Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 21 de juny del 2017

18 de juny: les màximes baixen entre 3 i 4ºC, però segueix l'estuva a les portes de la Festa Major

Cel ras i ambient molt calorós, el passat diumenge 18 de juny, amb les atraccions de la Festa Major en primer pla. 
Tal com es preveia, el passat diumenge ens va deixar un descens del mercuri, sobretot a l'interior de la comarca, amb màximes entre 3 i 4ºC més baixes. 
Tot i que l'onada de calor va desaparèixer, les temperatures van continuar ben amunt, amb màximes de 32ºC a l'interior de la comarca. A Palamós encara es van fregar els 30ºC. Per sort, de nit la temperatura també va baixar, amb mínimes per sota dels 20ºC a quasi tot el Baix Empordà.
A La Fosca hi va haver una mínima de 19,5ºC, encara que al centre del nucli antic es mantingué la nit tropical, amb 20,6ºC.  

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós, el passat diumenge 18 de juny.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 18 de juny del 2017 a Palamós., temperatura màxima 29,3ºC, mínima 20,6ºC (19,5ºC a La Fosca). Cel asserenat.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent de component NE, ENE i E, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del E i ESE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del E, ENE i NE, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, al migdia marejol i a la tarda/vespre plana o arrissada., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel asserenat del passat diumenge 18 de juliol al migdia, amb les atraccions de la Festa Major en primer pla.

En relació a les temperatures màximes assolides el passat diumenge 18 de juny al Baix Empordà, s'aprecia com els registres van experimentar una baixada més o menys destacada respecte el dissabte. Aquest descens de la temperatura es va produir per l'entrada de vent de component NE i E en superfície, un vent que sol arribar menys càlid, a diferència de la tramuntana.
Cal remarcar que tot i la baixada del mercuri, es mantenia la bombolla d'aire càlid a sobre nostre, ja que a uns 850hPa encara hi havien isotermes de 19,1ºC
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,1ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 3,9ºC i a Monells descendí 3,1ºC. A Castell d'Aro hi trobem l'excepció, ja que la temperatura màxima va pujar 1,3ºC respecte el dia abans.
A Palamós va descendir 0,9ºC.
En aquest sentit, els 34,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,7ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a tot arreu sense excepcions.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,8ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà descendí 2,6ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 1,9ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,9ºC.
Els 14,3ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,6ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 18 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 33,1ºC (17,1ºC)., Monells 32,4ºC (14,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,0ºC (14,8ºC)., La Tallada d'Empordà 31,0ºC (14,9ºC)., Torroella de Montgrí 30,0ºC (15,0ºC).

Cartell de la Festa Major d'enguany. Trobareu totes les activitats que es faran en aquest enllaç.

Un cop fet el repàs del temps que ja ha succeït, ara toca fer esment a la previsió meteorològica pels propers dies. Avui dimecres tindrem una nit plàcida i càlida, durant la XIX edició de la Primera Nit d'Estiu que com sempre tindrà les havaneres com a protagonistes.
Es preveu que l'estabilitat atmosfèrica segueix tant demà com en les jornades següents.
Sembla que la dorsal nord-africana i la potent bombolla d'aire càlid no ens volen abandonar, amb isotermes de 18 a 21ºC a 850hPa, amb la qual cosa el sol i la calor seguiran sent els protagonistes a la nostre comarca, amb màximes de 32 a 34ºC a l'interior i de 27/30ºC a la línia de costa. Tot això amb el permís que es puguin formar alguns núvols baixos al golf de Lleó, degut a la mateixa humitat i el contrast de temperatures.
La sensació de xafogor es mantindrà elevada, degut a la presència de vent de garbí entre fluix i moderat a les hores centrals del dia.

Amb els mapes actuals i tenint en compte que hi poden haver canvis a millor o a pitjor, aquesta monotonia meteorològica podria canviar a finals de mes, entre els dies 27 i 30.
A les acaballes del mes de juny i principis del mes de juliol, ens podria arribar un marcat tàlveg d'aire fred en altura, amb isotermes de -16ºC a 500hPa i de 10ºC a 850hPa. Això podria inestabilitzar l'atmosfera i portar algunes tempestes fins a la mateixa costa, així com un descens de les temperatures, amb màximes de 20 a 24ºC a Palamós i aire fresquet. Creuem els dits.

Mapa sinòptic previst pel dia 30 de juny. S'aprecia el tàlveg d'aire fred que ens podria creuar i que podria fer canviar el temps de forma important.