Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 30 de març del 2017

Dimarts 28 de març: un dia radiant, però amb boira de bon matí

Banc de boira aparegut el passat dimarts 28 de març a primera hora del matí, amb la part superior de l'edifici Jaume II sobresortint del núvol. Autor: Manel Rodríguez.

Després que el pas d'una línia d'inestabilitat ens deixés núvols abundants durant el dilluns, el passat dimarts 28 de març el sol va brillar amb força, però amb una excepció a primera hora del matí.
La presència de vent feble de component nord i oest (terral), va provocar que la boira formada durant la nit en el corredor de Palafrugell, es desplacés cap al mar fins a fer disminuir de forma important la visibilitat de la nostre vila.

De bon matí, coincidint amb les primeres llums del dia, el banc de boira es va veure retallat sobre Palamós, però va desaparèixer amb diligència al cap de poca estona i, finalment, l'estabilitat atmosfèrica que denotava la boira va deixar pas a un dia radiant i plàcid.
En aquest cas es tractava de boira de radiació, formada per un descens de la temperatura de l'aire en contacte amb la superfície que es troba més freda, per efecte de la pèrdua de calor per radiació nocturna. Aquest tipus de boira apareix quan la nit és asserenada i es forma una inversió tèrmica en superfície; la baixada de la temperatura produeix en primer lloc rosada i a continuació estrats baixos, quan es transmet la fred a les capes baixes de l'aire.
Tot i que la formació requereix estabilitat atmosfèrica, és necessària la presència de vent feble, entre 3 i 10 km/h, que agiti lleugerament l'aire i afavoreixi la mescla, per difusió turbulenta, amb les capes immediatament superiors.

Temps assolellat del passat dimarts 28 de març a les 15:30h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge

Més dades meteorològiques del passat dimarts 28 de març del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 7,6ºC. Estat del cel: boira a primera hora del matí 8/8 St que es dissipà al cap de poca estona., matí assolellat o amb algun núvol baix residual, 1/8 Sc i St., migdia asserenat i tarda asserenada, però al vespre van aparèixer entre 1/8 i 3/8 Sc i St.
Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N, NNE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del NE, ENE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del OSO, O, ONO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent de direcció O, ONO i NO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del ENE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,64 metres a les 02:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banc de boira aparegut el passat dimarts 28 de març a primera hora del matí sobre Palamós, amb la part superior de l'edifici Jaume II i la grua del port sobresortint del núvol. Autor: Manel Rodríguez.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 28 de març al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar amb més o menys intensitat a tot arreu gràcies al temps assolellat.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,6ºC respecte el dilluns, a Torroella de Montgrí pujà 2,2ºC i a Monells ascendí 1,7ºC.
A Palamós la màxima va ser 1,4ºC més alta que la del dia abans.
En aquest sentit, els 20,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,1ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més curta.

En relació a les temperatures mínimes, es pot comprobar com els registres van tenir comportaments diferents segons l'indret que mirem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 0,7ºC respecte el dia anterior, per contra, a Monells baixà 1,2ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,4ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,1ºC respecte el dia abans.
Els 1,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 10,8ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 28 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,9ºC (3,4ºC)., Monells 19,4ºC (1,6ºC)., Torroella de Montgrí 18,7ºC (5,4ºC)., La Tallada d'Empordà 18,4ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 17,7ºC (4,3ºC).

Cel serè i marejol el passat dimarts 28 de març a les 15:10h a la cala Rovira (Castell Platja d'Aro).