Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 9 de desembre del 2017

Dades del passat 7 de desembre i previsió d'un temporal de llebeig molt fort

La posta de sol amb cel rogenc que hi va haver el passat dijous 7 de desembre, degut a la presència d'abundants núvols alts i mitgencs. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

El passat dijous 7 de desembre, l'acostament d'un sistema frontal molt desfet, va propiciar un augment important dels núvols alts i mitgencs, a més, el vent de garbí també es va reforçar durant la tarda, i assolí una ratxa màxima de 40 km/h al centre del barri vell de Palamós.
El vent de mar va fer augmentar molt el nivell d'humitat relativa fins a un màxim del 93 %, alhora que les voreres dels carrers i les herbes dels camps quedaren ben molles altre cop.

L'onada d'aire fred que vàrem tenir els dies anteriors es va donar per finalitzada, i la temperatura màxima s'enfilà a tota la comarca, amb els 17,7 ºC de Calonge com a registre més elevat. No obstant això, la temperatura mínima encara es va mantenir prou freda a l'interior de la comarca, amb -3,7 ºC a La Tallada d'Empordà, però sense superar el llindar d'onada d'aire fred.

Mapa de superfície amb precipitacions previst pel proper dilluns 11 de desembre. 

Tot i que en les darreres hores el front desgastat que ens ha creuat ha deixat quatre gotes i ha obert les portes al vent de tramuntana, el protagonista dels propers dies haurà de ser el vent de llebeig.
El pas d'una pertorbació entre demà diumenge i dilluns que ve, ens ha de portar un descens brusc de la pressió en superfície i alguns plugims o ruixadets, alhora que s'ha d'instaurar un temporal de llebeig molt fort (vegeu com les isòbares es troben molt apretades al mapa superior).

A partir de la pròxima nit el vent el sud-oest s'anirà reforçant a la badia palamosina, fins assolir de 30 a 35 km/h de mitjana, amb alguna ratxa que podrà arribar als 60 o 70 km/h. Les onades poden tenir de 1,5 a 3 metres d'alçada. La ventada del sud-oest es mantindrà amb força durant el diumenge, sobretot a partir de la tarda, a uns 30-40 km/h de mitjana, amb alguna ratxa de 70 a 80 km/h, i onades de 2 a 3 metres.
Atenció, ja que entre la matinada i el migdia del dilluns, el temporal es pot reforçar i deixar-nos un vent de llebeig que pot assolir una intensitat inusual. El vent pot arribar als 40-50 km/h de mitjana, amb alguna ratxa de 80 a 90 km/h. A mar tindrem onades de 4 metres d'alçada, la qual cosa pot fer molt perillosa la navegació, alhora que es desaconsella apropar-se a les roques i als espigons, a més, el vent podria causar alguns danys.




Animació dels mapes de vent en superfície previstos pels propers dies. Veiem com passarem de la tramuntana a un temporal de llebeig, sobretot el dilluns al matí.

Més dades meteorològiques del passat dijous 7 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 14,8ºC, mínima 5,1ºC. Estat del cel amb sol o resol., al matí hi van haver 2/8 o 3/8 Ci i Ac, juntament amb 1/8 Cu i Sc., a la tarda es van veure de 3/8 a 6/8 Ci, Ac, As i esteles d'avions., cel rogenc a la posta de sol.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del NO, ONO i O, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent en calma o vent de direcció ESE, E i ENE, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent de component SO, SSO i S, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i maror a la tarda., mar endins també hi havia de maror a forta maror (onatge significant de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h, de 1,05 metres a les 18:00h i de 1,41 metres a les 23:00h). Alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols alts i mitgencs el passat dijous 7 de desembre a les 14:15h. Font: http://palamos.cam

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima registrada el passat dijous 7 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquesta va pujar de forma més o menys acusada respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 3,9 ºC respecte el dia anterior, a Monells pujà 3,3 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,6 ºC.
A Palamós la temperatura màxima va ascendir 1,1 ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 17,7 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,7 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons el lloc que mirem.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 1,0 ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà no va canviar i a Torroella de Montgrí va baixar 0,2 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 1,7 ºC.
Els -3,7 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 7 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,4 ºC (0,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,4 ºC (-2,4 ºC)., Monells 16,1 ºC (-3,6 ºC).,  La Tallada d'Empordà 14,2 ºC (-3,7 ºC)., Torroella de Montgrí 12,7 ºC (-2,0 ºC).