Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de novembre del 2017

L'orgue de l'església parroquial de Poznan i el fantasma de la vídua

El magnífic orgue del segle XIX instal·lat a l'església parroquial de Poznan està relacionat amb la llegenda d'un fantasma.

Molt a prop de la Plaça del Mercat de Poznan, Polònia, trobem un magnífic conjunt d'edicis construït per l'ordre dels jesuïtes. En aquest indret hi destaca especialment l'església parroquial de Poznan. L'Església de Sant Estanislau es va aixecar entre els anys 1651 i 1732, i és una de les esglésies barroques més impressionants de Polònia.
El seu interior, de tres naus, és un autèntic museu, ja que conté pintures i escultures d'alt valor. La volta està decorada amb un mural que mostra escenes de la vida de Sant Estanislau.
Al costat de l'església hi ha un bell edifici de 4 pisos amb un gran pati i un claustre que es va construir a la primera meitat del segle XVIII. A l'any 1806, durant gairebé tres setmanes, va ser residència de Napoleó i, més tard, va ser la llar del Duc Antoni Radziwill, governador del Gran Ducat de Poznan.

Façana principal de l'església parroquial de Poznan.

A l'interior de l'església hi podem veure un magnífic orgue del segle XIX, el qual substitueix un altre de més antic que es trobava fet malbé. Aquest instrument musical, a part de premiar-nos amb concerts de gran qualitat, també està relacionat amb la llegenda d'un fantasma.
Segons diversos testimonis, cada vegada que es repara l'orgue apareix el fantasma d'una dona vestida de negre. Es pot veure durant uns instants mentre es passeja pel davant de l'instrument de vent, fins a desaparèixer. Es creu que és el fantasma de la vídua anònima que va pagar la meitat de les despeses de construcció de l'orgue...

L'orgue actual, del segle XIX, va ser encarregat pel feligrès Walenty Zientkiewicz per reemplaçar un altre de més vell que estava trencat.
Fou dissenyat i construït pel millor organista europeu de finals del segle XIX: Friedrich Ladegast de Weissenfels, a Saxònia. El disseny i l'execució de l'orgue va durar quatre anys (1872-1876), l'instrument es va inaugurar el 26 de juliol del 1876, i està format per 24000 peces (la meitat dels costos de construcció, uns 4000 tàlers, van ser pagats per una dona gran anònima).
L'armari de fusta prové de la fàbrica de Józef Zeyland (1875, tallador de fusta - Teodor Gloger i fuster de Synoracki) segons el disseny d'Oscar Mothes.

Primer pla del famós orgue.

Durant la Primera Guerra Mundial, es van treure els antics tubs d'estany. En el període d'entreguerres van ser substituït per tubs de zinc (reparació executada per l'empresa Albert Polcyn). Després de la Segona Guerra Mundial, va ser renovat de nou.
Afortunadament, les dues renovacions no van canviar el seu disseny. En els anys 2000-2001, sobre la base del disseny conservat del projecte i el gabinet de Ladegast, els òrgans van ser restaurats otorgant-lis la seva esplendor original.
La reparació fou feta per l'empresa Alexander Schuke de Potsdam. Els tubs de zinc van ser reemplaçats amb un 98% d'aliatge d'estany i altres components (plom, antimoni, bismut, plata i arsènic).
La fusta, de molta qualitat, és de roure, làrix i espècies d'avet siberià, i també inclou parts de cuir.
En l'actualitat, l'orgue te 43 veus, tres teclats manuals (pedal) i pedal (pedal). El sistema de so consta de més de 2600 tubs d'estany i fusta, el més llarg mesura més de 5 metres (veu interior de 32 polzades) i el més curt mesura un centímetre.
Alguns experts calculen que el color del seu so és més alt que el famós orgue d'Oliwa o Lezajsk.

Tots els dissabtes de l'any, a les 12:15h, se celebren concerts d'orgue amb excel·lents intèrprets, a més, a la temporada d'estiu, de juny a setembre, hi ha concert tots els dies de dilluns a dissabte. L'entrada és gratuïta i després del concert pots visitar l'església subterrània.
També cal tenir present que a l'estiu, els dijous a la nit, es porta a terme el Concert d'Orgue del casc antic.

Fotos de la magnífica església barroca de Sant Estanislau