Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de juliol del 2017

15 de juliol: la canícula entra per la porta gran, amb 32ºC a Palamós i 35ºC a Les Olives

La platja Gran de Palamós plena de banyistes el passat dissabte 15 de juliol al migdia.

El passat dissabte 15 de juliol va començar la canícula. Aquest període de temps que transcorre entre el 15 de juliol i el 15 d'agost, es considera com el més càlid de l'any. En aquesta ocasió, una vegada més, sembla que vol fer honor al seu nom, malgrat que ja vàrem tenir una onada de calor el passat mes de juny.

Durant aquest temps de canícula estiuenca, la temperatura de l'aire assoleix els seus valors màxims, amb la qual cosa ve de gust passar-se una bona estona a la platja o sota una bona ombra a la muntanya.
Segles enrera, la temporada més calorosa de l'any coincidia amb l'ortus helíac de l'estel Sírius, situat a la constel·lació Canis Major. Malgrat tot, avui dia això ja no és així. De fet, a causa de la precessió de l'eix terrestre, Sírius no reapareix a primeres hores del matí fins a principis de setembre.

El terme canícula ve de can o canis que en llatí significa "gos". Fa referència a la constel·lació Canis Major, ja que l'estel Sírius (conegut també amb el nom de l'Abrassador) en forma part, a més, també és el més brillant del cel nocturn. Fins i tot l'expressió "fa un dia de gossos" podria tenir relació amb aquest terme.

La platja Gran de Palamós plena de banyistes el passat dissabte 15 de juliol al migdia, sota un sol de justícia.

Podríem pensar que el període més calorós de l'any comença el 21 de juny a l'hemisferi nord i el 21 de desembre a l'hemisferi Sud, amb el solstici d'estiu, però això no és així degut a diversos factors: la pròpia inclinació i rotació del planeta Terra, la radiació solar i l'efecte dels mars.

El planeta, com sabem, a més de girar sobre si mateix, també s'inclina lleugerament. Amb el solstici d'estiu, els rajos solars ens arriben més rectes, més directament, però el mar continua tenint una temperatura temperada; a més, la terra amb prou feines ha començat a absorbir la calor. Per aquest motiu, durant unes poques setmanes es pot estar força bé a l'exterior, ja que l'aire procedent del mar refresca l'ambient. Però això no dura gaire, ja que pel 15 de juliol, l'aigua del mar s'haurà escalfat prou per a donar l'inici a 30 dies d'intensa calor.

A les zones on el clima és continental l'efecte del mar és menys acusat, de manera que les temperatures màximes pugen abans. Per contra, en els llocs que tenen climes temperats, sobretot en zones costaneres, els seus efectes es deixen sentir bastant.

Temps assolellat i molt càlid, el passat dissabte 15 de juliol al migdia. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, tal com es preveia, la presència de vent reescalfat de tramuntana durant el matí i el migdia, així com el temps assolellat, van disparar el mercuri cap amunt, deixant-nos un dels dies més càlids del present estiu.
A la nostre vila es van superar els 30ºC arran de mar, amb  una temperatura màxima de 31,6ºC a La Fosca i 31,3ºC al barri vell  de Palamós.
La tramuntana cremadora encara va arribar més reescalfada pocs quilòmetres terra endins, amb molts valors d'entre 34/35ºC.

Temperatura màxima registrada el passat dissabte 15 de juliol al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 34,8ºC, La Bisbal d'Empordà 34,6ºC, Castell d'Aro 34,4ºC, Monells 34,2ºC, Calonge 33,9ºC, Verges 33,8ºC, La Tallada d'Empordà 33,4ºC.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 15 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 31,3ºC, mínima 22,2ºC. Estat del cel: al matí temps assolellat, amb 1/8 o 2/8 Ac, Sc i St., al migdia i a la tarda cel serè., aparició d'un Cumulonimbus cap a l'horitzó oest durant el vespre, calitja.
Vent: fins les 13:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent de component variable, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 44 km/h N.
Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h, de 1,17 metres a les 18:00h i de 1,64 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,59 metres a les 04:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 19%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dissabte 15 de juliol, amb cel serè a la nostre vertical, però amb un Cumulonimbus a l'horitzó oest. Font: http://palamos.cam

Pel que fa a les temperatures màximes assolides el passat dissabte 15 de juliol al Baix Empordà, s'aprecia com els registres van pujar amb més o menys força a totes les poblacions.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 5,0ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà pujà 2,8ºC i a Monells ascendí 2,6ºC.
A Palamós va ascendir 3,2ºC.
En aquest sentit, els 34,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 30,2ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar de manera més o menys destacada a tot arreu.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 4,9ºC respecte el divendres, a Monells descendí 2,8ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 0,4ºC.
A Palamós la mínima baixà 1,3ºC.
Els 13,8ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,2ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 15 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 34,6ºC (15,3ºC)., Castell d'Aro 34,4ºC (16,5ºC)., Monells 34,2ºC (13,8ºC)., La Tallada d'Empordà 33,4ºC (17,3ºC)., Torroella de Montgrí 33,2ºC (21,9ºC).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 15 de juliol a les 20:42h. Veiem com el Cumulonimbus que es veia des de Palamós descarregà en algun punt de la comarca d'Osona.

Mapa de llamps del passat dissabte 15 de juliol. Veiem una mica d'aparat elèctric a Osona.