Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 23 de juliol del 2017

Desapareixen les teules i l'antiga premsa d'oli del Mas Oliver

El teulat del Mas Oliver de s'Alguer sense les seves teules en una imatge recent.

Recentment ha saltat a la llum pública la desaparició de les teules i l'antiga premsa d'oli del Mas Oliver de s'Alguer que es trobava adossada a la torre de defensa.
Es desconeixen les causes de la desaparició d'aquests elements patrimonials que fins fa pocs mesos encara es podien veure en aquesta construcció històrica, tot i que es podria tractar d'un pressumpte robatori, atés l'elevat valor econòmic que tenen les teules antigues en la construcció o rehabilitació de masies i cases de poble, així com el gran interés decoratiu o de col·leccionisme que tenen aquestes premses.

La desaparició de les teules del Mas Mauri o Oliver de s'Alguer malauradament no és un cas únic, ja que en el mateix terme municipal també es pot veure com han desaparegut les teules del Mas Gallardó o Mas Xifra de la Roca.
Cal remarcar que un cop s'han extret les teules d'un mas, aquest entra en un procés de degració molt ràpid, ja que es veu exposat als efectes de la pluja, amb la qual cosa, si no s'intervé, en pocs anys ens podem trobar que només hi quedi un munt de runes.

També s'ha de fer esment que la torre de defensa del Mas Oliver pot patir els efectes nocius que provoquen les arrels dels pins que hi creixen a sobre. Esperem i desitgem que aquesta torre no acabi com la del Mas Pepó o la del Mas Canyet que es troben ensorrades parcialment.

L'antiga premsa d'oli tal com era abans de desaparèixer.

Actualment el lloc que ocupava la premsa es troba així.

El Mas Oliver amb la torre de defensa. Veiem com creixen pins al damunt de la torre, amb el perill que això representa de cares a la seva estabilitat.

En el següents enllaços podeu veure com la premsa es va fer ressó de la desaparició de la premsa: 

http://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2017/07/11/incognita-desaparicio-duna-premsa-doli/856092.html

http://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500006813/desapareix-la-premsa-doli-del-mas-oliver/1

http://www.radiocapital.cat/desapareix-la-premsa-doli-del-mas-oliver-de-palamos/