Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de setembre del 2017

Dades meteorològiques de l'onze de setembre i es confirma un nou canvi de temps

Posta de sol del passat 11 de setembre, amb alguns intervals de núvols baixos, més destacats a l'horitzó oest. Font: http://palamos.cam 

Dades meteorològiques del passat dilluns 11 de setembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 16,5ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia s'observaren entre 2/8 i 4/8 Ac, Sc i St., al llarg del matí/migdia temps assolellat, amb entre 1/8 i 2/8 Cu, Sc i St., a la tarda es va mantenir el temps assolellat, amb només 1/8 o 2/8 Sc a la vertical, tot i que a l'horitzó oest la nuvolositat era més abundant, tal com ens mostra la foto superior.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent de component E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h va bufar vent del SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma., a partir de les 22:00h vent del O, ONO i NO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h NE.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i un xic de marejol a partir del migdia., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 1,48 metres a les 18:00h i de 1,64 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, amb alguns cúmuls de bon temps, el passat dilluns 11 de setembre a les 13:56h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Per altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 11 de setembre al Baix Empordà, van pujar lleugerament a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,6ºC respecte el diumenge, a Monells va ascendir 1,2ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,9ºC.
A Palamós la temperatura màxima va pujar 0,6ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 27,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes també van ascendir amb més o menys força a totes les estacions meteorològiques.
A Monells la mínima va ascendir 2,0ºC respecte el diumenge, a Castell d'Aro ascendí 1,9ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,3ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,2ºC.
Els 11,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,5ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 11 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,4ºC (11,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (11,8ºC)., Torroella de Montgrí 26,1ºC (11,7ºC)., La Tallada d'Empordà 25,8ºC (11,9ºC)., Castell d'Aro 25,6ºC (13,8ºC).

S'acosta un altre canvi de temps

Tal com us vaig avançar la setmana passada, sembla que els mapes del temps van confirmant un altre canvi de temps important que hauria d'arribar aquest divendres.
La situació meteorològica serà molt semblant a l'esdevinguda el passat dissabte, ja que el posicionament de l'anticicló de les Açores allargassat de  nord a sud, permetrà l'arribada d'un sistema frontal fred força actiu fins a Catalunya.
Aquest fet, unit a la presència de baixa pressió al Mediterrani Occidental i a sobre d'Itàlia, serà un pol d'atracció d'una potent massa d'aire fred d'origen polar que ens ha de dur una important devallada de la temperatura, amb un ambient de finals de tardor que portarà una altre nevada al Pirineu.

A Palamós, ja avui dimecres notarem alguns canvis, degut a un reforç del vent de garbí que bufarà moderat a partir del migdia, així com un augment dels núvols prims i l'aparició d'algun núvol baix. De cares a demà dijous, començarà a entrar aire fred, especialment a partir de la tarda/vespre, alhora que entraria vent de tramuntana moderat i creixerien algunes nuvolades. No es descarta que les nuvolades puguin deixar quatre gotes a la nostre zona. La temperatura anirà baixant al llarg de la jornada i la mínima pot tenir lloc al vespre.

El canvi més fort de temps tindrà lloc el divendres, quan ens ha de creuar el front més actiu. El dia es preveu fred i ennuvolat, amb pluja d'anar fent i algun petit ruixat intercalat amb algun focus tempestuós. La temperatura màxima podria voltar els 15/18ºC i la mínima es donarà altre cop al vespre. La tramuntana anirà afluixant amb el pas de les hores fins a desaparèixer del tot durant la nit de divendres a dissabte.
Per dissabte es mantindrà l'entrada d'aire fred, la qual cosa, unida a l'aparició del sol, podrà fer crèixer algunes nuvolades de tarda amb possibilitats que pugui caure algun ruixat. La temperatura màxima pot voltar els 20ºC. Per diumenge la situació serà semblant a la del dissabte, amb núvols i clarianes, però amb inestabilitat menys acusada.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per avui dimecres a les 14:00h. Es preveuen isotermes de 16ºC a 850 hPa.

Mapa de temperatura a 850 hPa previst per divendres a les 14:00h. Es preveuen isotermes de 7ºC a 850 hPa. 

Mapa de superfície amb precipitacions previst per divendres a les 17:00h. Veiem la situació anteriorment descrita.

Mapa de precipitació acumulada fins dissabte a la tarda. Poden acumular-se entre 10 i 20 mm a la nostre zona.

Mapa de precipitació en forma de neu previst pels propers cinc dies. Al Pirineu hi pot tornar a nevar per sobre dels 1800 metres.