Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 de maig del 2017

Dilluns 15 de maig: la mar d'estiu

Banyistes a la platja de la Fosca gaudint del dia radiant i càlid que vàrem tenir el passat dilluns 15 de maig. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.

La manca de vent i l'absència d'onatge de mar de fons, ens està deixant la mar plana com un mirall en aquest inici de setmana.
La mar plàcida del passat dilluns 15 de maig, es veié acompanyada per un domini absolut de l'astre rei que convidava a prendre el sol o intentar banyar-se en unes aigües cristal·lines, però força fredes, un acte només pels més valents o per les més valentes.
Aquesta manca d'onatge s'unia a unes temperatures que encara van pujar més que el dia anterior, amb registres de 28ºC a l'interior del Baix Empordà. Fins i tot, com que la brisa marina va ser molt poc important degut a una separació molt gran de les isòbares, a Palamós es van superar lleugerament els 23ºC de màxima.
L'estabilitat atmosfèrica es veu afavorida per la presència d'un pont anticiclònic establert entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló rus-europeu. A Palamós es va registrar un màxim de 1027 hPa en superfície.
Juntament amb aquest pont anticiclònic, també ha emergit una extensa bombolla d'aire càlid des del nord d'Àfrica, amb isotermes que el dilluns arribaven a 11,8ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.

Ambient estiuenc a La Fosca, el passat dilluns 15 de maig al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 15 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 23,3ºC, mínima 15,5ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí i a la tarda només es van veure 1/8 o 3/8 Ci, Cs i Ac., al vespre els núvols alts van anar en augment, amb 6/8 Ci i Cs.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent de component SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h va bufar vent del S, SSE i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Miratge observat a la carretera de La Fosca, el passat dilluns 15 de maig al migdia. En dies de forta irradiació es formen miratges com aquest degut a l'escalfament de les capes d'aire en contacte immediat amb la superfície. Aquest escalfament les fa menys denses i, així, un raig de llum que prové d'un objecte elevat i va cap al sòl, va variant la seva trajectòria per efecte de la refracció. És un fenomen força habitual en dies molt calorosos en zones seques i sovint es pot veure sobre l'asfalt de les carreteres.

Així mateix, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 15 de maig al Baix Empordà, van experimentar una petita pujada a tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,9ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà pujà 1,6ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,8ºC.
A Palamós la temperatura màxima va pujar 0,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 28,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,3ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar lleugerament a totes les poblacions, respecte el diumenge.
A Monells la mínima va descendir 1,9ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí descendí 1,5ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,3ºC. L'excepció va tenir lloc a Palamós, on la mínima pujà 0,1ºC.
Els 9,1ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,5ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 15 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,3ºC (9,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,5ºC (10,2ºC)., La Tallada d'Empordà 27,2ºC (10,7ºC)., Torroella de Montgrí 27,0ºC (11,4ºC)., Castell d'Aro 25,4ºC (13,0ºC).

Més fotos del passat dilluns 15 de maig, amb temps assolellat i mar plana






La posta de sol es va veure amb abundants núvols alts.