Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de desembre del 2017

Dimecres 20 de desembre: la tramuntana reapareix a la tarda

Les veles i els blancalls aixecats pel vent es confonien al camp de regata Delta, situat entre La Fosca i  Cap Gros, el passat dimecres 20 de desembre a la tarda.

Tal com us vaig avançar a la previsió, el passat dimecres 20 de desembre es va dividir en dues meitats clarament diferenciades.
Després d'un matí marcat pel cel ennuvolat i per una palpable absència de vent, la tarda ens va portar un nou reforç del vent de tramuntana i provences. Durant la primera meitat de la jornada hi va haver una confluència entre la manca de vent, l'elevada pressió en superfície i la presència d'una capa d'humitat relativa del 90 %, a uns 850 hPa. Aquest fet va condensar l'aire i es va formar un extens mantell de núvols baixos que cobriren el cel de forma monòtona a les nostres comarques. No obstant això, finalment es va produir una inflexió de les isòbares, amb la qual cosa el vent del nord i el vent de provences guanyaren la partida.
A partir de les 14:00h l'estació meteorològica situada al barri vell de Palamós, ja detectava vent de tramuntana a uns 15/20 km/h de mitjana, ratxa màxima 45 km/h (48 km/h a La Fosca).

Aquest vent moderat, amb cops forts, va facilitar que totes les classes participants a la regata Christmas Race poguessin disputar una prova, en una tarda que es presentà espectacular. El fort onatge que hi havia mar endins, amb onades de 2 metres, i els 30 nusos que bufaren en alguns camps de regates, van tornar a fer evident la duresa d'aquesta regata que te lloc en una època de l'any, on el clima es sol presentar implacable.

La manca de vent que hi va haver al matí es podia apreciar en aquestes banderes que restaven immòbils, amb un cel gris com a teló de fons.

Així mateix, diversos factors es van unir per deixar-nos una temperatura mínima molt freda: el vent es va mantenir en calma durant la matinada, hi van haver pocs núvols en aquelles hores, es va produir una entrada d'aire fred, amb isotermes de -0,4 ºC a 850 hPa, i hi havia alta pressió en superfície.
Tots aquests actors van fer devallar el mercuri de forma important respecte el dimarts, i retornaren les gelades cap a l'interior de la comarca. Per exemple, el passat dimarts es va donar una mínima de 5,1 ºC a Monells, en canvi, el passat dimecres van registrar -1,8 ºC., això és una diferència de  7ºC entre un dia i l'altre.

També cal destacar que l'entrada de vent de component nord va provocar que els núvols baixos que tapaven el cel al matí es trenquessin, a més, també van adoptar formes lenticulars i undulades durant la tarda. Al matí aquests mateixos núvols del gènere Stratocumulus presentaven un aspecte gris i uniforme.

Cel ennuvolat per una capa uniforme de núvols baixos el passat dimecres 20 de desembre al matí. 

Els núvols estratocúmuls es van trencar a la tarda i adoptaren formacions undulades i també lenticulars, el passat dimecres 20 de desembre.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 20 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 11,8ºC, mínima 4,4ºC.
Estat del cel: a primeres hores del dia hi havien grans clarianes, amb entre 3/8 i 5/8 Sc, nombrosos lenticulars., ràpidament les clarianes van desaparèixer, fins a deixar un matí-migdia amb 8/8 Sc i St., a la tarda els núvols baixos es van desfer, amb 3/8 o 5/8 Sc, alguns lenticulars i undulatus. Al vespre s'aprecià la caiguda de roina inapreciable.
Vent: fins les 05:30h hi va haver vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma o vent del NO, ONO i NNO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del N i NNE, a 10/15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 45 km/h N (48 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, amb molts blancalls a poca distància., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,64 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h i de 2,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,94 metres a les 15:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Estratocúmulus undulatus i estratocúmulus lenticularis el passat divendres 20 de desembre a la tarda. 

Els núvols baixos adoptaren tons vermellosos a l'horitzó, durant la posta de sol del passat dimecres 20 de desembre. Font: http://palamos.cam

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 20 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un petit ascens a tot arreu.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 0,8 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà pujà 0,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,2 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, ja que la màxima va baixar 0,4 ºC.
A Palamós va pujar 1,2 ºC.
En aquest sentit, els 13,7 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,2 ºC de Monells i de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb més o menys força respecte el dimarts.
En aquest sentit, a Monells la mínima va descendir 6,9 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 4,2 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 3,3 ºC.
A Palamós va baixar 2,5 ºC.
Els -1,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 20 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,0 ºC (0,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,0 ºC (-1,0 ºC)., Castell d'Aro 11,4 ºC (0,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,3 ºC (-0,8 ºC)., Monells 11,2 ºC (-1,8 ºC).

A poca distància de la línia costanera s'observà un fort onatge, el passat dimecres 20 de desembre a la tarda.