Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de novembre del 2017

L'antic edifici de l'ajuntament de Poznan


L'antic ajuntament de Poznan és una joia de l'arquitectura renaixentista que va ser la residència de les autoritats municipals fins el 1945, actualment convertit en museu.
L'edifici gòtic primitiu era molt més petit i actualment encara es conserva la seva arquitectura al soterrani, on hi poden observar els característics arcs ogivals.
L'actual edifici renaixentista (símbol de la ciutat) el va erigir després del 1550 l'arquitecte Giovanni Battista di Quadro, que va arribar a través de Silèsia des de Lugano.
La solució de la façana en forma de lògia de tres pisos està inspirada en els tractats d'arquitectura de Sebastiano Serlio. La façana està decorada amb un pintoresc àtic.

L'ajuntament va ser molt danyat durant la II Guerra Mundial, el 1945. L'acolorida ornamentació amb siluetes de reis polonesos va ser realitzada durant la reconstrucció, posterior al 1945, i al·ludeix a testimonis coneguts. El coronament classicista de la torre, procedent de l'any 1783, està adornat amb l'àguila polonesa.

A la torreta central de la façana hi ha un rellotge i una portella, d'on surten les figures de dos bocs autòmats que lluiten donant-se cops de cap amb la seva cornamenta, cada dia a les dotze del migdia. La lluita es veu acompanyada pel so d'una trompeta que toca un trompetista enfilat al terrat de l'edifici. Els dos bocs són el símbol de la ciutat i estan relacionats amb una tradició del segle XVI.
En l'actualitat, a l'edifici hi ha la seu del Museu d'Història de la Ciutat. A la part superior s'ha conservat la "Sala del Renaixement", amb una rica decoració d'estuc amb motius astrològics i simbòlics referits a la justícia, així com algun símbol maçó.