Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de desembre del 2017

Dimecres 27 de desembre: matinada molt ventosa, mar de fons i baixada de la pressió

Núvols baixos i grans clarianes, el passat dimecres 27 de desembre a les 14:00h. Font: http://palamos.cam

El passat dimecres 27 de desembre, a Palamós es van notar els efectes col·laterals del pas d'una profunda i àmplia pertorbació pel nord de França. Aquesta borrasca hivernal anomenada Edilbert per la Universitat Lliure de Berlín, o Bruno per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), al costat de METEOFRANCE (França) i el IMPA (Portugal), va fer devallar la pressió en superfície fins a un mínim de 995 hPa a la nostre vila.

La baixada forta de la pressió atmosfèrica, va anar acompanyada pel pas de les restes d'un sistema frontal que només va deixar-nos un augment dels núvols, i la caiguda d'alguna roina inapreciable de matinada i al matí. No obstant això, l'efecte més important es va notar al mar.
El fort gradient isobàric deixat pel pas de la borrasca va aixecar un nou temporal marítim, en forma d'una potent mar de fons de garbí o llebeig que va durar tota al jornada, encara que el seu pic màxim es va donar de matinada. Arran de costa es podia observar forta maror, amb onades de 2 a 2,5 metres d'alçada, però mar endins, com és normal, la situació encara va ser més complicada.
A les quatre de la matinada, al davant del cap de Begur, hi va haver una alçada significant de l'onatge de 3,16 metres, amb onades de direcció sud-oest, i a les sis de la tarda hi havia una alçada significant de l'onatge de 4,22 metres, amb onades de direcció nord. Això va provocar que hi hagués la temuda i perillosa "mar creuada". El temporal marítim va deixar una alçada màxima de l'onatge que arribà fins als 7,58 metres en aquell indret.

Pel que fa al vent, tal com sol succeir en situacions de O, OSO, ONO i SO que rolen a NO i NNO, aquest va mostrar marcades fluctuacions d'intensitat, amb estones de vent fluixet o inclús vent en calma, i estones de vent moderat amb alguns cops forts. De matinada es va registrar una ratxa màxima de 66 km/h ONO al barri vell de Palamós.
Tot i que el vent "només" arribés fins als 66 km/h, com que aquest provenia d'una direcció que és molt poc habitual a la nostre zona, va donar la sensació que la ventada era més intensa. En aquest sentit, el vent va bellugar objectes que normalment es troben arrecerats del vent que sol bufar més sovint, amb la qual cosa s'escoltaren sorolls inesperats quan arribava una ratxa forta.

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 27 de desembre a les set del matí. Veiem el pas d'una profunda borrasca pel nord de França. Això va provocar una fort gradient isobàric que va deixar-nos un forta mar de fons de llebeig i una ventada de matinada.  

Temps assolellat i mar de fons de llebeig (vegeu la gran onada a l'esquerra de la imatge), el passat dimecres 27 de desembre a les 14:27h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Més dades meteorològiques del passat dimecres 27 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 14,1 ºC, mínima 4,7 ºC.
Estat del cel: de matinada cel ennuvolat i caiguda d'alguna roina., al matí hi havien núvols i grans clarianes, amb entre 3/8 i 5/8 Cu, Sc i St, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac, caiguda d'alguna roina esporàdica i aparició de cortines de pluja mar enllà., al migdia-tarda es van veure entre 1/8 i 4/8 Cu i Sc, alguns cúmuls tenien un aspecte força amenaçador, sobretot durant la posta de sol.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del O, OSO i SO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, OSO, SO i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 07:30h bufà vent del O, OSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h hi va haver vent del O i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del ONO, O, OSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del O, OSO, SO i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del NO, ONO i NNO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del ONO, O i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h va bufar vent del ONO, O i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 66 km/h ONO.
Estat de la mar amb forta maror, mar de fons de llebeig., mar endins hi havia de forta maror a mar brava (onatge sig. de 3,16 metres a les 04:00h davant del cap de Begur, de 1,76 metres a les 08:00h, de 2,81 metres a les 12:00h i de 4,22 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,58 metres a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1006 hPa, mínima 995 hPa. Humitat relativa màxima 72 %, mínima 37 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i mar de fons de llebeig (s'observen els esquitxos de les ones), el passat dimecres 27 de desembre a les 14:29h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 27 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un petit ascens a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,4 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà pujà 1,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 1,3 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, ja que la màxima va baixar 1,0 ºC.
A Palamós va pujar 0,4 ºC.
En aquest sentit, els 15,9 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,6 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb més o menys força respecte el dimarts i els registres finals van tenir lloc al vespre, en comptes de donar-se de matinada, ja que el cel va quedar serè i el vent va parar.
En aquest sentit, a Monells la mínima va descendir 5,2 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 4,4 ºC i a Castell d'Aro descendí 3,4 ºC.
A Palamós va baixar 3,3 ºC.
Els -2,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 27 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 15,9 ºC (0,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,8 ºC (-1,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,1 ºC (-0,7 ºC)., Monells 14,6 ºC (-2,8 ºC)., Castell d'Aro 14,2 ºC (0,0 ºC).