Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de desembre del 2016

Previsió d'un altre temporal i dades del passat dissabte 17 de desembre

Mar de llevant a La Fosca, surfistes i restes de núvols baixos el passat dissabte 17 de desembre a la tarda.

Dades meteorològiques del passat dissabte 17 de desembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 10,1ºC. Estat del cel: de bon matí cel ennuvolat i amenaçador, amb 7/8 Cu, Sc i St., amb el pas de les hores obertura de clarianes, fins a deixar un matí amb entre 3/8 i 4/8 Cu i Sc., a la tarda estones de sol, amb entre 2/8 i 4/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 18:00h hi va haver vent del NE, NNE i N, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h NNE.
Estat de la mar amb forta maror o maregassa, ones de 2 a 2,5 metres., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,34 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,84 metres a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1035hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de llevant a La Fosca, surfistes i restes de núvols baixos el passat dissabte 17 de desembre a la tarda. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

Mar de llevant a La Fosca, surfistes i restes de núvols baixos el passat dissabte 17 de desembre a la tarda.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 17 de desembre al Baix Empordà, es pot constatar com els valors van baixar a totes les poblacions de forma discreta, degut a la presència de núvols i a l'entrada d'aire fred que acompanyà el vent de component nord i nord-est.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 1,3ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va descendir 1,2ºC i a Monells també baixà 1,2ºC.
A Palamós la màxima descendí 1,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 14,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,2ºC de Monells van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a quasi tot arreu i, a més, els registres finals van tenir lloc a darreres hores del dia.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 1,8ºC més baixa que la del divendres, a Castell d'Aro baixà 1,7ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,4ºC. L'excepció apareix a La Tallada d'Empordà i a Palamós, on la mínima va pujar 0,6ºC i 1,3ºC respectivament.
Els 2,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 10,1ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 17 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,5ºC (5,9ºC)., La Tallada d'Empordà 14,0ºC (4,7ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (4,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,0ºC (3,9ºC)., Monells 13,2ºC (2,1ºC).

3 fotos més del passat dissabte 17 de desembre, amb mar de llevant, surfistes i núvol baixos




Previsió d'un altre temporal

En les darreres hores, s'ha pogut comprobar com la pertorbació que hi havia situada entre el nord d'Àfrica i el sud de la Península s'ha anat desplaçant cap al nord, i cada cop la tenim més a prop de la nostre àrea geogràfica.
Tot i que el vent de component nord podrà bufar entre fluix i moderat durant aquest matí i bona part de la tarda, de cares al vespre i especialment a la propera nit de dilluns a dimarts, es preveu que la ventada, amb vent de component N, NNE i NE, vagi pujant d'intensitat fins a arribar als 30 o 40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, amb alguna ratxa de 70 o 90 km/h.
Curiosament, com que la pertorbació estarà molt a la vora de la Costa Brava i hi haurà una capa d'humitat al voltant del 90% Hr, entre els nivells baixos i mitjans de la troposfera, es preveu que el vent vagi acompanyat de precipitació abundant, situació coneguda com a "tramuntana negre", la qual cosa pot deixar pluja horitzontal.
L'episodi plujós es pot allargar fins dimecres al matí, amb acumulacions que poden arribar fins als 40 o 50 mm a la nostre comarca, per contra, l'episodi de vent intens encara es podria allargar unes hores més, fins la matinada o el matí del dijous, tot i que ja amb menys força.

Pel que fa a l'estat de la mar, cal destacar que després de la millora experimentada en les darreres hores, amb un diumenge on encara quedà ressaca, amb maror, veurem com avui dilluns el mar s'anirà remenant cada cop més, amb mar de fons de gregal.
A partir de la tarda cal esperar que hi hagi forta maror, amb ones de 2 metres a la nostre zona, no obstant això, a partir de la nit de dilluns a dimarts i al llarg de tot el dimarts, caldrà esperar que hi hagi maregassa o mar brava, amb ones de 3 a 5 metres arran de costa i ones de 6 metres mar endins.

Mapa de vent en superfície previst per la matinada del dimarts. Veiem vent de tramuntana agregalada a 40 nusos en el nostre sector costaner.

Mapa de pressió en superfície previst per aquesta nit. Veiem la pertorbació responsable d'aquest nou temporal. 

Mapa de precipitació acumulada fins dimecres al matí. Veiem com poden caure cap a 50 mm a l'Empordà, en tres dies.