Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de desembre del 2017

Dilluns 18 de desembre: un front descafeïnat anul·la el vent, però deixa més fred i plugim

Cel gris i caiguda de plugim, el passat dilluns 18 de desembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Tal com he comentat en un anterior article, el passat dilluns 18 de desembre hi va haver una evident manca de vent, almenys fins al vespre.
Tot i que hi havia la possibilitat que hi hagués vent fluixet de garbí a partir del migdia, la qual cosa hagués anat molt bé per a poder desenvolupar la primera jornada de la regata Christmas Race, el cel ennuvolat va provocar que no aparegués el típic vent tèrmic que es sol entaular a la badia palamosina, i les proves programades d'aquesta competició de vela van ser anul·lades.
La falta d'escalfament del sòl, provocat per la inexistència de radiació solar, no va produir la típica diferència de temperatura entre l'aire fresc del mar i l'aire més escalfat que hi sol haver en terra.

També cal tenir present que la manca de vent va desaparèixer a darreres hores del dia. Després del sistema frontal, el gradient isobàric va anar a l'alça i el vent de tramuntana es va reforçar i canalitzar entre els Pirineus i els Alps, fins arribar de forma moderada al nostre sector costaner, i s'assolí una ratxa màxima de 32 km/h al barri vell de Palamós.

El pas del front també va deixar alguns plugims al llarg de la tarda i al vespre, amb un total de 2,6 mm al barri vell de Palamós.

Més dades de precipitació recollida al Baix Empordà, el passat dilluns 18 de desembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 5,0 mm., Les Olives 5,0 mm., La Bisbal d'Empordà 4,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., Castell d'Aro 4,0 mm., La Tallada d'Empordà 3,5 mm., Torroella de Montgrí 3,5 mm., Calonge 3,4 mm., Sobrestany 3,4 mm., Monells 3,3 mm., Palafrugell 2,4 mm., Bellcaire d'Empordà 2,2 mm. 

El cel ennuvolat, les minces precipitacions i l'entrada d'aire fred, amb isotermes de 4 ºC a 850 hPa, van fer baixar amb força la temperatura màxima respecte el dia abans. A l'interior de la comarca el mercuri es va quedar per sota dels 10 ºC, com ho demostren els 8,1 ºC que hi van haver a la Bisbal d'Empordà, un valor que es pot considerar de cru hivern. De nit, les gelades es van tornar a prodigar terra endins, amb els -3,1 ºC de mínima registrats a Monells, com a valor més fred.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 18 de desembre a les 15:18h. S'aprecien traces de precipitació sobre Palamós i en altres punts del Baix Empordà. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 18 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 10,9ºC, mínima 4,7ºC. Cel rogenc a la sortida de sol, degut a la presència de núvols prims, amb 5/8 Ci, Cs i As., amb el pas de ls hores el cel va quedar ennuvolat fins a deixar un matí-migdia amb 6/8 o 8/8 Cu, Sc i St., a la tarda i al vespre cel ennuvolat i caiguda de plugims, amb 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 16:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNO, NO, O i OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SSO., mar endins hi havia de maregassa a maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 1,64 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,0 metres a les 00:00h i a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i lleugera mar de fons del SSO, el passat dilluns 18 de desembre a les 15:34h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 18 de desembre a les 17:30h. S'aprecien febles precipitacions sobre Palamós, entre d'altres punts del Baix Empordà. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 18 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada important respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 6,9 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 5,7 ºC i a Castell d'Aro va descendir 5,3 ºC.
A Palamós descendí 1,7 ºC.
En aquest sentit, els 12,9 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 8,1 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va experimentar comportaments diferents depenent del lloc que mirem.
A Torroella de Montgrí la mínima va descendir 2,9 ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà baixà 0,5 ºC, per contra, a Monells va pujar 1,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,7 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,2 ºC més alta.
Els -3,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 18 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 9,8 ºC (0,1 ºC)., Monells 9,3 ºC (-3,1 ºC)., Castell d'Aro 8,6 ºC (0,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 8,2 ºC (-1,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,1 ºC (-1,6 ºC). 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 18 de desembre a les 19:18h. S'aprecien febles precipitacions sobre Palamós, i al Baix Empordà en general.