Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 de gener del 2017

Es confirma que el 2016 ha esdevingut l'any més càlid d'ençà que hi han registres


Fa dos anys, vaig escriure: "L'any 2014 ha sigut el més càlid dels darrers 134 anys (des que hi ha registres)". L'any passat vaig escriure: "El 2015 ha sigut l'any més calorós des que hi ha registres"...i un ja no sap com es pot anomenar el que ha passat el 2016.
Finalment, s'ha confirmat allò que s'intuïa. El passat 2016, les temperatures de la superfície de la Terra van ser les més càlides des del 1880, segons les anàlisis independents realitzades per la NASA i l'Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional (NOAA).
Aquest és el tercer any consecutiu en què es trenca un rècord de temperatura global. L'Oficina Meteorològica del Regne Unit i l'Agència Meteorològica de Japó han anunciat resultats similars.

Les temperatures mitjanes mundials, ens indiquen que el 2016 va ser 0,99ºC més càlid que la termperatura mitjana del segle XX, d'acord amb una anàlisi realitzada per científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS).
Tot i que la ubicació de les estacions meteorològiques i els sistemes per mesurar la temperatura canvien amb el temps, l'anàlisi de la NASA GISS té més d'un 95 % de certesa que el 2016 va ser l'any més calorós de la història.
El mapa de dalt mostra les anomalies de la temperatura global del 2016, però hem de tenir present que no mostra les temperatures absolutes; en canvi, mostra una comparació entre la temperatura observada a cada regió de la Terra amb la mitjana de referència 1951-1980.

"No esperem que cada any hi hagi un rècord, però la tendència actual d'escalfament a llarg termini és clar", va dir el director de l'GISS, Gavin Schmidt.
La temperatura mitjana de la superfície del planeta ha augmentat aproximadament 1,1°C des de finals del segle XIX, un canvi impulsat en gran mesura per l'augment de diòxid de carboni i altres emissions a l'atmosfera per part de l'activitat humana. Gran part de l'escalfament s'ha produït en els últims 35 anys.


La figura animada de dalt mostra les anomalies de temperatura globals per a tots els mesos des del 1880, com a resultat de l'anàlisi retrospectiva de l'era moderna de Recerca i Aplicacions, versió 2 (Merra-2), un model de gestió que fa servir el modelatge global de la NASA i l'Oficina d'assimilació.
Cada línia mostra com la temperatura mensual mundial estava per sobre o per sota de la mitjana global anual del 1980-2015. La columna de la dreta mostra els anys en què es va establir un nou rècord mundial.
No només l'any 2016 va ser el més calorós de la història, ja que 8 dels 12 mesos de l'any, entre gener i setembre, amb l'excepció del mes de juny, també van ser els més càlids mai registrats (comparats amb els anteriors i respectius mesos). Octubre i novembre van ser els segons més calorosos (comparats amb els anteriors mesos d'octubre i novembre), just darrere dels registres establerts l'any 2015.

Fenòmens com El Niño i La Niña, condicionen l'escalfament i refredament de les aigües superficials de l'Oceà Pacífic tropical, i causen variacions en els patrons de vent. També influeixen el clima global, contribuint a les variacions a curt termini de la temperatura mitjana global.
Un esdeveniment de El Niño es va perllongar durant bona part del 2015 i el primer terç del 2016., els investigadors consideren que va augmentar l'anomalia de la temperatura mundial anual del 2016 en uns 0,12°C.

Les dinàmiques climàtiques afecten sovint a temperatures locals, de manera que no totes les regions de la Terra van experimentar temperatures rècord l'any passat. Tant la NASA com la NOAA van trobar que la temperatura mitjana anual del 2016 per als Estats Units, va ser la segona més càlida registrada. L'Àrtic va experimentar el seu any més càlid mai registrat.
L'equip de la NASA GISS extreu la seva anàlisi de les dades disponibles públicament d'aproximadament 6.300 estacions meteorològiques de tot el món; dels instruments i enviaments basats en les boies de mesurament de la temperatura superficial del mar; i de les estacions d'investigació antàrtica. Aquestes dades sense processar s'analitzen fent servir mètodes que tenen present la distribució de les estacions meteorològiques de tot el món, i els efectes d'escalfament urbà que podrien esbiaixar els càlculs.