Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 de maig del 2017

L'abril acaba amb quatre gotes, mala mar, garbí i mínimes més altes

Cel amenaçador mirant cap a l'interior i mala mar, el passat diumenge 30 d'abril.

El passat diumenge 30 d'abril, el pas d'un altre sistema frontal molt descafeïnat va fer que acomiadéssim el mes amb les quatre gotes de rigor.
Talment com si fos una broma pesada, el darrer dia del mes d'abril va ser com un resum del temps que hem tingut els dos darrers mesos, on les pluges han sigut purament anecdòtiques, amb la qual cosa, si el mes de maig no es mostra més generós, anem de cares a una nova sequera...
A Palamós, el plugim que va caure al matí/migdia i a la nit, només va acumular un total de 1,4 mm en el centre del nucli antic i 2,4 mm a La Fosca.
Com podeu veure a les dades següents, a la resta del Baix Empordà tampoc hi van haver inundacions.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat diumenge 30 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 2,3 mm., Calonge 2,0 mm., Palafrugell 1,8 mm., Calonge-Mas Pallí 1,8 mm., Torroella de Montgrí 1,4 mm., La Bisbal d'Empordà 0,9 mm., La Tallada d'Empordà 0,7 mm., Monells 0,6 mm., Les Olives 0,6 mm., Bellcaire d'Empordà 0,5 mm., Verges 0,2 mm.

El fets més remarcables de la situació meteorològica van ser l'estat de la mar i la pujada forta que experimentaren les temperatures mínimes.

Degut al vent persistent i moderat de component sud que va estar bufant fins al vespre a les aigües de la badia palamosina, hi va haver un bon tràngol, amb forta maror (ones de 1,5 metres) que espetegava contra les roques.
De bon matí, la nostre comarca es va llevar amb unes temperatures mínimes molt més altes que les dels dies anteriors. Degut als núvols baixos i al vent, els valors eren uns 10ºC superiors respecte el dissabte. No obstant això, el mercuri va descendir a darreres hores del dia degut a l'entrada d'aire fresc i a la pluja minsa, la qual cosa va provocar que els registres finals tinguessin lloc a la nit, amb valors entre 6 i 7ºC més alts que els del dia anterior.

Cop de mar contra les roques de la zona del far, el passat diumenge 30 d'abril.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 30 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,6ºC, mínima 9,7ºC. Estat del cel: al matí i al migdia domini dels núvols, amb entre 6/8 o 8/8 Cu, Sc i St, caiguda d'algun plugim., a la tarda aparició de 4/8 o 5/8 Ci, As i Ac, juntament amb 4/8 o 7/8 Cu, Sc i St, alguna clariana esporàdica, amb cel amenaçador cap a l'interior., a la nit cel tapat i caiguda de plugim.
Vent: fins les 19:30h hi va haver vent del S, SSO i SSE, a 20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SO i SSO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h S.
Estat de la mar amb forta maror (ones de 1,5 metres)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,52 metres a les 12:00h i de 1,76 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,91 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Vídeo de la mala mar que hi havia el passat diumenge 30 d'abril a Palamós.

D'altre banda, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat diumenge 30 d'abril al Baix Empordà, van variar molt poc respecte el dissabte, a més, els registres van experimentar comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 1,0ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,9ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,5ºC i a Castell d'Aro descendí 0,9ºC.
A Palamós la màxima va ser igual que la del dia abans.
En aquest sentit, els 19,4ºC de Les Olives i de Torroella de Montgrí foren la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, tal com he comentat abans, es pot constatar com els valors van pujar de forma important a tot arreu.
A Monells la mínima va pujar 7,7ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 6,9ºC i a Torroella de Montgrí pujà 6,8ºC.
A Palamós la mínima va pujar 2,8ºC respecte el dia abans.
Els 8,3ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 30 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 19,4ºC (9,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6ºC (8,5ºC)., La Tallada d'Empordà 18,5ºC (9,0ºC)., Monells 18,1ºC (8,3ºC)., Castell d'Aro 17,1ºC (8,7ºC).

2 fotos més de la mala mar que hi havia el passat diumenge



Imatges composades dels radars meteorològics del passat diumenge 30 d'abril. Veiem com a la nit va ploure sobre Palamós, però com sempre poca cosa