Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de desembre del 2017

Dilluns 11 de desembre: temporal de llebeig de grans proporcions

Onada gegantina impactant contra el dic de protecció el port de Palamós, el passat dilluns 11 de desembre al matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya

Tal com es previa, el passat dilluns 11 de desembre, hi va haver un temporal de llebeig inusualment intens que va comportar alguns danys.
La ciclogènesis explosiva que es va produir a l'Atlàntic (descens de la pressió en superfície de 24 hPa o més en tan sols 24 hores), va reforçar la pertorbació Ana que va creuar el nord de França. El ràpid descens de la pressió en superfície, amb un mínim de 986 hPa registrats a Palamós, va ocasionar un fort gradient isobàric que es va traduir en un temporal de llebeig inusualment intens que s'anà reforçant al llarg de la matinada i el matí.
El vent del sud-oest i sud-sud-oest va arribar fins a 81 km/h de ratxa màxima al centre del barri vell de Palamós, i assolí una velocitat mitjana de 40 km/h en el seu punt àlgid. El vent persistent i el llarg recorregut que tenia sobre el mar, va aixecar un onatge de grans proporcions, a més, la baixa pressió va fer ascendir el nivell del mar, amb la qual cosa l'efecte de les grans onades sobre el litoral encara fou més fort.

Al litoral palamosí, les onades assoliren una mitjana de 3 a 4 metres d'alçada, amb un període molt curt, a més, de tant en tant arribaven onades que sobrepassaven amb escreix aquestes dades i arribaven a superar el dic de protecció del port de Palamós.
Segons la boia oceanogràfica que hi ha al davant del cap de Begur, es va registrar una alçada significant de l'onatge de 4,57 metres a les vuit del matí i una alçada màxima de 7,19 metres a les 12:00h.

Onada gegantina impactant contra el dic de protecció del port de Palamós, el passat dilluns 11 de desembre al matí. Foto mostrada al temps de Meteocat tv (1) i Meteocat tv (2).

El fort vent i les onades es van emportar diversos contenidors del moll comercial. Aquests elements estaven instal·lats per protegir del vent les tones de biomassa (estella forestal) que hi havien acumulades, per tal de destinar-les a l'exportació. Malauradament, les aigües de la badia i la platja Gran van quedar plenes de biomassa i ens deixaren una estampa surrealista.
El temporal de mar i de vent també va ocasionar altres danys a la nostre vila, com algunes branques trencades, la desaparició de banderoles de propaganda electoral, contenidors per terra, un norai arrabassat  a prop del Museu de la Pesca, etc.


Vídeo de l'Informatiu de TVCB .

3 vídeos on podeu veure el temporal de llebeig que vaig filmar a la Punta del Molí (el Far). 







La platja Gran, a la zona del Front del Mar, va quedar coberta de biomassa.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 11 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 7,9ºC. Estat del cel: el matí es va mantenir ennuvolat, amb 7/8 o 8/8 As, Cu, Sc i St, bromes, boirines i alguna roina inapreciable, però a Castell d'Aro van recollir 0,4 mm., a la tarda va aparèixer alguna clariana, sobretot durant la posta de sol, amb 2/8 o 4/8 Ci i As, juntament amb 3/8 o 5/8 Cu, Sc i St, cel rogenc a la posta de sol.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 35/40 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SO, SSO i OSO, a 10/20 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del SSO i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 81 km/h SO.
Estat de la mar amb maregassa o mar brava (ones de 3,5 a 4,5 metres)., mar endins hi havia mar brava o maregassa (onatge sig. de 4,57 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,45 metres a les 12:00h i de 3,16 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,19 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1002hPa, mínima 986hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Contenidors arrossegats pel temporal al port de Palamós. Font: Salvamento Marítimo

Onada gegantina impactant contra les roques on hi havia la cala del Frare Damià.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 11 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una petita pujada respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,0 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà també pujà 1,0 ºC i a Monells va ascendir 0,4 ºC.
A Palamós ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 17,4 ºC de Verges i de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,6 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va tenir una baixada poc significativa cap a la costa, però a l'interior va pujar lleugerament. També cal tenir present que els registres van tenir lloc a darreres hores del dia, coincidint amb el vent en calma i la diminució dels núvols, ja que el vent de garbí i el cel ennuvolat ens van deixar una matinada poc freda.
A Castell d'Aro la mínima va descendir 0,5 ºC respecte el dia anterior i a Palamós baixà 0,4 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà pujà 2,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,7 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,4 ºC més baixa.
Els 1,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 11 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,2 ºC (2,9 ºC)., Torroella de Montgrí 17,3 ºC (2,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,0 ºC (2,0 ºC)., Castell d'Aro 16,7 ºC (4,9 ºC)., Monells 16,7 ºC (1,1 ºC).

Recull d'imatges del temporal de llebeig