Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 d’abril del 2017

Dijous 13 d'abril: un dia molt tranquil, però s'inicia una lleugera inestabilització atmosfèrica

Com era previsible, el temps assolellat del passat dijous 13 d'abril va portar força gent a la platja de La Fosca. El vent de garbí va bufar fluixet a partir de les onze del matí i les temperatures van tornar a pujar respecte el dia anterior. 
L'anècdota de la jornada va tenir lloc durant la nit de dijous a divendres, ja que després de tenir un dia sense ni un núvol, a partir de la mitjanit es va formar un cúmul al prelitoral de Girona, el qual es va anar desplaçant fins a la nostre zona i, finalment, va deixar quatre gotes inapreciables que van quedar marcades al terra. 

Les quatre gotes que van caure durant la nit/matinada de dijous a divendres i també les que es van observar ahir divendres a la tarda, són els primers símptomes d'una lleugera inestabilització de l'atmosfera. Tot i l'ambient assolellat que es preveu per avui dissabte al matí, podrem veure com els núvols han d'anar guanyant terreny amb el pas de les hores, a més, també podria tornar a entrar algun banc de boira d'advecció a primera línia de mar, tal com va passar durant una bona estona ahir divendres.

El pas d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -21ºC a 500hPa, la presència d'una capa d'humitat del 90 % entre els 600 i 3000 metres d'altura, i la formació d'una zona de convergència de vents sobre les comarques de Girona, farà que les nuvolades puguin crèixer amb força a partir del migdia, fins a descarregar ruixats i tempestes cap a l'interior i prelitoral, no obstant això, el vent de component NO que bufa en altura pot fer que ens arribi algun ruixat o plugim amb una mica més de cara i ulls.
A Palamós, a partir de mitja tarda i fins al vespre, es podrien acumular entre 2 i 5 mm, a més, no es descarta que s'escolti algun tro.

Mapa de temperatura a 500hPa previst per avui dissabte a les 20:00h. S'observa un embossament d'aire fred de -21/-22ºC a 5600 metres.

Mapa de precipitació acumulada prevista per avui dissabte. Veiem com pot ploure una mica a la nostre comarca. 

Dades meteorològiques del passat dijous 13 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 11,6ºC. Estat del cel asserenat, amb molta calitja i núvols baixos mar endins.
Vent: fins a les 11:00h va bufar vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent del SO, OSO i O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge de la precipitació estimada a partir de la imatge composada dels radars meteorològics d'ahir divendres 14 d'abril a la una de la matinada. Veiem traces de precipitacions. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dijous 13 d'abril al Baix Empordà, s'observa com els registres van pujar de forma més o menys clara a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,9ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,6ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,2ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 26,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar, es pot comprobar com les temperatures mínimes van ascendir lleugerament a totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 1,1ºC més alta que la del dimecres, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,7ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,4ºC. L'excepció va tenir lloc a Monells, on la mínima no va canviar.
A Palamós la mínima va pujar 0,6ºC respecte el dia abans.
Els 5,5ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 13,9ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 13 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,3ºC (5,5ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1ºC (7,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,0ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 24,8ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 22,9ºC (8,9ºC).

Com era previsible, el temps assolellat del passat dijous 13 d'abril va portar força a la platja de La Fosca. Podem observar un xic de marejol aixecat pel vent de garbí que bufava al migdia.