Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 d’abril del 2017

24 d'abril: temps assolellat i vent fluixet de garbí, esperant que torni l'hivern per dos dies

Temps assolellat i l'aigua del mar molt transparent ahir dilluns 24 d'abril a primeres hores de la tarda. Foto captada des de Torre Valentina (Calonge).

Tal com es preveia, ahir dilluns 24 d'abril vàrem tenir un altre dia radiant, però el vent fluix de garbí va fer baixar lleugerament la temperatura màxima a la badia de Palamós-Sant Antoni. No obstant això, les temperatures mínimes van ser més altes que les del diumenge.
Aquesta tranquil·litat atmosfèrica té les hores comptades, ja que demà dimecres i demà passat dijous, tindrem un temps gairebé hivernal, amb una temperatura màxima que pot voltar els 13 o 14ºC a la nostre vila, a més, la presència de vent de tramuntana fresc, a uns 15/20 km/h de mitjana, farà que la sensació de fred augmenti.
Abans que el vent del nord s'intensifiqui durant demà dimecres al vespre, el vent de garbí pot bufar a uns 15 o 25 km/h de mitjana a partir d'avui dimarts al migdia, deixant un ambient fresc i humit a Palamós, i una alteració marítima prou destacada.
Acompanyant el vent i la temperatura baixa, es preveu que es puguin acumular al voltant de 5 o 10 mm a la nostre comarca, entre dimecres i dijous. Com que podrà ploure amb vent del nord en superfície, es pot donar una situació de tramuntana negre.
De cares al divendres tindrem un temps assolellat, amb temperatures en remuntada i aire de tramuntana fins a migdia, amb garbí fluixet a partir de llavors.

Mapa de superfície amb precipitacions previst per dimecres a les dues de la matinada. S'observa el pas d'una pertorbació que pot deixar pluja d'anar fent a sobre la Costa Brava. 

Mapa de temperatures a 850hPa previst per dijous a les vuit del matí. S'observa l'arribada d'una massa d'aire fred polar, amb temperatures de 0ºC o -1ºC a 1500 metres. Per fer-nos una idea de la devallada de temperatures que hi haurà, avui dimarts a la mateixa hora tindrem isotermes de 11ºC o 12ºC a 850hPa. Per sort, en aquesta ocasió la presència de vent i alguns núvols evitarà que torni a gelar a prop de la costa, però a l'interior de la nostre comarca es podria repetir alguna tímida gelada.

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 24 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 17,6ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel: a primera hora del matí es van veure alguns núvols baixos sobre el mar, però en alguns moments fregaren la costa, amb 2/8 Sc i St., al matí temps assolellat i 0/8 o 2/8 Sc i St., a la tarda aparició de 2/8 o 3/8 Sc i St, juntament amb 1/8 Ac, abundants núvols baixos sobre el mar.
Vent: fins les 05:00h hi va haver vent del SO, SSO i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 09:30h vent del SSE, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent de component SSE, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol la resta del dia., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Practicant de kitesurf a la badia de Palamós ahir dilluns 24 d'abril a primeres hores de la tarda, aprofitant el vent fluixet de garbí. 

Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 24 d'abril al Baix Empordà, van experimentar poques variacions respecte el diumenge.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro descendí 0,7ºC i a Monells no va variar.
A Palamós la temperatura màxima va baixar 0,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 22,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,2ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar lleugerament a tot arreu.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,1ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,8ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,0ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,0ºC.
Els 5,0ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 24 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,6ºC (5,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,6ºC (7,0ºC)., La Tallada d'Empordà 22,2ºC (6,8ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (5,9ºC)., Castell d'Aro 18,9ºC (7,0ºC).

Més fotos d'ahir dilluns 24 d'abril, amb sol i vent fluixet de garbí i kitesurf