Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 de maig del 2017

Diumenge 14 de maig: paisatge preestiuenc, amb tempesta llunyana

Temps assolellat, amb alguns núvols alts decoratius i un camp segat en primer pla, el passat diumenge 14 de maig a mitja tarda. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya.
La jornada dominical ens va portar unes temperatures més altes que les del dissabte, amb ambient preestiuenc. No obstant això, es van observar núvols en varis nivells troposfèrics. 
El núvol més cridaner va ser una extensa enclusa de tempesta que va arribar a primeres hores de la tarda.

Espectacular enclusa de tempesta sobre Palamós, el passat diumenge 14 de maig a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 14 de maig a les 16:06h. S'observa una tempesta a la Selva, l'enclusa de la qual va viatjar fins a Palamós, degut al vent de l'oest que bufava en altura, a uns 500hPa. Aquesta tempesta va poder crèixer degut al pas d'un embossament d'aire fred, amb isotermes de -18/-19ºC a 500hPa, i la formació d'una àrea de convergència de vents.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 14 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 15,4ºC. Estat del cel molt variable, però dominat pel sol o resol. El matí va ser assolellat amb alguns intervals de núvols decoratius, entre 3/8 i 6/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 2/8 Sc., a primeres hores de la tarda va arribar una gran enclusa des de l'oest., amb el pas de les hores l'enclusa es va dissipar i només van quedar 2/8 o 3/8 Ci., els núvols van tornar a augmentar al vespre, amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs i Ac, tènue parheli, juntament amb 2/8 Sc.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent del NNO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:00h vent del NE, ENE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de component ESE, E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h va bufar vent del SO, OSO, O, ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h E.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí i a la tarda, marejol al migdia., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, amb alguns núvols alts decoratius i un camp segat en primer pla, el passat diumenge 14 de maig a la tarda. Al fons veiem el Mas Gallardó que fins i tot se li han emportat les teules. 
L'ambient càlid i assolellat es mantindrà fins dijous vinent., a partir de llavors ens ha de creuar un front que pot deixar algun ruixat de cares al divendres, amb un refrescament de l'ambient i una entrada de vent fluixet de tramuntana. A partir del diumenge i en dies posteriors, el mercuri tornarà a anar clarament cap amunt.

En relació a les temperatures màximes assolides el passat diumenge 14 de maig al Baix Empordà, s'observa com els valors van experimentar una certa pujada respecte el dissabte, degut al temps assolellat i a la presència d'isotermes de 10,3ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 3,4ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 1,9ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,1ºC.
A Palamós la temperatura màxima va pujar 3,2ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,5ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,9ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar amb més o menys empenta a tot arreu, respecte el dia anterior, a causa dels núvols abundants de la matinada.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 1,2ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,9ºC i a Monells va ascendir 0,2ºC. L'excepció va esdevenir a Torroella de Montgrí, on la mínima fou 0,1ºC més baixa.
A Palamós la mínima va pujar 2,7ºC.
Els 11,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,5ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 14 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,5ºC (11,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,6ºC (11,9ºC)., La Tallada d'Empordà 25,6ºC (12,2ºC)., Torroella de Montgrí 25,1ºC (12,9ºC)., Castell d'Aro 24,6ºC (13,3ºC).

Posta de sol del passat diumenge 14 de maig, amb núvols en diferents nivells.