Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 d’abril del 2017

Dissabte 15 d'abril: es noten dos terratrèmols i cauen quatre gotes

Després de les quatre gotes que van caure a la tarda, es va veure aquesta bonica posta de sol.

Tal com es preveia, el passat dissabte 15 d'abril ens va portar la desconeguda pluja, malgrat tot, altre vegada només van caure quatre gotes.
La pluja o plugim que ens va afectar a partir de quarts de set de la tarda, va coincidir amb l'entrada de vent fluixet de component nord, el qual va ser suficient per estratificar els grans núvols convectius que s'havien format al prelitoral de Girona. Aquest fet va provocar que les precipitacions fossin purament anecdòtiques, i amb registres que en cap cas arribaren als 5 mm que anunciaven els models meteorològics des del dia anterior per la nostre comarca.
A Palamós tan sols es van recollir 2,4 mm, amb el so d'algun tro llunyà abans que comencés a ploure.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 15 d'abril, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Calonge 3,7 mm., Calonge-Mas Pallí 3,4 mm., Monells 3,2 mm., Castell d'Aro 3,2 mm., La Bisbal d'Empordà 2,8 mm., Palafrugell 2,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., La Tallada d'Empordà 1,0 mm., Bellcaire d'Empordà 0,8 mm., Torroella de Montgrí 0,8 mm., Verges 0,3 mm.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 15 d'abril a les 18:24h. Veiem pluges al Baix Empordà. 

Per desgràcia, el fantasma de la sequera sembla que es vol manifestar un any més. Després d'un mes de març on només va ploure la meitat del que marca la mitjana climàtica, i d'un mes de febrer que es va quedar una mica curt respecte a les pluges, aquesta primera quinzena del mes d'abril ha estat molt seca, amb només 4,0 mm recollits a Palamós. A tot això cal afegir-hi que entre dimecres i dijous pot entrar vent sec i força intens de tramuntana, amb la qual cosa la humitat superficial dels camps i dels boscos es veurà molt reduïda, si és que no ho està prou.
Com ja s'ha comentat en anteriors articles, el canvi climàtic està facilitant que el perill d'incendi es mantingui elevat durant bona part de l'any. En aquest sentit, es recomana anar molt en compte amb les activitats que es realitzin a l'aire lliure, i vigilar que no es vegi cap columna de fum. En cas de veure fum o foc en terrenys forestals o al seu voltant, cal trucar al 112.

Sismograma de l'estació de Fontmartina (ICGC). On podem apreciar els dos terratrèmols que es van notar des de Palamós.

Tot i que la pluja més important va passar de llarg una vegada més, altre cop vàrem tenir una sorpresa en forma de moviments sísmics.
A les 13:04h es va produir un terratrèmol d'intensitat notable a l'oest de Riudarenes, a la comarca de la Selva, el qual va assolir una magnitud de 3,9 a l'escala Richter. Segons alguns  testimonis, a Palamós i a Sant Joan també es va notar una clara vibració, acompanyada d'un soroll llunyà.
Per si això no fos poc, a les 21:03h hi va haver una rèplica prou forta que va assolir una magnitud de 3,3 a l'escala Richter. Aquesta rèplica es va notar lleugerament a la nostre vila.
Jo mateix vaig poder notar una tremolor llunyana que va durar un parell de segons., cal destacar que en aquell moment em trobava assegut en un primer pis, la qual cosa ajudà a percebre el fenomen.

Localització de l'epicentre i dades del primer terratrèmol sentit (IGN).

Localització de l'epicentre i dades del segon terratrèmol sentit (IGN).

Mapa de la zona on es va notar més el primer terratrèmol (ICGC).

Dades meteorològiques del passat dissabte 15 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 14,1ºC. Estat del cel: a primera hora del matí es van veure abundants núvols prims que deixaren una sortida de sol acolorida, amb 4/8 Ci, Cc, Ac, i 3/8 Cu i Sc., al llarg del matí temps assolellat o resol, i entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 2/8 Cu i Sc., al llarg de la tarda augment nuvolós amb entre 6/8 i 8/8 As, Ac, Cu, Sc i St, pluja o plugim, algun tro llunyà.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del NO, O i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, i un xic de marejol la resta del dia., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,52 metres a les 12:00h, de 2,11 metres a les 18:00h i de 2,7 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,84 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel amenaçador observat sobre Palamós el passat dissabte 15 d'abril a les sis de la tarda.

Cortines precipitació al fons de la imatge, cap a Romanyà de la Selva, a Calonge i al sector del Puig d'Arques, poc després de les sis de la tarda del passat dissabte 15 d'abril. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 15 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys destacada a totes les estacions meteorològiques, degut als núvols abundants i a l'entrada d'aire fresc.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,2ºC respecte el divendres, a Monells baixà 3,8ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,5ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la màxima va pujar 1,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 22,4ºC de Les Olives i de Monells van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 19,4ºC de Palamós-La Fosca i de Sant Feliu de Guíxols van ser les màximes més baixes.

Així mateix, les temperatures mínimes van tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 0,7ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro va ascendir 0,6ºC, per contra, a Monells descendí 0,7ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,1ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,4ºC respecte el dia abans.
Els 7,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,1ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 15 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,4ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 21,7ºC (9,6ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (9,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,4ºC (8,2ºC)., Castell d'Aro 21,2ºC (10,6ºC).

Cel amenaçador observat sobre Palamós el passat dissabte 15 d'abril a les sis de la tarda.