Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 de juliol del 2017

Diumenge 9 de juliol: baixa pressió amb núvols i posta de sol serena

Posta de sol del passat diumenge 9 de juliol, amb absència de núvols i una mica de calitja. Font: http://palamos.cam

Malgrat que la bucòlica imatge de la posta sol ens evoqui un temps estable i assolellat durant el passat diumenge 9 de juliol, la jornada dominical encara va mostrar-nos els efectes d'una lleugera inestabilitat, a causa de la proximitat a una àrea de baixa pressió centrada sobre la península.
Això va fer devallar la pressió en superfície fins a un mínim de 1010hPa., a més, també va deixar-nos nuvolositat molt abundant que va arribar a tapar el sol durant molts moments del dia, sobretot a les hores centrals. Com a conseqüència dels núvols la temperatura màxima va devallar al voltant de 3ºC a la nostre zona.
La baixada del mercuri i els núvols, també van anar acompanyats per la caiguda d'alguna roina esporàdica a la tarda que ni tan sols mullà el terra. També cal remarcar que encara es va mantenir una mica de calitja que enterbolia el paisatge llunyà, la qual cosa donà un to groguenc i/o ataronjat a l'ocàs.

Mapa de superfície amb fronts del passat diumenge 9 de juliol. Veiem com estàvem dins el radi d'acció d'una àrea de baixa pressió centrada a la península. Els núvols van ser presents durant bona part de la jornada, tot i que a primeres hores del matí i al vespre el cel estava asserenat.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 9 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 25,5ºC, mínima 21,0ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí cel serè., augment dels núvols a mesura que avançà la jornada, amb entre 3/8 i 5/8 Cu i Sc., al migdia aparició de 3/8 o 4/8 Ac, As, juntament amb 4/8 o 6/8 Cu, Sc i St., a la tarda es van observar entre 3/8 i 5/8 As, Ac, Cu, Sc i St, caiguda de roina esporàdica i inapreciable., al vespre cel serè o 1/8 Ac.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent de component NE, ENE i E, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del E, ENE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Nuvolositat abundant i absència de sol el passat diumenge 9 de juliol a les dues de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat diumenge 9 de juliol al Baix Empordà, van experimentar una baixada generalitzada i més o menys intensa respecte el dissabte, degut als núvols.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 3,0ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 1,4ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,7ºC.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 2,8ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 29,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,7ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum ens hem de fixar en les temperatures mínimes. Aquí es veu com els valors van tenir comportaments diferents depenent de l'indret i, a més, els canvis foren poc importants.
A Castell d'Aro la mínima no va canviar respecte el dissabte, a Torroella de Montgrí va pujar 0,6ºC i a Monells va descendir 0,5ºC.
A Palamós la mínima va baixar 0,2ºC.
Els 16,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,0ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 9 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,8ºC (17,3ºC)., Monells 28,7ºC (16,6ºC)., La Tallada d'Empordà 27,7ºC (16,9ºC)., Castell d'Aro 27,7ºC (18,0ºC)., Torroella de Montgrí 27,4ºC (17,4ºC).

2 imatges més de la posta de sol del passat diumenge 9 de juliol