Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 d’agost del 2017

Retalls d'història: pipes de Palamós al castell de San Severino (Matanzas, Cuba)

Pipes descobertes al castell de San Severino (Matanzas,Cuba).

La vila de Palamós és coneguda per la famosa frase " A Palamós fan pipes, de grosses i de petites ".
A la nostre vila van fabricar-se una gran quantitat de pipes de fang blanc cuit, entre la segona meitat del segle XVIII i la primera meitat del XIX, la qual cosa convertí Palamós en el centre més important de Catalunya en la fabricació de pipes. La majoria d'elles s'escamparen per arreu del Principat, a les illes Balears, al sud de França i al nord d'Àfrica.
Entre d'altres llocs n'han aparegut a Barcelona (vegeu article), la ciutadella de Roses, Empúries, a Sant Boi de Llobregat, Manlleu (vegeu article), Arenys de Mar, Mataró, a Vilanova i la Geltrú, a les illes d'Eivissa i Formentera, a Ceuta, a Marsella i a Bellegarde, entre d'altres indrets. No obstant això, algunes d'aquestes pipes viatjaren ben lluny i creuaren l'Atlàntic, degut l'obertura del comerç amb Amèrica a partir del segle XVIII i a la immigració.
Un exemple d'aquest fet s'ha pogut constatar gràcies a la troballa de diferents exemplars en una excavació arqueològica realitzada al castell de San Severino (Matanzas, Cuba), entre els anys 2003 i 2006.

Destaquen especialment dos artistes en la fabricació de pipes: Esteve Espinet i Joan Castellà, els quals dissenyaren i estamparen els seus noms a la majoria d'elles.
Esteve Espinet era un escultor d'Olot que es va traslladar a Palamós, juntament amb els seus pares i germans, a la segona meitat del segle XVIII. El 1785 es va casar amb la palamosina Rita Camós.
Altres treballadors del taller de pipes foren Antoni Prohias, Joan Ribes i en Pere Caner de Fitor.

Una col·lecció de pipes i un motllo que es conserva al Museu de la Pesca de Palamós. Font: Quaderns de la Revista de Girona 

Al llarg de molts anys es va creure que aquestes pipes eren romanes i, fins i tot, en el mateix museu d'Empúries n'hi havia d'exposades. No obstant això, l'insigne investigador ganxó Lluís Esteve i Cruañas (1906-1994), va demostrar a l'any 1974 que totes elles havien estat fabricades a Palamós.
Les pipes de Palamós actualment són un autèntic objecte de col·leccionisme. Bibliografia: " Breu Recull de la Història de Palamós " de Pere Trijueque i Fonalleras.

Podeu llegir un interessant estudi sobre les pipes trobades al castell de San Severino (Cuba) en aquest enllaç