Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 de maig del 2017

10 de maig: baixa pressió, amb índex AO negatiu, mar de fons i núvols d'inestabilitat

Mar de fons de xaloc i Altocumulus castellanus el passat dimecres 10 de maig a cala s'Alguer.

El pas d'una línia d'inestabilitat durant el passat dimecres 10 de maig, va portar-nos un matí amb núvols abundants que deixaren un cel força amenaçador, però de pluja res de res.
Els mateixos núvols provocaren que la temperatura mínima fos més elevada a tota la comarca, amb els 10,4ºC de La Tallada d'Empordà com a registre més fred.
Així mateix, com que al migdia i a la tarda va brillar el sol, la temperatura màxima va ser clarament més alta. En aquest sentit, a Palamós es van tornar a fregar els 20ºC.

La foto de l'encapçalament, a part dels típics núvols d'inestabilitat coneguts com a Altocumulus castellanus o castellatus, també ens mostra la presència de mar de fons de xaloc (ones de 0,5 metres).
Aquesta mar de fons del sud-est era generada pel llarg recorregut marítim de les isòbares que implicava l'àmplia pertorbació que es troba centrada a l'oest de la península Ibèrica, tal com es pot apreciar al mapa inferior.
Aquest mapa de pressió en superfície també ens mostra una imatge molt poc freqüent, ja que tot el continent europeu es troba lliure d'àrees anticiclòniques, excepte el nord d'Islàndia i d'Escandinàvia, i una petita àrea sobre el Mediterrani, davant les costes de Líbia.

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 10 de maig a les 14:00h.

La presència d'un niu de pertorbacions al continent europeu, és una conseqüència de l'índex AO negatiu que tenim, a causa del potent i ampli anticicló de 1048hPa que es troba centrat a Groenlàndia.
La llàstima de tot plegat és que després de dos mesos (març i abril) molt secs, sembla que aquesta situació no vol portar pluges abundants a la nostre vila en les properes jornades. Com a molt podrien tornar a caure quatre gotes, tal com va succeir ahir al matí, per tant, podem encaminar-nos cap al tercer mes sec consecutiu, tot això a les portes de l'estiu meteorològic. En aquest sentit, les previsions apunten que a la segona quinzena del mes de maig l'índex AO podria ser positiu, amb la qual cosa l'estabilitat atmosfèrica faria que encara hi haguessin menys possibilitats per veure ploure.

Mapa de l'índex AO actual i previsió.

Altocúmuls vistos a la zona de s'Alguer, el passat dimecres 10 de maig.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 10 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 19,1ºC, mínima 15,0ºC. Estat del cel: matí amb núvols abundants, a estones amb cel amenaçador, amb 6/8 o 8/8 Ac, Cu, Sc i St, boira o boirina a les Gavarres., a partir del migdia temps assolellat, amb entre 2/8 o 4/8 Ac., tarda de sol i entre 1/8 o 3/8 Ci i Ac, juntament amb 2/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 08:30h va bufar vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component SE, ESE, E i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del SE, ESE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SE, ESE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma o vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons de xaloc (ones de 0,5 metres)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h, de 0,94 metres a les 18:00h i de 1,05 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls vistos a la zona de s'Alguer, el passat dimecres 10 de maig.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 10 de maig al Baix Empordà, s'aprecia com aquestes van pujar amb major o menor mesura a gairebé totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,1ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà va ascendir 2,2ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,1ºC. No obstant això, a La Bisbal d'Empordà i a Monells baixaren 0,6ºC i 0,8ºC respectivament.
A Palamós la màxima va ser 1,5ºC més alta.
En aquest sentit, els 22,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,8ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van pujar de forma lleugera a tots els indrets.
En aquest sentit, a Monells la mínima va pujar 2,6ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro ascendí 1,6ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,8ºC.
A Palamós la mínima també va pujar 0,8ºC respecte el dia anterior.
Els 10,4ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,0ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 10 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 22,0ºC (10,7ºC)., La Tallada d'Empordà 21,8ºC (10,4ºC)., Monells 21,8ºC (11,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,2ºC (10,7ºC).,Castell d'Aro 20,1ºC (11,3ºC).

Mar de fons de xaloc i Altocumulus castellanus el passat dimecres 10 de maig a cala s'Alguer.