Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de gener del 2017

Dijous 12 de gener: garbí a 40 km/h i màximes de 17/18ºC, abans de l'onada d'aire fred

Cel amb cabretes observat ahir dijous 12 de gener a la tarda, i practicants de surf d'estel aprofitant el vent de garbí.

Ahir dijous 12 de gener, tal com es preveia, les temperatures màximes van seguir pujant a la comarca baixempordanesa, degut a l'entrada d'isotermes de 8ºC a 850hPa i a l'aparició de vent de garbí, no obstant això, l'ascens del termòmetre va ser més important cap a l'interior que no pas arran de mar.
A Palamós el vent de garbí va assolir els 40 km/h de ratxa màxima i el seu recorregut per sobre les aigües fresques de la badia va fer que "només" s'arribés fins a 15ºC de màxima, per contra, a Castell d'Aro el mercuri es va enfilar fins  als 18ºC i a Calonge arribaren a 17,5ºC.

El vent de garbí i l'arribada de nombrosos núvols mitgencs que deixaren el típic "cel amb cabretes", sobretot a la tarda, eren un clar indicatiu del pas del sistema frontal fred que ens ha creuat en les darreres hores, el qual ha obert les portes a una nova entrada de vent moderat de tramuntana en el nostre sector costaner, així com un refredament clar de l'ambient, amb isotermes de -2/-3ºC a 850hPa.

Mapa sinòptic previst pel proper dimarts 17 de gener a la una de la matinada.

Aquesta devallada del termòmetre, sobretot de les temperatures màximes, estarà propiciada per la presència d'una àmplia àrea de baixes pressions al centre i est d'Europa i el posicionament de l'anticicló de les Açores allargassat de nord a sud.
La fred s'incrementarà quan demà dissabte ens entri una nova glopada d'aire fred d'origen polar, amb isotermes de -5ºC a 850hPa i unes temperatures màximes que es quedaran entre els 8/10ºC a la nostre zona.
A diferència de les efímeres entrades d'aire fred que ens han acompanyat fins a dia d'avui, aquesta vegada es preveu que tinguem una onada d'aire fred, ja que les temperatures poden ser més baixes del normal durant bona part de la setmana vinent. En aquest sentit, com que l'anticicló es reforçarà abraçant tot Europa (excepte l'àrea d'Itàlia on hi haurà una pertorbació) i tindrà un basculament de nord-est a sud-oest, la nostre zona geogràfica es veurà afectada per l'entrada d'una massa d'aire fred polar continental, coneguda popularment com a "siberiana", durant la primera meitat de la setmana com a mínim.

Mapa de vent en superfície previst per dimarts a les set del matí. Tindrem tramuntanada freda.

Aquesta massa d'aire molt fred vindrà de la mà de vent intens de tramuntana o provences, el qual sol ser el responsable dels dies més freds., per contra, també es tracta d'un vent molt sec que no aporta precipitacions, si no és que es barregi amb aire humit del Mediterrani, la qual cosa ara com ara no es preveu que passi. Com és normal, en l'hipotètic cas que caigués quelcom, les precipitacions serien en forma de neu fins arran de mar.
Cal tenir present que les isotermes a 850hPa poden moure's entre els -6ºC i -9ºC entre el dilluns i el dimecres, amb temperatures màximes entre els 5ºC i 8ºC arran de costa, i una temperatura de sensació encara més baixa degut a l'efecte del vent.

Mapa de temperatura a 850hPa previst per dimarts vinent. Veiem un important llengua d'aire fred amb isotermes de -8ºC a 1500 metres arribant fins a Catalunya.

Dades meteorològiques d'ahir dijous 12 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 6,7ºC. Estat del cel: matí assolellat amb aparició d'alguns núvols decoratius, amb entre 1/8 o 3/8 Ci, Ac i Sc., a la tarda augment nuvolós amb entre 5/8 o 7/8 Ci, Ac, As i Sc, sol o resol.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del O, OSO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 11:30h vent del SO, S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del SO, S i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SO, SSO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N, NO i NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SSO al matí i mar de vent/fons del SSO a la tarda., mar endins hi havia de maror a maregassa (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 1,52 metres a les 18:00h i de 1,88 metres a les 21:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,28 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocumulus apareguts ahir dijous a la tarda, vistos des del passeig del Mar.

Temps assolellat, núvols mitgencs i vent de garbí a la platja Gran, ahir dijous a la tarda.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dijous 12 de gener al Baix Empordà, s'observa com els registres van ascendir de forma evident a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,7ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro també ascendí 2,7ºC i a Monells pujà 2,5ºC. A Palamós la màxima va pujar 1,9ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 18,0ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,9ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, veiem com els registres van baixar clarament a totes les poblacions, degut a la manca de vent i a l'absència de nuvolositat.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 5,3ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 4,2ºC i a Monells baixà 2,3ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,5ºC.
Els 0,8ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa, per contra, els 7,0ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 12 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,0ºC (3,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,3ºC (1,7ºC)., Monells 16,3ºC (0,8ºC)., La Tallada d'Empordà 15,7ºC (0,3ºC)., Torroella de Montgrí 15,3ºC (1,8ºC).