Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 d’agost del 2017

Dimecres 16 d'agost: mar de fons de xaloc i mínimes més altes

Banyistes jugant amb les ones de mar de fons a La Fosca, el passat dimecres 16 d'agost al migdia.

El passat dimecres 16 d'agost, la configuració sinòptica (com sol ser habitual) va influir notablement en l'estat de la mar. La formació d'una àrea de baixa pressió relativa al sud de les Illes Balears, va generar un marcat corrent del sud-est. Això es va notar especialment entre el vespre del dimarts i el matí del dimecres, en forma d'una marcada mar de fons  de xaloc, amb onades al voltant del mig metre d'alçada a la costa palamosina. Lluny de ser un inconvenient, molts dels nombrosos banyistes que es troben entre nosaltres, van poder gaudir d'un bany més divertit del normal a La Fosca, tal com mostren les imatges. En aquest sentit, cal remarcar que  l'orientació de la platja de la Fosca cap a l'est, així com l'existència d'un gran banc de sorra que permet fer peu a una certa distància de la platja, ajuda a fer crèixer l'alçada de l'onatge.

Aquesta alteració marítima va venir acompanyada per un augment de la nuvolositat, sobretot per núvols alts i mitjans, juntament amb molta pols en suspensió. Això va deixar-nos un cel molt enterbolit i de color blanquinós, sobretot durant la primera meitat de la jornada. La nuvolositat, unida a l'entrada d'una bombolla d'aire càlid amb isotermes de 18/19ºC a 850 hPa, va fer que la temperatura mínima anés cap amunt.

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 16 d'agost. S'observa la presència d'una àrea de baixa pressió relativa al sud de les Illes Balears. El moviment antihorari d'aquesta baixa generà un marcat corrent del sud-est, fruït del vent de component est i sud-est que bufava en superfície, per sobre el Mediterrani Occidental.

El que queda de la platja de la Fosca, amb temps assolellat i nombrosos banyistes, el passat dimecres 16 d'agost al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 16 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 25,1ºC, mínima 21,4ºC. Estat del cel: al matí núvols abundants, amb clarianes o resol, entre 3/8 i 6/8 Ci, Cs, Ac i As, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St, boira cap a les Gavarres a primeres hores del dia., a la tarda temps assolellat o resol, amb el cel de color blanquinós degut a la presència de calitja, entre 2/8 i 3/8 Ci, Cs, As i Ac.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, ENE, E i ESE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent en calma o vent del SO, OSO i O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h ESE.
Estat de la mar amb maror al matí, mar de fons del SE (ones de 0,5 metres) i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banyistes jugant amb les ones de mar de fons a La Fosca, el passat dimecres 16 d'agost al migdia.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 16 d'agost al Baix Empordà, es veu com van baixar amb més o menys força a quasi tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,3ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,8ºC i a Castell d'Aro va descendir 0,5ºC. L'excepció es produeix a Monells, on la màxima pujà 0,3ºC.
A Palamós va baixar 1,3ºC.
En aquest sentit, els 31,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,1ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, s'observa com aquestes pujaren de forma destacada respecte el dia abans.
A Monells la mínima va pujar 4,9ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,8ºC i a Castell d'Aro pujà 2,3ºC.
A Palamós la mínima fou 0,8ºC més alta que la del dimarts.
Els 18,6ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí i a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,4ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 16 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,3ºC (19,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,7ºC (19,3ºC)., La Tallada d'Empordà 28,1ºC (18,6ºC)., Castell d'Aro 27,6ºC (19,6ºC)., Torroella de Montgrí 26,8ºC (18,6ºC).

Banyistes jugant amb les ones de mar de fons a La Fosca, el passat dimecres 16 d'agost al migdia.