Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 d’agost del 2017

Diumenge 27 d'agost: molta humitat, amb xafogor acusada i alguns núvols baixos

Núvols baixos molt abundants i forta xafogor, la tarda del passat diumenge 27 d'agost a la platja Gran de Palamós. 
Tot i que la temperatura màxima va baixar un parell de graus respecte el dissabte, l'elevada humitat relativa que hi va haver tota la jornada, amb un màxim del 93 % i un mínim del 81 %, va deixar-nos una sensació de xafogor molt desagradable. Aquesta elevada humitat va ser alimentada per un lleuger flux de component est i sud-est, el qual també va facilitar la formació d'abundants núvols baixos durant la tarda. Els núvols estrats i estratocúmuls no només ens afectaren a la tarda, ja que primeres hores del matí també van ser ben presents.

Temps assolellat i molt xafogós, amb calitja enterbolint una mica el paisatge que veiem al voltant de la badia de Palamós, el passat diumenge 27 d'agost al migdia.
L'atmosfera es va mantenir molt carregada d'humitat i de pols en suspensió que deixava el cel de color blanquinós, tot aixo unit a una altre nit d'insomni, amb 23ºC de mínima.
En aquest sentit,  sembla que aquesta tortura es vol acabar i aviat podrem respirar millor. Els mapes del temps, si no s'esguerren, van confirmant el canvi de temps que us vaig avançar en un anterior article. 
El proper dijous ens ha de creuar un front de pluges que entrarà de sud a nord. Això ens deixaria algun ruixat i escombraria aquest aire càlid. L'entrada de tramuntana fluixa, amb algun cop moderat, s'encarregarà de portar-nos una massa d'aire més fresc, amb màximes que serien d'entre 22/24ºC a la nostre zona, durant cinc o sis dies, amb nits fresques. 
Els ruixats, amb algun focus tempestuós, es poden repetir el dissabte, coincidint amb el pas d'una important bossa d'aire fred, amb isotermes de -20ºC a 500 hPa.

Posta de sol del passat diumenge 27 d'agost, amb una enclusa de tempesta a la llunyia. Font: http://palamos.cam. 
Esperem que aquesta setmana ens pugui visitar alguna tempesta que ens doni un respir.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 27 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 25,6ºC, mínima 22,8ºC. Estat del cel: a primera hora del matí s'observaren 7/8 Sc i St, boira a les Gavarres., al llarg del matí obertura de clarianes, amb 2/8 o 4/8 Sc i St, i 2/8 Ac i Ci., al migdia entre 0/8 i 2/8 Ci, i 1/8 o 2/8 Ac, Sc i St., a la tarda aparició de molts núvols baixos, amb 5/8 o 7/8 Sc i St, i 1/8 Ac., al vespre enclusa cap a l'horitzó oest i nord-oest, i 1/8 o 2/8 Ci i Ac a la vertical, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St., calitja i cel blanquinós.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció N, NO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, ENE i E, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de component E, SE i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent de component variable, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Capa de núvols baixos amb la base ben definida, el passat diumenge 27 d'agost a les 18:50h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós) 

Pel que fa a les temperatures màximes assolides el passat diumenge 27 d'agost al Baix Empordà, es veu com van baixar de manera més o menys destacada respecte el dissabte.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,2ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà descendí 1,3ºC i a Castell d'Aro també baixà 1,3ºC. L'excepció apareix a Monells, amb una màxima 0,2ºC més alta.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 2,2ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 31,3ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,2ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum, cal remarcar que la temperatura mínima va experimentar comportaments diferents segons el lloc, tot i que no varià gaire.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 0,8ºC respecte el dissabte i a Castell d'Aro baixà 0,7ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,6ºC i a Monells pujà 0,8ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,8ºC.
Els 19,1ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,8ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 27 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,3ºC (19,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,6ºC (19,2ºC)., La Tallada d'Empordà 28,3ºC (20,9ºC)., Castell d'Aro 28,0ºC (20,0ºC)., Torroella de Montgrí 27,7ºC (19,8ºC).

Temps assolellat i molt xafogós, amb calitja enterbolint una mica el paisatge que veiem al voltant de la badia de Palamós, el passat diumenge 27 d'agost.