Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de gener del 2017

Dilluns 16 de gener: el vent i els núvols eviten que geli a cap lloc

Cel amenaçador i mar de fons ahir dilluns 16 de gener. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.

Tal com es preveia, ahir dilluns 16 de gener, l'arribada d'una massa d'aire humit a les capes baixes de la troposfera, entre la superfície i els 700hPa, va facilitar l'aparició d'abundants núvols baixos durant la matinada i al llarg del matí.
El cel ennuvolat i l'arribada d'isotermes de -1,0ºC a 1500 metres, a les dotze de la nit, i de 0,7ºC a les dotze del migdia, segons el radiosondatge de Barcelona, va fer que es registressin temperatures mínimes clarament positives a tota la comarca, amb la qual cosa les gelades brillaren per la seva absència.
A part de les temperatures mínimes, les temperatures màximes també registraren un cert augment.

Pel que fa a les precipitacions, aquestes encara foren més poc importants del que estava previst. A Palamós, els cúmuls amenaçadors del matí només ens deixaren algun plugim, amb 0,8 mm en el centre del nucli antic i a La Fosca. Després dels plugims matinals, entre el migdia i primeres hores de la tarda es van escapar algunes roines., aquest fet va coincidir amb la posició baixa que te l'astre rei en aquesta època de l'any i l'obertura de grans clarianes cap a ponent. La conjunció entre aquests factors, va permetre que es formés un bonic arc de Sant Martí cap a la banda de llevant, el qual es va poder admirar durant força estona.
Altres dades de precipitació foren els 1,2 mm de Palafrugell, 1,0 mm a La Bisbal d'Empordà o 0,9 mm a Calonge, com a dades més destacables.

Mapa de vent en superfície previst per avui dimarts a les nou del vespre. Veiem com segueix la tramuntanada a l'Empordà. En el nostre sector costaner pot assolir els 50 km/h de mitjana i ratxes de 80 o 90 km/h.

Tot i la pujada del mercuri, la sensació de fred va tornar a ser molt baixa degut a la tramuntanada que va bufar a partir del migdia. A Palamós es va registrar una ratxa màxima de 79 km/h, i el vent del nord va anar pujant d'intensitat fins assolir una velocitat mitjana de 40 km/h a partir del vespre.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir dilluns 16 de gener a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 101 km/h., Navata 98 km/h., Llers 98 km/h., Figueres 93 km/h., Bellcaire d'Empordà 91 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 83 km/h., La Bisbal d'Empordà 76 km/h.

Mapa de pressió en superfície de la passada nit de dilluns a dimarts. Veiem les isòbares molt juntes al golf de Lleó. Entre l'anticicló europeu i la pertorbació italiana, es creu un flux d'aire polar continental mot sec i molt fred que ens ha d'afectar avui dimarts i demà dimecres, amb isotermes que poden devallar fins als -8/-10ºC a 1500 metres (sobretot avui dimarts).

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 16 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 11,2ºC, mínima 4,6ºC. Estat del cel: al matí cel ennuvolat, amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, plugim., al migdia obertura de clarianes amb entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St, roines esporàdiques i arc de Sant Martí cap a l'est., a la tarda sol i intervals de cúmuls gruixuts, més destacats sobre el mar, amb entre 2/8 i 3/8 Cu.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del ONO, NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del N, NNO i NNE, a 30/40 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NNO, a 40 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 79 km/h NNO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de llevant o gregal., mar endins hi havia de maror a mar brava (onatge sig. de 2,46 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h, de 3,05 metres a les 16:00h, de 4,1 metres a les 19:00h i de 5,63 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,75 metres a les 20:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 28%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de temperatures a 850hPa previst per avui dimarts a les deu del matí. Veiem una massa d'aire fred polar continental amb isotermes de -10ºC al nord de Catalunya.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dilluns 16 de gener al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van pujar lleugerament a totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,1ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va ascendir 1,5ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,4ºC.
A Palamós va ascendir 1,6ºC.
En aquest sentit, els 12,6ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,3ºC de Calonge-Mas Pallí, Monells, Palafrugell i Les Olives, van ser les màximes més baixes.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar a tot arreu sense excepcions, amb major o menor empenta.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima fou 5,4ºC més alta que la del diumenge, a Monells ascendí 3,7ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 2,8ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, amb una mínima 0,2ºC més baixa que la del dia precedent, però aquesta va tenir lloc al final del dia.
Els 2,0ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 4,9ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell es quedaren com a mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 16 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,6ºC (3,4ºC)., Torroella de Montgrí 11,2ºC (4,0ºC)., La Tallada d'Empordà 11,0ºC (3,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,5ºC (3,0ºC)., Monells 10,3ºC (2,0ºC).