de la xarxa Meteoclimatic situats al barri vell de Palamós i a La Fosca, "només" registraren una temperatura al voltant dels tres graus positius, les superfícies exposades a la intempèrie, sobretot pel que fa als cotxes i a les herbes, van aparèixer cobertes per una capa de gebre que vestí de blanc el paisatge a primeres hores del matí, fins ben a prop del centre urbà. Però si no es va baixar per sota dels zero graus, com és que va aparèixer aquesta gebrada?

Com ja he comentat en anteriors ocasions, no cal que els termòmetres ens marquin una temperatura mínima negativa perqué apareixi aquesta capa de cristallets de gel, ja que la superfície on es dipositen aquests cristalls pot estar molt més freda que l'aire circumdant, degut a la pèrdua de calor per radiació en les llargues i fredes nits d'hivern.
També cal tenir present que l'aire fred es sol acumular arran de terra, especialment en situacions anticiclòniques, amb la qual cosa a zero centímetres hi poden haver zero graus centígrads i a un metre i mig d'alçada, on es solen posar els termòmetres, la temperatura pot ser clarament positiva.

Un cotxe cobert de gebre al camí Cap de Planes, a prop de l'estació meteorològica de La Fosca, ahir dimecres 6 de desembre.

Entrant en detalls, es considera que el gebre és un fenomen meteorològic causat per fíníssimes partícules de gel que es dipositen sobre les superfícies d'objectes sòlids que es troben a una temperatura inferior als 0 °C (recordeu que no es tracta pas de rosada congelada!).
Les gotetes d'aigua líquida presents a l'atmosfera, sobretot les que formen la boira o boirina, presenten una resistència molt gran a la congelació. Així doncs, quan la massa d'aire on es troben es refreda per sota dels 0 °C, les gotetes romanen líquides (en l'anomenat estat de subfusió).
Quan les gotes subfoses entren en contacte amb les superfícies sòlides i fredes, la solidificació es produeix instantàniament.

Un prat gebrat a prop de la bentzinera de Sant Joan, ahir dimecres 6 de desembre de bon matí.

Detall d'una romaguera gebrada ahir dimecres 6 de desembre de bon matí.

Les gotetes d'aigua en subfusió es col·loquen sobre els objectes sòlids en forma de cristalls de glaç irregulars, que contenen gran quantitat d'aire atrapat que li dona al conjunt la seva tonalitat blanca característica. En alguns llocs de Catalunya, en diuen gebre de la gelada. És preferible no confondre els dos conceptes.
Cal també distingir dos fenòmens atmosfèrics com són el gebre i la gelada d'un altre fenomen que no és pas pròpiament atmosfèric, com és la glaçada. Aquest últim consisteix en la congelació directa de la humitat del sòl o de masses d'aigua d'extensió variable (bassals, llacs, rius, etc.), formant-se una crosta vidriosa i relliscosa quan la temperatura de l'aire baixa per sota dels 0 °C.
La glaçada no és un fenomen estricament meteorològic, perquè no té lloc a l'atmosfera, tanmateix, es considera útil perquè dona una idea de la temperatura de les capes més baixes de l'aire.

Cristallets de gel cobrint les fulles d'una herba, ahir dimecres 6 de desembre a primeres hores del matí.

Gebre i boirina matinal al ramal de la via verda  que porta a Castell, ahir dimeces 6 de desembre a primeres hores del matí. Les gotetes d'aigua presents a la boirina formaren el gebre.

A Castell també es va poder veure una mica el fenomen del "mar fumejant" ahir dimecres 6 de desembre.

Més dades meteorològiques d'ahir dimecres 6 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 3,4ºC (3,1ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol, tot i l'aparició d'alguns intervals de núvols baixos, més destacats a sobre el mar., al matí s'apreciaren de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St., a la tarda hi van haver de 0/8 a 2/8 Sc i St, bromes amb mala visibilitat i boirines a primeres hores del dia, així com aparició de fum de les cremes agrícoles.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent en calma o vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ENE i NE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí, lleugera mar de fons, i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cristallets de gel cobrint les fulles d'una mòdega a Castell, ahir dimecres 6 de desembre a primeres hores del matí.

Cristallets de gel cobrint les fulles d'una herba, ahir dimecres 6 de desembre a primeres hores del matí.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimecres 6 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar una devallada més o menys marcada a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 3,6 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà baixà 2,6 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 1,9 ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la màxima va pujar uns anecdòtics 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 14,2 ºC de Sant Cristina d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,1 ºC de Torroella de Montgrí foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va variar molt poc respecte el dimarts i, a més, aquesta va tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 0,4 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro pujà 0,3 ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí descendí 0,5 ºC i a Palamós va baixar 1,2 ºC.
Els -4,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,4ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 6 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,2 ºC (-0,4 ºC)., Monells 12,8 ºC (-4,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,5 ºC (-3,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,3 ºC (-3,7 ºC)., Torroella de Montgrí 12,1 ºC (-1,8 ºC).

La gebrada va arribar fins a prop del mar, com per exemple a les dunes de Castell, tal com podeu veure a la foto captada ahir dimecres 6 de desembre a primeres hores del matí.