Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 d’agost del 2017

1 d'agost: mar de fons, quatre gotes de fang i xafogor intensa

Cel cobert de núvols baixos, amb boirina i mar de fons a Sa Tamardia, el passat dimarts 1 d'agost a primeres hores del dia. Foto mostrada al Temps de TVE Catalunya.

La configuració sinòptica del primer dia del mes d'agost, amb un anticicló a l'est d'Europa, i una àrea de baixa pressió al Mediterrani Occidental, va generar un fort corrent a la mar.
A Palamós, la mar de fons d'entre llevant i xaloc va aixecar maror, amb onades força espaiades i amb una altura d'entre 0,5 i 1 metre d'alçada, la qual cosa, com és habitual, va fer hissar la bandera groga de precaució.
La dèbil pertorbació va enviar-nos un front de núvols que descarregaren alguna roina inapreciable a la nostre vila, entre el migdia i la tarda, no obstant això, a Castell d'Aro es van recollir 0,4 mm i a Calonge 0,2 mm. Aquestes minces precipitacions eren ben brutes de fang, ja que en altura ens arrivaren vents intensos de component sud que portaren una intrusió de polsim del Sàhara.

La pols en suspensió deixava veure un cel de color blanquinós entre les clarianes que es van obrir, sobretot a la tarda, la qual cosa va facilitar que es formessin rajos crepusculars.
També cal destacar la calorada que hi va haver, amb una xafogor molt forta, unida a una altre nit de molt mal dormir, amb una mínima de 23,4ºC.

Si en les darreres jornades la forta calor ha estat la protagonista, però amb màximes no especialment elevades a la nostre vila, es preveu que entre avui dijous i demà passat dissabte, la temperatura màxima pugui assolir o superar lleugerament els 30ºC a la mateixa platja, degut a la presència d'una potent bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 23ºC a 850 hPa, grans clarianes i l'entrada d'aire de tramuntana que podrà ser força reescalfat.

Raigs crepusculars apareguts el passat dimarts 1 d'agost al vespre, degut a la presència d'altocúmuls i pols en suspensió.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 1 d'agost del 2017 a Palamós., temperatura màxima 27,8ºC, mínima 23,4ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí domini dels núvols, amb 6/8 o 8/8 Ac, Sc i St, boira o boirina., al matí continuà el domini dels núvols, amb entre 5/8 i 7/8 Ac, Sc i St., al migdia/tarda caiguda de roina o plugim inapreciable de fang, amb 6/8 o 7/8 Ac, Cu, Sc i St., a la tarda obertura de tímides clarianes, amb entre 5/8 i 6/8 Ac, Sc i St, cel blanquinós degut a la presència de pols del Sàhara, raigs crepusculars i posta de sol marronosa.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del NE, E i ENE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del ESE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del ONO, N i NO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h NE.
Estat de la mar amb maror (ones de 0,5/1 metre), mar de fons del E i SE., mar endins hi havia maror o un xic de forta maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 1,29 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,27 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat el passat dimarts 1 d'agost a dos quarts de cinc de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cel ennuvolat amb mala visibilitat del paisatge degut a la boirina, el passat dimarts 1 d'agost a les 16:39h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 1 d'agost al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va pujar 1,1ºC respecte el dilluns, a Monells va descendir 1,3ºC i a La Bisbal d'Empordà no va variar.
A Palamós pujà 0,2ºC.
En aquest sentit, els 31,9ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,7ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va tenir comportaments diferents depenent del lloc que mirem, però això no va evitar que hi haguessin mínimes tropicals a totes les poblacions, sense excepció.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 3,1ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Montgrí pujà 0,3ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,5ºC i a Monells baixà 0,8ºC.
A Palamós la mínima fou 1,0ºC més alta que la del dilluns.
Els 20,8ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,4ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 1 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 30,5ºC (21,4ºC)., Monells 30,2ºC (20,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,8ºC (21,2ºC)., La Tallada d'Empordà 29,6ºC (20,9ºC)., Torroella de Montgrí 29,0ºC (20,9ºC).

2 fotos més dels raigs crepusculars apareguts el passat dimarts 1 d'agost al vespre