Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 d’agost del 2017

26 d'agost: nit tropical amb 25ºC de mínima i bandera groga amb mar de fons

Bandera groga de precaució al bany a la platja de la Fosca, degut a l'onatge de mar de fons que hi havia el passat dissabte 26 d'agost.

Després d'una nit tropical encara més càlida que la del dia anterior, amb 24,6ºC de mínima registrats al centre del barri vell de Palamós, ens vàrem llevar amb nuvolositat abundant en varis nivells troposfèrics. No obstant això, el sol es va imposar de nou en un altre dia marcat per la forta xafogor.
El sol i la intensa calor que varem tenir el passat dissabte 26 d'agost, van tornar a omplir les platges de banyistes, però aquests es van trobar amb un nou ingredient que molts consideraren prou divertit, però que obligà a estar ben atents.

Degut a la configuració sinòptica que regia el temps al Mediterrani Occidental, amb una àrea de baixa pressió relativa situada entre el nord d'Àfrica i les Illes Balears, i un anticicló allargassat de nord-oest a sud-est al centre i oest d'Europa, es va generar un corrent del sud-est amb llarg recorregut marítim. Com és normal, el vent de xaloc que bufava al Mediterrani, va aixecar una marcada mar de fons que incidí contra el litoral palamosí, amb ones espaiades d'entre  0,5 i 1 metre d'alçada.
La mar alterada va obligar a hissar la bandera de precaució al bany a la platja de la Fosca, un indret molt reconegut per rebre amb intensitat l'onatge procedent de l'est, sud-est o nord-est.

Mapa de pressió en superfície del passat dissabte 26 d'agost. S'observa la situació abans descrita, la qual provocà la mar de fons del SE.

Banyistes gaudint d'un bany més divertit de l'habitual a la Fosca, degut a l'onatge de mar de fons que hi havia el passat dissabte 26 d'agost. Les onades, lluny de fer la guitza, van afegir un punt de diversió al bany, però sempre amb els adults controlant els més joves, i la vigilància més atenta si cap, per part del servei de socorrisme.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 26 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 27,8ºC, mínima 24,6ºC. Estat del cel: a primera hora del dia nuvolositat abundant en diferents nivells troposfèrics, amb 6/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 4/8 Sc i St, boirina cap a l'interior., al llarg del matí obertura de clarianes, amb 2/8 o 4/8 Ac, Sc i St., al migdia temps assolellat amb 1/8 o 3/8 Ci, juntament amb 1/8 o 3/8 Sc., a la tarda aparició de núvols baixos abundants, amb entre 3/8 i 5/8 Sc i St, mala visibilitat del paisatge degut a la calitja, cel blanquinós.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma o vent del S, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent de component SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent en calma o vent del E, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SE (ones de 0,5/1 metre)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 07:00h, a les 08:00h i a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Bandera groga a la platja de la Fosca el passat dissabte 26 d'agost a la tarda.

Banyistes a la cala de sa Tamardia el passat dissabte 26 d'agost a la tarda. 

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat dissabte 26 d'agost al Baix Empordà, van baixar una mica a tot arreu, degut als núvols i la manca de vent de garbí.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 2,3ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 1,9ºC i a Castell d'Aro descendí 1,1ºC.
A Palamós va descendir 0,3ºC.
En aquest sentit, els 31,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,3ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van tenir comportaments diferents segons la població que analitzem.
A Monells la mínima va baixar 1,3ºC respecte el divendres i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,1ºC, per contra, a Castell d'Aro va ascendir 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,0ºC
A Palamós la mínima pujà 0,7ºC respecte el dia abans.
Els 18,3ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,6ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 26 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,0ºC (18,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,8ºC (18,8ºC)., Torroella de Montgrí 29,9ºC (20,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,6ºC (19,3ºC)., Castell d'Aro 29,3ºC (20,7ºC).

3 fotos més del passat dissabte 26 d'agost a la platja de la Fosca