Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 de maig del 2017

17 de maig: un altre dia radiant i càlid, amb màximes de 28/29ºC i el creuer AIDA Aura

Temps assolellat, amb núvols cirrus, un xic de marejol i el creuer AIDA Aura atracat al port, el passat dimecres 17 de maig al migdia.

Tal com es preveia, el passat dimecres 17 de maig, la bombolla d'aire càlid va arribar al seu punt àlgid, amb isotermes de 12,5ºC a 850hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h). Aquest fet, unit a l'aigua freda del mar, al vent en calma de la matinada i a l'aparició d'un lleuger flux de component est a primeres hores del matí, va provocar l'aparició d'algun banc de boira d'advecció que en alguns moments, i en alguns punts en concret, va arribar a fregar la costa palamosina. No obstant això, l'ambient assolellat va dominar tota la jornada, i ens deixà unes temperatures màximes més altes del normal a l'interior de la comarca, amb 28,8ºC a Les Olives, 28,5ºC a Monells o 28,1ºC a La Tallada d'Empordà.
Un dia més, la mar també es va presentar molt tranquil·la,, aquest fet, unit a l'anticicló, va mantenir el nivell del mar lleugerament per sota del normal. Aquesta bonança va acompanyar la primera escala que fa el creuer AIDA Aura a la nostre vila.

Molta gent es va apropar fins a la Platja Gran de Palamós per gaudir de l'ambient càlid i assolellat.

Temps assolellat, amb núvols cirrus, i el creuer AIDA Aura atracat al port, el passat dimecres 17 de maig al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 17 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 14,5ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia temps assolellat, amb algun núvol alt decoratiu, 2/8 Ci, Cs i Cc, a més, també hi havia un banc de boira d'advecció que a estones fregava el litoral palamosí., al llarg del matí la boira del mar va desaparèixer i només van quedar 2/8 o 3/8 Ci., al migdia es van veure entre 4/8 i 5/8 Ci i Cs, amb un tènue halo solar., a la tarda els núvols prims van anar en augment, amb entre 5/8 i 7/8 Ci, Cs, As i Ac.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component E i ENE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del SE, S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SE, SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, al migdia i a la tarda un xic de marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La presència de cirrostrats va facilitar la formació d'algun halo solar, en aquest cas incomplet.

Imatge RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació, basat en les dades del vapor d'aigua, del passat dimecres 17 de maig a les vuit del matí. S'observa un banc de boira d'advecció al davant de la Costa Brava i la Costa Vermella.

El poc onatge i l'anticicló es van encarregar de mantenir el nivell del mar lleugerament per sota del que seria habitual.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 17 de maig al Baix Empordà, s'aprecia com aquestes van pujar amb major o menor mesura a totes les poblacions de l'interior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,6ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 1,2ºC i a Monells ascendí 1,0ºC. Les temperatures baixaren al sud de la comarca, ja que a Castell d'Aro i a Palamós, les màximes van descendir 0,6ºC i 2,5ºC respectivament.
En aquest sentit, els 28,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van baixar de forma més o menys destacada a tots els indrets.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va baixar 2,4ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,1ºC i a Monells baixà 0,6ºC.
A Palamós la mínima va baixar 2,1ºC respecte el dia anterior.
Els 9,5ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 17 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,5ºC (9,5ºC)., La Tallada d'Empordà 28,1ºC (10,5ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (10,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,7ºC (10,8ºC).,Castell d'Aro 25,6ºC (11,4ºC).

Més fotos del passat dimecres 17 de maig