Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 d’abril del 2017

19 d'abril: la tramuntana i el vent de provences s'emporten els núvols i ens deixen més fresca

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 19 d'abril.

Tal com es preveia, el passat dimecres 19 d'abril, el panorama meteorològic de la nostre vila va estar dominat per una clara situació de tramuntana i provences.
Tot i que el vent no va ser especialment fort, arribant a una ratxa màxima de "només" 55 km/h en el centre del nucli antic de Palamós, en el mapa superior podem apreciar com entre el potent anticicló que hi ha centrat a sobre d'Anglaterra i la pertorbació que hi havia entre el sud d'Itàlia i els Balcans, s'establia un fort gradient de pressió que permetia l'entrada d'un marcat flux de component nord i nord-nord-est.
Acompanyant aquesta entrada de vent de component nord, també ens va arribar una massa d'aire fred polar amb isotermes de 2ºC a 850hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h. Això va deixar-nos unes temperatures màximes més fredes que dies enrera, però en el cas de les mínimes trobem comportaments diferents depenent del lloc.
Curiosament, al contrari d'altres situacions de nord, aquest cop s'aprecià una certa alteració marítima, degut al vent de provences que entra de forma esbiaixada al sector central de la Costa Brava, un fet que va facilitar l'aparició d'un xic de maror (ones de 0,5 metres) al litoral palamosí.

Aquesta situació de vent i certa alteració marítima va anar clarament a la baixa durant ahir dijous, fins a desaparèixer del tot al vespre, però l'ambient notablement fresc es va mantenir.
Per avui divendres es preveu que el vent sigui purament anecdòtic i amb component variable al matí, però a la tarda el garbí pot fer acte de presència. Les temperatures màximes encara es mantindran molt aturades, ja que l'aire fred no voldrà desaparèixer d'entre nosaltres.
Després que hàgim passat tres dies amb força fresca per l'època de l'any, de cares a demà dissabte i en dies posteriors, les temperatures pujaran de forma més decidida, coincidint amb l'entrada d'isotermes de 9 o 10ºC a 1500 metres.
Cal remarcar que aquesta nova pujada del mercuri podria durar poc, ja que a partir del dimecres 26 d'abril altre vegada es podria patir una clara devallada de temperatures, promoguda per una nova situació de nord, extrem encara per confirmar.

El vent de provences va alterar una mica l'estat de la mar el passat dimecres 19 d'abril. A la imatge veiem la platja Gran de Platja d'Aro amb maror a les 14:42h.

Temps assolellat i la mar molt tranquil·la en el sector de l'escullera del port de Palamós, la qual es troba a resguardada de l'onatge aixecat pel vent del nord o nord-nord-est. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava

Més dades meteorològiques del passat dimecres 19 d'abril del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,5ºC, mínima 11,1ºC. Estat del cel: al matí s'observaren forces núvols baixos i mitgencs, amb entre 2/8 i 4/8 Cu, Sc i Ac., poc abans del migdia els núvols van desaparèixer fins a deixar el cel asserenat durant la resta de la jornada, amb molt bona visibilitat promoguda pel vent del nord.
Vent: fins les 16:30h va bufar vent del N, NNO i NNE, a 25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component N i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h N.
Estat de la mar amb un xic de maror (ones de 0,5 metres) i molts blancalls a poca distància de la costa., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 12:00h i de 1,76 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,86 metres a les 00:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 55%, mínima 18%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos abundants i clarianes el passat dimecres 19 d'abril a les 07:19h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Núvols baixos abundants i clarianes el passat dimecres 19 d'abril a les 09:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

D'altre banda, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 19 d'abril al Baix Empordà, van baixar amb major o menor mesura a totes les poblacions estudiades.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 5,1ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà descendí 4,9ºC i a Castell d'Aro baixà 1,7ºC.
A Palamós la màxima va ser 2,0ºC més baixa.
En aquest sentit, els 18,5ºC de Castell d'Aro i de Calonge van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 16,1ºC de Calonge-Mas Pallí i de Palafrugell van ser les màximes més baixes.

Així mateix, les temperatures mínimes van tenir comportaments diferents depenent de l'indret.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 0,9ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,4ºC, per contra, a Monells va baixar 5,7ºC i a Castell d'Aro descendí 3,4ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,1ºC respecte el dia anterior.
Els 1,7ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,5ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 19 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,5ºC (11,0ºC)., Monells 18,3ºC (1,7ºC)., Torroella de Montgrí 18,1ºC (9,6ºC)., La Tallada d'Empordà 17,6ºC (9,2ºC)., la Bisbal d'Empordà 17,4ºC (5,0ºC).

Temps assolellat, amb cel ras, el passat dimecres 19 d'abril a les 15:43h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge

Temps assolellat i cel ras, el passat dimecres 19 d'abril al Club Nàutic Costa Brava (Palamós).