Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 de desembre del 2017

Dimarts 19 de desembre: els vents de tramuntana i provences premien la regata Christmas Race

Embarcacions de vela lleugera de la classe 470 competint amb fort vent i onatge, el passat dimarts 19 de desembre al migdia. 

Tal com es preveia, el passat dimarts 19 de desembre va estar marcat pel vent i la mala mar, després que el front que ens va creuar el dia anterior obrís les portes a una situació de nord i nord-est al golf de Lleó.
El fort gradient isobàric establert entre el potent anticicló dinàmic que hi ha instal·lat a l'oest d'Europa, amb pressions en superfície de 1040 hPa, i la baixa relativa que hi ha al nord d'Àfrica, va permetre l'entrada de vent intens de tramuntana i provences, el qual va arribar fins a 60 km/h de ratxa màxima al centre del barri vell de Palamós, alhora que assolí una velocitat mitjana de 25 km/h en el seu punt àlgid.
El vent també va agreujar la sensació de fred, ja que la temperatura real només va arribar fins a 10,6 ºC al centre del barri vell. No obstant això, la temperatura mínima va pujar de forma important gràcies al mateix vent.
A mar, els molts blancalls aixecats per la ventada també anaven acompanyats per una marcada mar de fons del NE, amb maror.
Si ens fixem en el cel, l'advecció de nord va permetre que es poguessin veure diferents gèneres i espècies d'altocúmuls (vegeu les imatges següents), els quals decoraren el cel de forma capriciosa.

Altocumulus stratiformis undulatus apareguts el passat dimarts 19 de desembre al migdia.

Altocumulus stratiformis lacunosus apareguts el passat dimarts 19 de desembre al migdia.

Altocumulus lenticularis i la badia plena de veles, el passat dimarts 19 de desembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Si en terra el vent es va fer notar, en marc encara fou més present. Gràcies al vent de component nord i nord-nord-est que bufà a uns 18-25 nusos a poca distància de la línia costanera, es va donar una jornada espectacular de la regata Christmas Race, i es van poder disputar totes les proves programades per les onze classes participants. Totes les classes van disputar tres mànegues, excepte la 49er, que en va fer quatre aprofitant les excel·lents condicions de navegació que hi havien a la badia palamosina.

Mala mar i vent intens a la segona jornada de competició de la Christmas Race.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 19 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 10,6 ºC, mínima 6,9 ºC. Estat del cel dominat pel sol o amb resol., a primeres hores del dia es van observar de 2/8 a 3/8 Cu i Sc, juntament amb 1/8 o 2/8 Ci., amb el pas de les hores van arribar més núvols mitgencs, amb de 3/8 a 5/8 Ac (floccus, lenticularis i undulatus)., a la tarda els núvols van anar de més a menys, amb entre 1/8 o 6/8 Ac, juntament amb 1/8 o 2/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNE i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del N, NNE i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h N.
Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 2,77 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,45 metres a les 04:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El passat dimarts s'observà tràngol, amb mar de fons de gregal, i mar de vent de tramuntana o provences Imatge captada des de la punta dels Tres Ferros.

Gràcies al vent intens, el camp de regates de la classes 49er estava ben a la vora de la platja Gran. Com és normal, aquesta part del litoral palamosí es troba a resguard de la mar de fons de gregal o provences. 

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimarts 19 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquesta va experimentar un ascens més o menys important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 3,2 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà pujà 3,1 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 1,5 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la màxima va baixar 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 12,2 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,1 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar de forma molt important respecte el dilluns.
A Monells la mínima va ascendir 8,2 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 5,0 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 4,2 ºC.
A Palamós pujà 2,2 ºC.
Els 2,2 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 19 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,8 ºC (5,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 11,3 ºC (3,2 ºC)., Torroella de Montgrí 11,3 ºC (3,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,1 ºC (2,2 ºC)., Monells 10,4 ºC (5,1 ºC).

Recull de fotos de la segona jornada de competició de la regata Christmas Race