Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 de novembre del 2017

Dissabte 4 de novembre: pluges i tempestes extremadament irregulars

L'elevada inestabilitat atmosfèrica del passat dissabte 4 de novembre, va generar aquesta tromba marina mar endins, al darrera de les Illes Formigues. Imatge captada per Jordi Massa, el dissabte al matí.

Tal com es preveia, el canvi de temps del passat dissabte 4 de novembre va arribar amb puntualitat britànica a Palamós i a la major part del Baix Empordà.
A partir del migdia/primeres hores de la tarda, el pas de la línia d'inestabiltat que acompanyava l'arribada d'un marcat solc d'aire fred en alçada, va generar una potent línia de tempestes a la seva part davantera que deixà pluges intenses en algunes poblacions de la comarca baix-empordanesa. No obstant  això, les precipitacions van ser extremadament irregulars i en alguns llocs només van caure quatre gotes.
Sense anar més lluny, trobem un clar exemple a la nostre vila, ja que en observatoris situats a poca distància uns dels altres, la pluja acumulada difereix molt. Per exemple, al centre del barri vell de Palamós es van recollir 19,8 mm (dada de Meteoclimatic), però al Port Marina només es recolliren 7,8 mm. Així mateix, al Passeig del Mar es van acumular 16,4 mm (dada facilitada per Àlex Castelló) i a la zona de les Cases Noves es van registrar 33 mm (dada del meu pluviòmetre). A més, també cal destacar que l'estació meteorològica d'en Josep Ribas, situada al Pla de Sant Joan, va recollir 17,0 mm (dada publicada a Ràdio Palamós). 

L'extrema irregularitat d'aquestes precipitacions també es va prodigar de forma clara a la resta del Baix Empordà, ja que mentre a Calonge recollien 62,1 mm, a la Bisbal d'Empordà en prou feines queien quatre gotes, amb tan sols 1,9 mm.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dissabte 4 de novembre, segons Meteocat, Meteoclimatic i Ajuntament de Calonge i Sant Antoni:

Palafrugell 68,0 mm., Castell d'Aro 64,1 mm., Calonge 62,1 mm., Torroella de Montgrí 26,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 19,0 mm., Platja de Torre Valentina (Calonge i Sant Antoni) 18,4 mm., Monells 1,9 mm., La Bisbal d'Empordà 1,9 mm., La Tallada d'Empordà 1,9 mm., Bellcaire d'Empordà 1,6 mm., Verges 1,2 mm.

Les pluges més destacades van caure en dues tongades repartides al migdia/primeres hores de la tarda i al vespre/nit. Al matí i durant la major part de la tarda no va ploure i s'observaren clarianes.
Les precipitacions també anaren acompanyades de calamarsa en alguns punts, com per exemple a Palafrugell, a més, les tempestes ens deixaren un autèntic festival de llamps i trons molt sorollosos.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 4 de novembre a les 13:00h. Veiem una línia de tempestes creuant la meitat est del Baix Empordà.

Cel amenaçador observat el passat dissabte 4 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dissabte 4 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 15,6ºC.
Estat del cel: al matí s'observaren núvols abundants amb algunes tímides clarianes, 1/8 o 2/8 Ci, juntament amb 5/8 o 7/8 Cu, Sc i Sc., al migdia/primeres hores de la tarda 7/8 o 8/8 Cb, Cu, Sc i St, abundant aparat elèctric, ruixats intensos, pluja i plugim., al llarg de la tarda obertura de clarianes, amb 2/8 o 3/8 Ci i Ac, juntament amb 4/8 o 6/8 Cu, Sc i St., al vespre/nit caiguda de nous ruixats, pluja i plugim, 8/8 Cb, aparat elèctric.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent de component N, NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SE, ESE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del SE, E i NE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent de direcció SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del NO i ONO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h SE.
Estat de la mar amb maror (ones de 0,5 metres), mar de fons del SE., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de cúmuls gruixuts i molt amenaçadors, el passat dissabte 4 de novembre a les 14:53h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Mapa de llamps del passat dissabte 4 de novembre. Veiem com les tempestes ens deixaren un rosari de descàrregues elèctriques.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 4 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un descens més o menys marcat a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 4,2ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà descendí 2,6ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5ºC.
A Palamós va descendir 0,4ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 20,8ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,1ºC de Torroella de Montgrí foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta pujà de manera més o menys important a totes les estacions meteorològiques, degut al cel ennuvolat.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 3,3ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 3,1ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 2,5ºC.
A Palamós la mínima va pujar 2,6ºC.
Els 11,2ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,6ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 4 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,8ºC (11,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,0ºC (12,2ºC)., La Tallada d'Empordà 19,8ºC (11,9ºC)., Castell d'Aro 19,2ºC (13,7ºC)., Torroella de Montgrí 18,1ºC (11,5ºC).

Cortina de precipitació engolint el paisatge, el passat dissabte 4 de novembre a les 13:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 4 de novembre a les 21:06h. Veiem nuclis de tempesta al voltant de Palamós.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 4 de novembre a les 20:36h. Veiem precipitacions febles o moderades sobre Palamós, i l'acostament de més tempestes que viatjaven de sud-oest a nord-est.