Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 d’agost del 2017

3 d'agost: l'aire calent de tramuntana deixa 31ºC a les 20:00h

Sortida de sol marronosa degut a la pols en suspensió que hi havia el passat dijous 3 d'agost. Foto mostrada al Temps de TVE Catalunya.

El passat dijous 3 d'agost, tal com es preveia, l'entrada d'aire de tramuntana reescalfat, va disparar el mercuri per sobre dels 30ºC a Palamós., concretament, la temperatura màxima de la jornada registrà 31,0ºC, però això va succeir en un horari poc freqüent.
Tot i semblar que la temperatura màxima s'havia produït al migdia, amb uns 28ºC fins aleshores, el vent fluixet de component NNE, NE i ENE que ens afectà bona part del dia, va girar a component N poc abans de les vuit del vespre.
Contràriament a allò que és habitual, el vent de tramuntana reescalfat va provocar que la temperatura més alta de la jornada tingués lloc a les 20:00h, en comptes de donar-se al migdia, a més, la llengua d'aire càlid tropical continental encara es mantenia ben ferma a sobre nostre, amb isotermes de 22,8ºC a 850 hPa.

Gràfiques de temperatura, vent, humitat relativa i pressió en superfície del passat dijous 3 d'agost. Es pot observar clarament la situació abans descrita. Perquè es vegi més bé ho he marcat amb unes fletxes. 

Aquesta calorada que acompanya la ingent massa d'aire càlid que ens afecta, va tornar a portar-nos molta pols en suspensió procedent del desert del Sàhara, la qual cosa va fer que el cel es continués veient molt blanquinós, i que tant la sortida com la posta de sol, adoptessin una tonalitat marronosa o groguenca molt evident, tal com ens mostren les fotos.

El vent de tramuntana que va entrar de forma tímida el passat dijous, sembla que s'haurà de reforçar durant la propera nit de dissabte a diumenge i al llarg de la jornada dominical, arribant als 10/15 km/h de mitjana a la nostre vila, amb algunes ratxes de 35 o 40 km/h. Això podrà fer que el risc d'incendi encara sigui més alt, mantinguent-se el nivell 2 del Pla Alfa a la nostre comarca. Com sempre, cal recomanar extremar les precaucions i evitar de fer alguna activitat que pugui ocasionar un conat d'incendi, i trucar ràpidament al 112 en cas de veure algun foc o columna de fum.

El vent de nord deixarà pas a una garbinada a la badia palamosina de cares al dilluns, amb notable alteració marítima, però la tramuntana tornaria a entrar amb força entre la tarda del dimarts i el dijous a primera hora del matí, a uns 15/20 km de mitjana i algunes ratxes de 40/50 km/h. No obstant això, com que entrarà una massa d'aire més fresc, amb isotermes que poden voltar els 10ºC a 850hPa, s'espera que la temperatura pugui baixar i que l'ambient sigui molt més agradable, amb màximes més properes als 25ºC que no pas als 30ºC que hi han ara.

Mapa de pressió en superfície previst per la nit de dissabte a diumenge. Podem apreciar com s'instaura una clara situació de tramuntana.

Més dades meteorològiques del passat dijous 3 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 31,0ºC, mínima 23,3ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia s'observaren 5/8 Ac i 2/8 St, sortida de sol marronosa, molta calitja., al matí temps assolellat, però amb el cel molt enterbolit, amb entre 3/8 i 4/8 Ac, Ci i esteles d'avions, molta calitja, a més, sobre el mar hi havien bancs de núvols baixos que fregaren algun punt de la costa est del municipi al migdia., a la tarda el cel serè només es va veure trencat per entre 1/8 o 3/8 Ci i Ac, molta calitja i cel blanquinós.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent de direcció variable, a 5/10 m/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent de component NNE i NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent de component E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma o NO a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h NE.
Estat de la mar amb maror al matí, mar de fons del S, i marejol a la tarda., mar endins hi havia de un xic de maror al matí/migdia i marejol a la tarda (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Sortida de sol marronosa degut a la pols en suspensió que hi havia el passat dijous 3 d'agost. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.

Si fem un repàs a les temperatures màximes registrades el passat dijous 3 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada més o menys important respecte el dimecres.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 3,7ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,7ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la temperatura màxima va pujar 3,2ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 34,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 29,4ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar amb més o menys importància a tot arreu.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,9ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí ascendí 1,6ºC i a Monells va ascendir 1,1ºC.
A Palamós la mínima va pujar 0,6ºC.
Els 19,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,7ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 3 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,2ºC (19,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,5ºC (20,0ºC)., La Tallada d'Empordà 31,4ºC (20,9ºC)., Castell d'Aro 31,1ºC (20,9ºC)., Torroella de Montgrí 29,4ºC (20,6ºC).

2 fotos més de la sortida de sol amb pols del Sàhara del passat dijous 3 d'agost