Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de març del 2017

El massís de Peñas Blancas i la Reserva de la Biosfera de Bosawás (Nicaragua), 1ª part

La cascada Arco Iris, situada al massís de Peñas Blancas (Nicaragua) i un servidor gaudint de l'espectacle.

Després de visitar la finca agroecològica La Loteria i la zona cafetera situada entre Jinotega y Matagalpa (nord de Nicaragua), fem una breu parada en aquesta darrera ciutat per agafar forces, ja que el dia següent ens dirigirem cap al massís de Peñas Blancas, el qual forma part de la Reserva de la Biosfera de Bosawás.
Es tracta de la segona selva més gran de l'hemisferi occidental, després de la selva amazònica, i es troba situada al nord-est de la ciutat de Jinotega, al nord-est de Nicaragua, i continua fins a Honduras.

Per arribar-hi ens dirigirem a la parada d'autobusos de Guanuca (Matagalpa). Llavors cal agafar un bus cap a Cuá o a Bocay (els busos surten a les 6 am, 9 am, 10:00 am , 12:00, i a les 1:30 pm). Baixeu a la cruïlla "La Manzana" (uns 14 km abans del Cuá), a la comunitat de Peñas Blancas i allí, a mà dreta, trobareu un camí de terra que us portarà cap aquest indret.
El viatge en bus triga entre 2 hores i mitja o 3 hores.  Per arribar-hi en vehicle propi s'ha de prendre la carretera cap al Tuma - La Dalia. A La Dalia cal seguir cap al Cuá i llavors cal girar a la dreta seguint el rètol que diu "Centro de Entendimiento de la Naturaleza" (CEN). Per qualsevol dubte podeu preguntar per la casa de don Chico, allí us informaran.

Estació d'autobusos de Matagalpa, amb els típics venedors/venedores ambulants.

Vista de la ciutat de Matagalpa, coneguda com " La Perla del Septentrión".

Cartell anunciador del massís de Peñas Blancas.

El massís de Peñas Blancas és una zona d'alt valor natural, anomenada "zona de contenció", que serveix de transició entre les àrees habitades i cultivades, i la Reserva de la Biosfera de Bosawás. En aquest indret podem veure com antigues zones de cultiu, de pastures i d'extracció de fusta van recuperant el seu bosc original.
Hi destaca especialment la presència de la cascada Arcoiris, un salt d'aigua d'uns 45 metres d'alçada on els raigs solars i l'aigua pulveritzada formen un bonic arc de Sant Martí.
Prop d'aquest lloc hi ha una captació d'aigua que utilitzen vàries comunitats, amb la qual cosa els seus habitants miren que es mantingui sense contaminació.

Arc de Sant Marí a la base de la cascada.

El massís de Peñas Blancas és molt impressionant i representa una frontera natural que separa els departaments de Matagalpa i Jinotega, situat a 70 quilòmetres al nord de la ciutat de Matagalpa. L'àrea inclou una de les muntanyes més altes del país, el cerro Saslaya (1645 msnm), i és coneguda per la seva sorprenent naturalesa gairebé inexplorada.

Aquí es poden trobar barrancs, diferents ecosistemes que inclouen selva tropical plujosa i boscos nuvolosos, cascades i fauna diversa. L'àrea està habitada per famílies en petites finques rurals, que viuen en petits habitatges per tota la regió.

Detall de la cascada Arcoiris.

El massís de Peñas Blancas emboirat. 

Una de les principals atraccions de l'àrea és l'espectacular estat de la natura. En aquest sentit, podem trobar boscos primaris a la vessant nord. Per tant, la preservació del massís té un paper important en la protecció de la biodiversitat de la reserva de Bosawás i per garantir la supervivència d'espècies que viuen als hàbitats que es troben a Peñas Blancas.

Un guardabarranco (Eumomota superciliosa). Aquest ocell és l'au nacional de Nicaragua i vàrem tenir la sort de veure algun exemplar.

Les elevacions van des dels 800 fins als 1645 metres sobre el nivell del mar i en les zones per sobre dels 1000 msnm hi ha una precipitació anual d'entre 1200 i 2500 mm. L'estació plujosa va des del mes de maig fins al febrer, encara que aquest patró ha anat canviant impredictiblement en els últims anys degut al canvi climàtic, i a diferència de gairebé qualsevol altre part de Nicaragua, no hi ha ni un sol període de dies secs.
Les temperatures mitjanes oscil·len entre 20 i 24 ºC.
L'aigua d'aquesta àrea alimenta diversos rius importants de Nicaragua, com el rio Coco i el rio Grande, que desemboquen en el mar Carib. Per tant, la protecció dels processos naturals i de la qualitat de l'aigua no és una preocupació local, sinó d'importància per a tot el país.

Un dels nombrosos rierols que podem veure.

Una bromèlia florida.

La major part de la vegetació del massís de Peñas Blancas és perennifòlia, mantenint les seves fulles i la seva verdor durant tot l'any. La vegetació és abundant i arriba a assolir una mida impressionant a causa de l'alta fertilitat dels sòls i l'abundància d'aigua.
Mentre que en els boscos de les terres baixes els arbres normalment arriben a una alçada de 30-35 metres, al massís els arbres poden mesurar fins a 50 metres. La vegetació que es pot trobar a Peñas Blancas inclou arbres com el roble negro, granadillo, nogal, així com falgueres arborescents, orquídies, bromèlies, helicònies i palmeres, conformant així la típica aparença d'una selva tropical.

Tot seguit podeu veure el bonic sender que vàrem seguir a través de la selva, amb nombrosos punts d'aigua, escales i ponts, i una vegetació exhuberant. En algun punt el camí passa a través d'enormes arrels.