Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de setembre del 2017

Dissabte 9 de setembre: l'estiu desapareix i la tardor ensenya les urpes

Imatge de satèl·lit del passat dissabte 9 de setembre a les 00:10h. Podem observar l'entrada d'un sistema frontal de llibre pel nord de la península. Fixeu-vos amb la nuvolositat de tipus globular que hi ha al seu darrera (clapes arrodonides de núvols), com a evidència clara de l'existència d'una massa d'aire fred potent.

Tal com es preveia, el passat dissabte 9 de setembre, es va produir una escombrada literal de l'estiu.
El pas d'un sistema frontal fred molt ben definit, va canviar de forma contundent la massa d'aire càlid del Mediterrani que teniem a sobre, per una altre massa d'aire molt més fresc d'origen polar-marítim, la qual ens va deixar un ambient de plena tardor i inclús de finals d'estiu, amb algunes febles nevades a les muntanyes pirinenques.
La baixada més remarcable del mercuri, es va produir coincidint amb la caiguda de les precipitacions més intenses que acompanyaren el front. Això va provocar que la temperatura mínima tingués lloc a dos quarts de quatre de la tarda, amb 14,3ºC, en comptes de produir-se de matinada, tot això després d'haver assolit una màxima de 22,8ºC al matí.
A Palamós es van recollir 10,4 mm al Port Marina, 10,0 mm al Club Nàutic Costa Brava o 8,2 mm al centre del barri vell, entre d'altres registres.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 9 de setembre, segons Meteocat, Meteoclimatic i Ajuntament de Calonge:

Torroella de Montgrí 24,3 mm., La Bisbal d'Empordà 16,6 mm., Verges 16,4 mm., La Tallada d'Empordà 16,1 mm., Palafrugell 16,0 mm., Monells 15,0 mm., Castell d'Aro 13,9 mm., Calonge 13,9 mm., Les Olives 13,8 mm., Bellcaire d'Empordà 13,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 11,0 mm., Platja de Torre Valentina 9,4 mm.

Una vegada més, cal remarcar que aquestes pluges haguessin pogut ser molt més intenses i generoses si no fos perquè altre cop va entrar vent de tramuntana moderat en superfície, coincidint amb el pas de la part més activa del front. Això va acabar generant una pluja estratificada, en comptes de donar-se els típics xàfecs de finals d'estiu que omplen els carrers, amb acumulacions puntuals d'aigua. No obstant això, la pluja pausada fou de bon aprofitar i també va anar acompanyada pel soroll d'alguns trons molt sorollosos, degut a la caiguda de descàrregues positives relativament a prop de la nostre vila.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 9 de setembre a les 15:30h. Podem veure l'extensa línia de precipitacions generada pel sistema frontal. Fixeu-vos com tot el Baix Empordà està sota la pluja.  

Mapa de llamps del passat dissabte 9 de setembre. Veiem com van caure descàrregues positives al voltant de Palamós. Cal recordar que les descàrregues positives o llamps positius només representen entre el 10 i el 20 % del total, però es consideren més perillosos i potents. S'acostumen a originar a la part alta del núvol de tempesta, tenen un recorregut més llarg i poden impactar en zones més allunyades del nucli de precipitació, agafant-nos més desprevinguts. Es diferencien dels negatius per no presentar l'estructura ramificada, sinó un únic canal.

La tarda ennuvolada i plujosa del passat dissabte 9 de setembre. El creuer Thomson Majesty es va trobar amb un temps de plena tardor. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Més dades meteorològiques del passat dissabte 9 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 14,3ºC. Estat del cel: al matí/migdia domini del cel ennuvolat, amb alguna tímida clariana, entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St., a partir del migdia i durant bona part de la tarda va ploure de forma pausada, amb algun petit ruixadet un xic més intens, amb 8/8 Cb, Cu, Sc i St, trons llunyans però sorollosos.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent de component N i NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SO, OSO, O i ONO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h, de 1,88 metres a les 16:00h i de 0,82 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,91 metres a les 14:00h, davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Al Pirineu, pel damunt de 2200 metres, les muntanyes van quedar ben emblanquinades per una fina capa de neu i al diumenge es van llevar d'aquesta manera que veiem. La imatge correspon a la webcam del refugi d'Amitges (Pallars Sobirà) a 2380 msnm. La mínima fou de -2ºC. 

Al Pirineu, pel damunt dels 2100/2200 metres d'alçada, les muntanyes van quedar ben emblanquinades per una fina capa de neu i al diumenge es van llevar d'aquesta manera que veiem. La imatge correspon a la webcam del refugi d'Amitges (Pallars Sobirà), a 2380 msnm. La mínima fou de -2ºC. 

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat dissabte 9 de setembre al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys destacada respecte el dia abans i, a més, els registres van tenir lloc al matí, a partir de llavors el mercuri va anar baixant.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,3ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 4,0ºC i a Castell d'Aro descendí 2,6ºC.
A Palamós només va descendir 0,8ºC, però la màxima tingué lloc al matí, i a quarts de quatre de la tarda l'ambient era de plena tardor/principis d'hivern, amb 14,3ºC.
En aquest sentit, els 23,0ºC de Calonge i de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,7ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a totes les estacions meteorològiques, però els registres finals van tenir lloc a la tarda/vespre, en comptes de donar-se de matinada.
A Monells la mínima va baixar 3,2ºC respecte el divendres, a Castell d'Aro descendí 2,9ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,8ºC.
A Palamós la mínima baixà de forma important, amb un valor 5,1ºC més baix que el del dia abans.
Els 12,5ºC que hi van haver a Monells i a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 9 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 23,0ºC (12,5ºC)., La Tallada d'Empordà 22,6ºC (12,6ºC)., Monells 22,6ºC (12,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,3ºC (12,9ºC)., Castell d'Aro 22,2ºC (13,8ºC).

Cel ennuvolat i plugim, el passat dissabte 9 de setembre a les set menys cinc minuts de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cel cobert, amb la platja de Cala Rovira (Castell-Platja d'Aro) completament deserta i gotes de pluja a l'objetiu de la càmera, el passat dissabte 9 de setembre a les 18:11h.